3.5.2017 klo 17:03
Uutinen

Uusi 30 miljoonan rahasto – Lisää alkuvaiheen rahoitusta ja bisnesenkelien osaamista

Uudenlainen rahasto yhdistää julkista ja yksityistä pääomaa sekä bisnesenkeleiden osaamista alkavien yritysten kasvun tueksi.

Euroopan investointirahasto EIR ja Tekes Pääomasijoitus Oy ovat perustaneet uuden rahaston, joka sijoittaa yhdessä bisnesenkelien kanssa alkuvaiheen suomalaisiin startup-yrityksiin. Rahasto on kooltaan 30 miljoonaa euroa, josta Tekes Pääomasijoituksen osuus on 15 miljoonaa euroa.

Uusi rahasto on osa Euroopan investointirahaston hallinnoimaa European Angels Fundia. Rahastolla on yhteissijoitussopimukset yli 50 eurooppalaisen bisnesenkelin kanssa.

– EIR lisää tukeaa suomalaisille pk-yrityksille ja etsii uusia rahoituslähteitä. Yksi esimerkki tästä on yhteistyö Tekes Pääomasijoitus Oy:n kanssa, kertoo Euroopan investointirahaston varatoimitusjohtaja Roger Havenith.

Haussa kokeneita bisnesenkeleitä

Pääoman lisäksi rahaston tärkeä anti on osaamisen lisääminen ja levittäminen.

– Tavoitteena on saattaa suomalaisten bisnesenkelien osaaminen, verkostot ja kokemus kasvukykyisten ja kansainvälistymistä tavoittelevien startupien avuksi, Tekes Pääomasijoitus Oy:n toimitusjohtaja Esko Raunio sanoo.

Enkeli tekee sijoitukset ja hallinnoi niitä omasta ja rahaston puolesta yhteissijoitussopimuksen perusteella. Enkeliltä edellytetään näyttöjä onnistuneista sijoituksista ja kykyä sijoittaa vähintään 250 000 euroa suomalaisiin kasvuyrityksiin 10 vuoden aikana.

Enkeli ja rahasto sitoutuvat yhteissijoitussopimuksessa sijoittamaan yhtä suuret määrät kohdeyrityksiin.

Enkelit valitsee Euroopan investointirahasto. Euroopan investointirahasto julkaisee valitut enkelit verkkosivuillaan.

Rahasto lisää monipuolisuutta – ”Yhteissijoitukset tuovat rahaa myös siemenvaiheen yrityksille”

Tekes Pääomasijoitus Oy tekee sijoituksia alkaviin yrityksiin sijoittaviin pääomarahastoihin. Tähän mennessä yhtiö on sijoittanut kymmeneen rahastoon, jotka ovat keränneet pääomia yhteensä noin 108 miljoonaa euroa. Yksityisten sijoittajien osuus tästä summasta on noin 66 miljoonaa euroa. Rahastot ovat tehneet sijoituksia yhteensä yli 100 yritykseen.

EAF Finland -enkelirahasto rakentaa alkuvaiheen yritysten rahoitusmarkkinaa ja lisää yksityistä pääomaa tälle joukolle.

– Startup-yritysten alkuvaiheen rahoituksen monipuolistuminen on koko yrittäjyysekosysteemin etu. Uskomme, että enkelirahaston ja bisnesenkeleiden yhteissijoitukset leviävät eri toimialoilla ja lisäävät rahoitusta myös siemenvaiheen yrityksille, Raunio sanoo.

Bisnesenkelit voivat hakea yhteissijoitussopimusta EIR:n verkkosivuilla: www.eif.org/eaf

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi