31.1.2018 klo 07:36
Uutinen

Tutkimus: Li Andersson suositumpi pääministeriksi kuin Juha Sipilä

Vasemmistoliiton Li Andersson on suomalaisten keskuudessa suositumpi henkilö tulevaksi pääministeriksi kuin Juha Sipilä (kesk.). Suosituin on Petteri Orpo. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Kantar TNS tutki poliitikkojen luottamusta Suomen Yrittäjien toimeksiannosta tammikuun puolivälissä. Luottamuspuntaria varten haastateltiin 1031 suomalaista.

Tutkimuksessa vastaajille esitettiin joukko kysymyksiä seitsemään keskeiseen poliitikkoon liittyen. Arvioitavat poliitikot ovat Touko Aalto (vihr), Li Andersson (vas), Jussi Halla-aho (ps), Petteri Orpo (kok), Juha Sipilä (kesk), Antti Rinne (SDP), Sampo Terho (sin).

Lisäksi vastaajia pyydettiin arvioimaan myös presidentti Sauli Niinistöä.

Tutkittaviksi valittiin presidentin lisäksi hallituspuolueiden ja suurimpien oppositiopuolueiden johtajat.

Orpo suosituin pääministeriksi

17 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Petteri Orposta pitäisi tulla seuraava pääministeri. Toiseksi suosituin ehdokas on Li Andersson (13%) ja niukin naukin kolmanneksi jää nykyinen pääministeri Juha Sipilä (12%).

Muiden kärkipoliitikkojen kannatusprosentit suosituimmuusjärjestyksessä ovat Jussi Halla-aho 9%, Antti Rinne 8% Touko Aalto 3%, ja Sampo Terho 2%. Peräti 35% tutkimuksen vastaajista ei osannut nimetä suosikkiaan.

Omiensa joukossa suosituin on Juha Sipilä, jota 69% keskustan kannattajista pitää parhaana vaihtoehtona pääministeriksi. Heikoin suosio omassa puolueessa on Touko Aallolla, jota pääministeriksi parhaana pitää vain 17% Vihreiden kannattajista.

60 prosenttia Vasemmistoliiton kannattajista pitää Li Anderssonia parhaana henkilönä pääministeriksi. Peräti 30% vihreistä pitää Anderssonia parhaana vaihtoehtona pääministeriksi.

Niinistö omaa luokkaansa luotettavuudessa

Kuten sunnuntain presidentinvaalitkin osoittivat, suomalaisten luottamus presidentti Sauli Niinistöä kohtaan on vahva yli puoluerajojen. Tässä Kantar TNS:n tekemässä tutkimuksessakin Niinistö on aivan omaa luokkaansa.

Luottamuksen kokonaisarviossa 69% suomalaisista on sitä mieltä, että Sauli Niinistö ”on toiminut tehtävissään luottamukseni arvoisesti”.

Muilla poliitikoilla luvut ovat seuraavat: Petteri Orpo 34%, Li Andersson 32%, Juha Sipilä 25%, Antti Rinne 21%, Sampo Terho 19%, Jussi Halla-aho 17%, Touko Aalto 11%.

Niinistö, Orpo, Andersson ja Rinnekin nauttivat molempien sukupuolten luottamusta, mutta muut ovat selvästi enemmän miesten suosikkeja.

Luottamusta arvioidaan tutkimuksessa viiden tekijän kautta. Näitä ovat integriteetti (”suoraselkäisyys”), tahto, kyvykkyys, tulokset ja avoimuus. Lisäksi arvioidaan kehittämishalua, yhteiskuntavastuuta, mainetta ja rohkeutta.

Kyseistä viitekehystä on rakennettu Mikael Pentikäisen kirjassa Luottamus. Samalla mallilla on arvioitu eri pääministeriehdokkaita ja keskeisiä poliitikkoja myös vuosina 2014, 2015 ja 2017.

Niinistön kokonaisluottamuksen prosentti on laskenut viime vuodesta (69% nyt ja 81% v.2017). Orpon (30/34%) ja Sipilän (20/25%) luvut ovat nousseet.

Kantar TNS:n tutkimuksen aineisto kerättiin 12. – 17.1.2018 Gallup Kanavalla. Tutkimusta varten kerättiin 1031 haastattelua. Aineisto edustaa maamme 15 – 74-vuotiasta väestöä poislukien Ahvenanmaa. Tilastollinen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi