24.11.2017 klo 08:02
Uutinen

Turvapaikanhakijan työsuhde voi päättyä äkisti

Turvapaikanhakijan palkkaamiseen on syytä suhtautua määräaikaisena työsuhteena. Vaikka työsuhde olisi sovittu toistaiseksi voimassaolevaksi, se voi katketa milloin tahansa kielteiseen turvapaikkapäätökseen.

– Tämä on sitä todellisuutta, jossa me elämme vastaanottokeskuksissa joka päivä, sanoo pakolaissihteeri Emilia Seppä Lammin vastaanottokeskuksesta, joka on ainoana toiminnassa Kanta-Hämeen alueella.

Lammin vastaanottokeskuksessa yksi tapa kotouttaa turvapaikanhakijoita on työelämään tutustuminen. Joskus käy niin, että turvapaikanhakijalle halutaan tarjota työpaikkaa tutustumisjakson jälkeen. Monet turvapaikanhakijat ovat myös kiinnostuneita löytämään työpaikan.

– Työnantaja ehkä toivoo, että työsuhteella olisi ennustettavuutta, mutta sitä ei näiden henkilöiden kohdalla ole. Toivoa kuitenkin aina on, Seppä jatkaa.

Turvapaikanhakijaan ja ylipäätään ulkomaalaistaustaiseen työnhakijaan pätevät samat lainalaisuudet kuin suomalaisiin työnhakijoihin. Jos henkilö on tullut maahan passin kanssa, hän voi hakea töitä kolmen kuukauden kuluttua maahantulosta. Jos henkilöllä ei ole passia, aikaraja on kuusi kuukautta.

Vastaanottokeskuksen tehtävä on antaa neuvoja. Ensimmäisenä asiakas ohjataan verotoimistoon hankkimaan verokortti. Työnantajaa neuvotaan varmistumaan siitä, että palkattavalla henkilöllä on työnteko-oikeus.

– Hyvä olisi, jos työpaikan saanut toisi työsopimuksen meille nähtäväksi vastaanottokeskukseen. Tarkastamme työsopimuksen pätevyyden asiakkaan sitä toivoessa. Tarkastuksen tekeminen ei ole pakollista, sillä asiakkaat ovat aikuisia ihmisiä ja ovat oikeutettuja huolehtimaan itse asioistaan, Seppä sanoo.

Joskus työnantaja haluaa hakea työperäistä oleskelulupaa työntekijälleen. Työluvan hakeminen voi tulla maksamaan noin 700 euroa kaikkine kuluineen.

– Jos hakemuksen maksaa työnantaja, hänen on hyvä tietää, että työlupahakemukseen voi tulla myös kielteinen päätös, vaikka se maksullinen lupahakemus onkin, Seppä muistuttaa.

Maahanmuuttoviraston päätöksistä voi yleensä valittaa aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Prosessi voi olla pitkä ja monivaiheinen, ja silti päätös voi olla kielteinen. Migrillä on työnantajille suora puhelinnumero, josta saa tiedon turvapaikanhakijan työoikeudesta.

Turvallisin tapa palkata ulkomaalaistaustainen henkilö on Hämeen Setlementin Työpolku-hanke. Hanke tarjoaa asiakkailleen yksilöllistä tukea kohti työelämää työkokeilujen, työhönvalmennuksen ja koulutushakujen avulla. Hankkeen palvelut on kohdennettu erityisesti TE-toimiston maahanmuuttajataustaisille asiakkaille, joilla on jo oleskelulupa ja työnteko-oikeus Suomessa.

Turvapaikanhakijan työoikeudesta tietoa täältä >>

Sivustolle palkkaa turvapaikanhakija >>

Hämeen Setlementin Työpolku -hankkeen sivuille täältä >>

Hämeen Yritysviestintä, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi