3.6.2019 klo 12:04
Uutinen

Turengin vanha asemarakennus heräsi henkiin perheyhtiön voimin – siitä tuli heti paikallisten suosikki: ”Tuli tunne, että tämä on pakko säilyttää”

Perheyhtiö koki tehtäväkseen säilyttää Turengin vanhan asemarakennuksen arvokas henki. Nyt rakennus on suosittu lounasravintola ja sieltä löytyy myös etätyöskentelytilaa.

Turengin vanhan asemarakennuksen sisällä vallitsee rauhallinen ja arvokas tunnelma. Pieteetillä entisöity rakennus on viime vuosina valjastettu ravintolakäyttöön.

Turengissa syntynyt Tuomas Sirén, 24, heräsi käytöstä poistuneen asemarakennuksen kohtaloon huomattuaan sen olevan pakkohuutokaupassa.

– Perheeni kanssa olemme aina viihtyneet tässä rakennuksessa. Täällä on ollut aina jotenkin ihana fiilis eikä ikinä kiire pois.

Pakkohuutokaupassa ei näyttänyt löytyvän ostajaa ja Sirén huolestui.

– Heräsi huoli, miten rakennuksen saisi säilytettyä. Huomasin myös, että alueen asukkailla oli selkeä huoli rakennuksen tulevaisuudesta. Tuli tunne, että tämä on pakko säilyttää.

Niinpä Sirénin perhe päätti tehdä tarjouksen ja lopulta Suomen vanhin säilynyt puurakenteinen asemarakennus päätyi perheyrityksen omistukseen noin 220 000 eurolla.

Museoviraston suojelema rakennus oli ehditty entisöidä edellisen omistajan toimesta.

– Omistaja vaihtui joulukuussa. Edellisen omistajan aikana rakennus oli viimeiset vuodet lähinnä tilausravintolana kokous- ja juhlakäytössä, Sirén kertoo.

Sirénin perheen muut yritykset toimivat logistiikka- ja kiinteistöalalla. Turengin asema ei ole päätoimialaa eikä siltä haeta ensisijaisesti voittoa, mutta investointina rakennus on Sirénin mukaan kohtuullisen iso.

– Kokoustekniikan päivittäminen, kahvilatilan remontointi, kesäterassi ja monet pienemmät jutut ovat syöneet rahaa. Tiedostetimme kyllä että kun tähän lähdimme, asiat pitää tehdä alusta alkaen kunnolla.

Sirén vastaa Wanhan aseman myynnistä ja markkinoinnista sekä kokous- ja juhlajärjestelyistä ja tekee töitä rakennuksesta käsin perheyhtiön muille yrityksille.

Hyppy huoltoasemalta omaan yritykseen

Aseman alakerrassa on kahvila ja lounasravintola, joista vastaa oma yritys. Yrittäjä Heidi Huhtala perusti oman yrityksen 24-vuotiaana ja lähti pyörittämään omaa lounaskahvilaa. Aikaisemmin hän työskenteli läheisen Teboil Hiidenportin palveluksessa.

– Yrittäjyys on ollut jännittävää ja haasteellista, myös palkitsevaa. Tein päätöksen palkkatöistä lähdöstä nopeasti, kun tämä mahdollisuus tarjoutui. Olin aikaisemmin miettinyt, että haluaisin perustaa kahvilan. Koin, että oli aika vaihtaa kuvioita.

Huhtala on itse vastuussa kaikesta ruuasta ja melkein kaikista leivonnaisista, joita kahvilassa myydään. Apukokkeja ei ole.

– Suurimman osan teen itse. Työn määrä on aikamoinen, sillä lounaalla on käynyt jopa 70 ihmistä päivässä. Siihen kun lisätään kahvila-asiakkaat, päästään helposti sadan paremmalle puolelle.

Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, sillä moni on kehunut Huhtalan valmistamaa kotiruokaa.

– Yrittäjänä haastavinta on suunnittelu ja lankojen pitäminen omissa käsissä. Kaikki odottavat, että käskyt tulevat minulta.

Huhtalan apuna on yksi vakituinen työntekijä ja pari keikkatyöntekijää.

Yrittäjien asialla

Turengin Wanhan Aseman alakerrasta löytyy etätyötila, jota myydään 10 euron vuorokausihintaan. Maksuun sisältyy kahvi ja tee, nettiyhteys sekä tulostusmahdollisuus.

– Ajattelimme, että tämä on paikallisille pienyrittäjille ja kotikonttoria pitäville hyvä mahdollisuus vaihtaa ajatuksia tai tulla tapaamaan asiakkaita hienossa miljöössä. Janakkalassa on paljon pienyrittäjiä ja halusimme vastata heidän tarpeeseensa.

Sirénit tekevät tiivistä yhteistyötä Janakkalan yrittäjien kanssa. Tarkoituksena on olla yrittäjien kohtaamispaikka 16 000 asukkaan Janakkalassa.

Sirénin perheestä moni on mukana asemarakennuksen päivittäisessä liiketoiminnassa.

– Äitini on vahvasti kaikissa tapahtumissa mukana ja huolehtii aseman talouspuolesta. Pikkusisko valmistui tänä keväänä ylioppilaaksi ja hän tekee töitä kesäterassilla. Isä tottakai on mukana kaikessa tarpeen mukaan, vaikka hän ja pikkuveljeni tekevät töitä enimmäkseen perheen kuljetusyrityksen puolella. Wanhan aseman strategiaa muokkaamme yhdessä koko perheen voimin, Tuomas Sirén kertoo.

Historian henki näkyy

Sirénit eivät ole ainakaan vielä törmänneet ongelmiin suojellun rakennuksen remontoinnissa.

– Alkuperäisille lautalattioille ei luojan kiitos saanut tehdä muuta kuin maalata ja kunnostaa. Edelliset omistajat ovat tehneet huolellista työtä. Me muutimme vain hieman kahvilan ulkoasua. Pientä pintaremonttia on tulossa ja jossain vaiheessa talo täytyy maalata.

VR:n käytön jäljiltä ei ole säilynyt irtaimistoa. Historia on kuitenkin läsnä ja alakerrasta löytyy edelleen esimerkiksi matkataravaraluukku, jota on aikanaan käytetty matkatavaroiden siirtämiseen. Nykyinen kahvilatila on ollut aikanaan rahtitilana. Lastauslaiturin paikalle edelliset omistajat rakensivat uuden näyttävän sisäänkäynnin.

– Tämä rakennus on meille uusi haaste. Tavoitteena on saada talo pidettyä täynnä elämää ja paikallisten asukkaiden kohtauspaikkana, Sirén sanoo.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi