29.8.2017 klo 12:24
Uutinen

”Työllisyyden parantaminen tavoitelistan kärkeen!”

– Työllisyyden parantamisen pitäisi olla tällä hetkellä hallituksen keskeisin tavoite, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja, seinäjokelaisyrittäjä Jyrki Mäkynen vaatii.

Maan hallitus kokoontuu keskiviikkona ja torstaina neuvottelemaan valtion ensi vuoden talousarviosta. Yrittäjillä on hallitukselle selkeä viesti: Valtiontaloutta pitää tasapainottaa kunnianhimoisemmin kuin nyt on tapahtumassa. Tasapainotus vaatii rakenneuudistuksia, jotka parantavat työllisyyttä.

– Työmarkkinoiden vanhat rakenteet ovat kasvun ja työllisyyden paranemisen esteenä. Niitä on kerta kaikkiaan pystyttävä korjaamaan, Mäkynen sanoo.

Mäkynen muistuttaa, että koska korkeampi työllisyys ratkoo myös valtion alijäämäongelmaa ja auttaa velkaantumisen vähentämisessä.

– Nyt olisi olennaista saada julkisen talouden alijäämää supistettua, jotta kestämme tulevat talouskriisit ja ikääntymisen tuomat lisämenot.

Uudet työpaikat ovat Suomessa jo pitkään syntyneet pääosin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Suomen Yrittäjien hallituksen työvaliokunta käsitteli asiaa kokouksessaan Helsingissä tiistaina.

Yritystukiremontti tehtävä niin, että yritykset pystyvät ennakoimaan muutokset

Paljon julkisuudessa vaadittu yritystukiremontti pitää Yrittäjien mukaan tehdä kokonaisuudistuksena eikä osittaisena ja sattumanvaraisena, ja siten, että yritykset pystyvät ennakoimaan muutoksia riittävän ajoissa.

– Jotkut yritystuet ovat vastakin tarpeen, Mäkynen muistuttaa.

Perhevapaauudistu tarpeen – yrittäjät paremmin huomioon

Yrittäjäjärjestö vaatii perhevapaan uudistamista niin, että tilapäisestä hoitovapaasta ja raskauden aikaisista lyhyistä sairauspoissaoloista aiheutuvat kustannukset korvataan yrityksille verovaroista. Asia on tärkeä erityisesti pienille yrityksille ja naisvaltaisten alojen yrityksille.

– Myös yrittäjän mahdollisuutta pitää perhevapaa pitää parantaa, Mäkynen sanoo ja muistuttaa, että Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan vain 54 prosenttia perheenlisäystä saaneista yrittäjistä pystyy itse pitämään perhevapaata.

Arvonlisäverotukseen ja luovutusvoitto- ja varainsiirtoveroon tarvitaan muutosta

Verotuksessa yrittäjäjärjestö vaatii, että välitöntä verotusta voitaisiin alentaa. Hallituksen tulee kuitenkin nostaa arvonlisäverollisen toiminnan raja 20 000 euroon ja liukuvan huojennuksen raja 50 000 euroon.

– Tämä kannustaisi pienyrittäjyyteen, joka kasvaa, koska työmarkkinoilla ei ole kyetty toteuttaman riittäviä joustoja, puheenjohtaja Mäkynen sanoo.

Seuraavan kymmenen vuoden kuluessa omistajanvaihdostilanteeseen tulee noin 60 000 yritystä, joissa työskentelee noin 250 000 henkilöä. Omistajanvaihdosten onnistuminen on siis ratkaisevan tärkeää työpaikkojen säilyttämiseksi.

– Luovutusvoittoverotuksessa tulee ottaa käyttöön sama maksuperiaate kuin muussakin henkilöverotuksessa: maksut ja verot toteutuvat samana vuonna ja yritysvarallisuuden omistajanvaihdosten varainsiirtoveron ajankohta tulee muuttaa maksuperusteiseksi, Mäkynen saoo.

Yrittäjäsanomat