– Yhdessäolo on se tärkein juttu. Kukaan ei katsele kännyköitä, kun saa tällaisen aterian eteensä. Ihmiset keskittyvät juttelemaan toistensa kanssa, sanoo Holy Crabin yrittäjä Menkki Kam. Kuva: Holy Crab
20.10.2023 klo 10:06
Uutinen

Uudesta rapuravintolasta tuli huippusuosittu – Ruoka kaadetaan asiakkaan eteen pöydälle

Holy Crab -ravintolan yrittäjän Menkki Kamin mukaan yhdessä syöminen on tärkein idea konseptissa, jossa merenelävät kipataan valtavasta säkistä ruokapöydälle pöytäseurueen yhteiseksi annokseksi.

”Oletteko valmiita likaamaan kätenne?” kysyi Helsingin keskustaan perustettu Holy Crab -ravintola Instagram-tilillään mainostaessaan avajaisia, jotka pidettiin 30. syyskuuta.

Kyllä, moni on ollut valmis. Avajaisten jälkeen joka viikonloppu on ollut täyteen buukattu, ja myös arki-iltaisin Holy Crabissa on viihtynyt runsaasti porukkaa. Näin kertoo Menkki Kam, joka on yksi ravintolan perustajista.

Tosin kirjaimellisesti käsiä ei tarvitse liata, sillä asiakkaat saavat käteensä muovihanskat ennen kuin he tarttuvat höyryäviin mereneläviin.

Holy Crab -ravintolan liikeidea perustuu konseptiin, joka on käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa, Hollannissa ja Iso-Britanniassa. Ravintolasta uutisoivat aiemmin Helsingin Sanomat, Helsingin Uutiset ja Länsiväylä.

Suuren määrän erilaisia mereneläviä sisältävä, mausteinen cajun seafood boil -ateria tuodaan ravintolasaliin suuressa muovisäkissä ja kaadetaan asiakkaiden eteen ruokapöydälle muovialustalle.  

Koko pöytäseurue syö samaa annosta sen sijaan, että heillä olisi erilliset annokset.

– ”Vau, näyttää hienolta ja tuoksuu hyvältä” on yleisin kommentti, jonka asiakkailta kuulemme, Menkki Kam kertoo.

Kamin mukaan myös äyriäisruoan maukkaudesta on sadellut kiitosta.

– Pelkäsimme etukäteen, jääkö maku vahvan visuaalisuuden varjoon, mutta asiakaspalaute myös ruoasta on ollut hyvin myönteinen.

Saman annoksen jakaminen tyypillistä Aasiassa

Vaikka ruoan viskaaminen pöydälle on asiakkaille kiinnostava koukku, Kamin mukaan konseptin ytimessä on yhteishengen luominen.

– Yhdessäolo on se tärkein juttu. Kukaan ei katsele kännyköitä, kun saa tällaisen aterian eteensä. Ihmiset keskittyvät juttelemaan toistensa kanssa, hän sanoo.

Malesiasta kotoisin olevan Menkki Kamin mukaan saman annoksen jakaminen koko porukan kesken on hyvin tyypillistä Aasian maissa.

– Omat erilliset annokset ovat länsimainen tapa syödä.

Kaksi äyriäisallergikkoa asiakkaina

Holy Crabin asiakkaat ovat olleet Kamin arvion mukaan 25–50-vuotiaita. Niin perheet kuin nuorisoporukatkin ovat löytäneet tiensä erikoisen rapu-show´n äärelle.

Kuulemma kaksi äyriäisallergikkoakin halusi tulla ravintolaan syömään, koska visuaalinen konsepti kiehtoi heitä. Tosin he maistelivat allergiansa takia vain pieniä määriä. Kam kuuli naisilta heidän allergiastaan vasta aterioinnin päätyttyä.

– Kysyin toiselta heistä, eikö hänelle tullut oireita. ”Ei muuta kuin vähän vain näppylöitä”, nainen vastasi minulle, Kam naurahtaa.

Cajun seafood boil on ateria, jossa mereneläviä kypsytetään ja keitetään mausteisessa liemessä. Menussa on eri vaihtoehtoja, ja aterioihin kuuluu muun muassa hummereita, jättirapuja, katkarapuja, lumiravun jalkaa, mustekalaa ja simpukoita.

Cajun seafood boil juontaa juurensa 1700-luvun Louisianaan Yhdysvaltoihin. Sinne saapuneet ranskalaiset acadialaiset toivat mukanaan ruokaperinteensä, johon sekoittui paikallisten, kuten intiaanien ja espanjalaisten, ruokien makuja. Acadia on Pohjois-Amerikan koillisosassa sijaitseva alue. Acadialaisia kutsutaan cajuneiksi.

Video inspiroi perustamaan ravintolan

Kaikki alkoi viime juhannuksen alla, jolloin Menkki Kam katseli vaimonsa Haina Shin sekä ystävänsä Ni Nguyenin kanssa YouTubesta videoita, ja silmiin osui Hollannissa kuvattu video. Ruudulla näkyi, kuinka cajun seafood boil -ateria kipattiin asiakkaiden eteen.

– Ajattelimme, että vitsi miten siistiä. Innostuimme, että tämä voisi toimia Suomessakin. Varasimme Hollannin-matkan ja menimme paikan päälle tutustumaan tarkemmin, Kam kertoo.

Kolmikko pisti tuulemaan, ja jo muutaman kuukauden kuluttua oli pystyssä Holy Crab -ravintola Helsingin ydinkeskustassa Kluuvikadulla. Neljänneksi osakkaaksi tuli kokki Chang Hwa Chow.

Menkki Kam on lukenut tutkimuksesta, jonka mukaan 70 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että äyriäiset ovat juhlaruoka.

– Haluamme madaltaa kynnystä ja tuoda esiin ajatusta, että äyriäisiä voi syödä myös arkisin.

Kamin mukaan konsepti, jossa äyriäiskasa kaadetaan pöydälle, on ollut pitkään käytössä sadoissa ravintoloissa Yhdysvalloissa. Hollannissa ja Iso-Britanniassa se lanseerattiin 5–6 vuotta sitten.

– Olen siinä käsityksessä, että meidän ravintolamme on Pohjoismaissa ensimmäinen, jonka liikeidea perustuu tähän konseptiin.

Omistajilla vankka kokemus ravintolatyöstä

Jokaisella Holy Crabin osakkaalla on jo ennestään vahvaa kokemusta ravintola-alalta, ja he ovat tehneet aikaisemminkin yhteistyötä muun muassa Menkki Kamin omistamissa ravintoloissa.

Kam on ollut yhtenä perustajana Fuku- ja Momotoko-ketjun ravintoloissa sekä Street Canteen -ravintolassa. Ensimmäinen ravintola, jonka hän perusti vuonna 2012, oli Hyvinkäällä toimiva Wok King.

– Olen vieläkin osakkaana noissa kaikissa. Jotkut perustavat ja lakkauttavat yrityksiä tiheään tahtiin, mutta minä pidän kiinni kaikista ravintoloista, jotka olen perustanut. On vaikea luopua mistään niistä, Kam naurahtaa.

Holy Crabissa työnjako on sellainen, että Menkki Kam ja vaimonsa Haina Shi vastaavat yrityksen hallinnollisesta puolesta, Chang Hwa Chow toimii keittiöpäällikkönä ja Ni Nguyen ravintolapäällikkönä.

Menkki Kam sanoo arvostavansa todella paljon kollegoitaan Holy Crabissa.

– Ilman heitä en olisi tätä ravintolaa avannut. 

Yrittäjänelikko on kotoisin Aasian eri maista, ja he ovat asuneet Suomessa yli 20 vuotta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen