14.3.2022 klo 14:46
Uutinen

Ukrainan sota: pakotteilla ja epävarmuudella laaja vaikutus yrityksiin

Ukrainan sota vaikuttaa yrityksiin konkreettisimmin energian ja raaka-aineiden hinnan nousuna. Epävarmuuden tila heijastuu suoraan myös hämäläisten yritysten asiakkuuksien, tilausten ja tapahtumien menetyksinä.

Hämeen Yrittäjien 8.3. julkaisemassa omassa kyselyssä (187 vastausta) 57 % vastaajista koki, että Ukrainan sota vaikuttaa yrityksen toimintaan jossain määrin.

” Vie aikaa, kun pitää taas opetella miten vaikuttaa ja miten ei vaikuta, vie siis aikaa.”

Avoimia vastauksia tulkiten selkeimmät uhkat ja ongelmat kohdistuivat näihin tekijöihin:

  • polttoaineiden hinnan nousu 32 %
  • raaka-aineiden ja materiaalien hintojen nousu 21 %
  • yleinen kustannusten nousu 18 %

” Tärkeä maahantuontikanavani eli junarahti Venäjän läpi ei ole enää käytettävissä.”

Sodan vaikutukset koettiin merkittävimmiksi teollisuus-, rakennus- ja kansainvälistä kauppaa käyvissä yrityksissä. Yrittäjät kertovat myös yleisen epävarmuuden vähentäneen tilauksia. Kausityövoimaa käyttävät yritykset ovat luonnollisesti huolissaan työvoiman saatavuudesta. 43 % kantahämäläisistä vastaajista oli sitä mieltä, että Ukrainan tilanteella ei ole vaikutusta yritystoimintaan. Näitä olivat erityisesti palveluyrittäjät.

”Kehittelemämme tuote oli suunnattu pääasiassa Venäjän markkinoille. Nyt joudumme laittamaan kehittelyn jäihin.”

Epävarmuus vaikuttaa myös investointeihin

Hauholainen Risto Soini tarjoaa kiinteistönhoitopalveluja yrityksensä Kontuvahti Oy:n kautta. Hän on toiminut osakeyhtiön nimissä puolisentoista vuotta Hauhon seudulla ja on laajentanut liiketoimintaa Hattulan puolelle. Laajentaminen tarkoittaa luonnollisesti lisäinvestointeja konekantaan.
– Läksin kyselemään pankista 20 000 euron rahoitusta, mutta se evättiin perustuen sodan aiheuttamaan yleiseen epävarmuuteen rahoitusmarkkinoilla. Pankillekin raha on nyt niin kallista ja riskejä ei ainakaan uuden asiakkaan kanssa olla kovin valmiita ottamaan, vaikka maksuvalmiuden pystyisi osoittamaan. Ymmärrän toki yleisen linjauksen enkä ota sitä henkilökohtaisesti. Konekauppiaan kanssa neuvotellaan vielä rahoitusvaihtoehdoista.

Akuutiksi ongelmaksi Soini katsoo polttoaineen hinnoittelun. Kulunut talvi on ollut vahvasti konekantaa työllistävä ja hintojen nousu yhdistettynä kiinteistönhoidon sopimushinnoitteluun ei ole ollut terve yhtälö.
– Polttoöljyn hinta talven aikana on noussut 90 sentistä reilusti yli kahteen euroon litralta. Myös hiekoitussepelin hinta on tuplaantunut keväälle tultaessa. Asiakassopimukset on tehty ennakkoon ja kiinteään hintaan talvikaudelle, joten hintojen nousun otamme takkiimme.

” Ikäihmisillä muistot palaavat voimakkaina ja tarve keskustella asiasta ja purkaa omaa huolta on suuri.”

Kriisitilanteen kokonaisvaikutukset ovat tässä vaiheessa vielä monin paikoin kysymysmerkkejä. Vaikutus esimerkiksi huoltovarmuuteen ja energian saantiin on vielä toistaiseksi rajallinen.
– Julkisuudessa keskustellaan eniten dieselin hinnannoususta, mikä on prosenteissa kuitenkin paljon vähemmän kuin polttoöljyn hinnannousu. Esimerkiksi maatalous pyörii polttoöljyllä, mikä vaikuttaa huoltovarmuuteenkin, täsmentää Risto Soini.

Kaikki ajankohtaisin viestintä tilanteen vaikutuksesta on keskitetty Suomen Yrittäjien Kaikki Ukrainasta -verkkosivulle.

Artikkelin sitaatit ovat lainauksia yrittäjien avoimista vastauksista.