31.10.2017 klo 14:08
Uutinen

Uusi hallitusgallup: Parempaan päin, mutta yhä huonoa

Yrittäjägallupiin vastanneet pk-yrittäjät antavat sapiskaa hallitukselle. Arvosana on kuitenkin kohentunut hieman viime syksystä.

Useampi kuin joka kolmas (37 prosenttia) yrittäjä arvioi hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikan huonoksi. Hyväksi sitä luonnehtii vain 29 prosenttia vastaajista. Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien Kantar TNS:llä teettämästä Yrittäjägallupista.

– Yrittäjät ajattelevat nykytilannetta omasta, yritystoiminnan näkökulmasta. Selvää on, että myös yrittäjien odotukset hallitusta kohtaan ovat kasvaneet, pohtii Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Jaakko Hyry.

Arvosana on kohentunut hieman viime syksystä. Henkilömäärältään suuret ja teollisuusyritykset antavat muita paremman arvion, samoin johdon jäsenet verrattuna muihin yrittäjiin tai omistajiin.

– Uskon, että talouden käänne on vaikuttanut yrittäjien näkemyksiin. Tyytyväisyys on hieman parantunut, kun talouspolitiikka on tuonut tuloksia ja talous on kääntynyt kasvuun, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Yrittäjägallupissa arvioitiin myös hallitus- ja oppositiopuolueiden puheenjohtajien aikaansaannoksia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) saa parhaimman arvosanan.

– Orpo on pärjännyt tässä jengissä aika hyvin kun ottaa huomioon kontekstin, Hyry sanoo.

Joka kymmenes vastaaja pitää Orpon toimintaa erittäin huonona, joka kymmenes erittäin hyvänä.

– Hänen arvosana on enintään kohtalainen, Hyry luonnehtii.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) jakaa mielipiteet. 35 prosenttia antaa Sipilälle hyvän arvosanan, hieman useampi vastaaja huonon.

– Eniten minua hämmästytti Antti Rinteen (sd) saama arvio (1,82). Myös Touko Aallon (vihr, 2,12) ja Jussi Halla-Ahon (ps, 1,96) saamat luvut talouspolitiikasta ovat katastrofaalisen heikkoja, Hyry muotoilee.

– Yrittäjien mielestä tämä on jossain määrin yrittäjien hallitus, opposition ei koeta olevan yrittäjien asialla, Hyry tulkitsee.

Halla-aho ja Rinne saavat Uudeltamaalta hieman paremmat arviot kuin muualta maasta.

– Yrittäjien mielipiteillä on merkitystä. Siksi niitä kannattaa seurata. Jos heillä on luottamusta, se tukee investointeja ja työllisyyttä, Pentikäinen toteaa.

Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 012 yrityksen edustajaa. Tiedot kerättiin syys-lokakuussa.

Yrittäjägallupin tulokset löydät kokonaisuudessaan täältä.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi