YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.7.2023 klo 08:44
Uutinen

Uusi palvelu tukee pitkiä työuria ja eläkeläisten digiosaamista

Iisalmen Sanomat 6.7.2023
Teksti: Janette Heikkinen
Savon Yrittäjien projektipäällikön mukaan uran loppupuolella riskinä on joutua “eläkkeen odotushuoneeseen”.

Suuri osa eläkeläisistä haluaisi jatkaa työntekoa edes jossain määrin vanhuuseläkkeelle siirryttyään, selvitti Savon Yrittäjät.

Järjestön tutkimuksen mukaan luku on 38 prosenttia. Projektipäällikkö Marketta Rantama kertoo, että tulos korreloi myös aiempien tutkimusten kanssa.

– Ihminen investoi osaamiseensa ja kehittää sitä vuosikymmenten ajan. Kun jää eläkkeelle, tulee tilanne, ettei sillä osaamispääomalla olekaan enää käyttöä, Rantama miettii.

Kesäkuun alussa Savon Yrittäjät käynnisti Digistä voimaa työuran jatkoon -hankkeen ja otti käyttöön palvelun, joka kannustaa eläkeläisiä työntekoon ja tukee pitkiä työuria. Mukana on jo toistakymmentä toimijaa, myös yläsavolaisia yrityksiä ja organisaatioita.  

Rantaman mukaan palvelulla toteutetaan myös hallitusohjelman osaa, jolla poistetaan iäkkäämpien henkilöiden työllistymisen ja työllistämisen esteitä.

Rantama aloitti Savon Yrittäjien kokopäiväisenä projektipäällikkönä kesäkuussa hankkeen käynnistyttyä. Jo aiemmassa työssään yrittäjänä hän on puhunut paljon ”eläkkeen odotushuoneesta”, johon ihminen usein joutuu työuran lopussa.

– Saattaa olla, että työyhteisössä aletaan jo hyvissä ajoin tuudittelemaan, että ”sinähän kohta jäät eläkkeelle, ei sinun tarvitse tulla tähän koulutukseen”, jolloin syntyy eläkkeen odotushuone.

Eläkeikä ei muodosta tulppaa osaamisen käytölle.

Marketta Rantama

Taloudelliset syyt eivät Rantaman mukaan ole ainoa syy, miksi eläkkeeltä palattaisiin töihin.

– Ihmiset haluavat tehdä merkityksellistä työtä ja käyttää omaa osaamistaan. Toki moni haluaa myös lisätienestiä, jota voi käyttää matkusteluun tai läheisten auttamiseen. Usein eläkeläiset eivät välttämättä halua kokoaikaiseen työsuhteeseen. Sijaisuuksissa, osa-aikatöissä, projekteissa ja hankkeissa he voivat olla erittäin arvokasta työvoimaa, erityisesti vuorovaikutuksessa nuorten työntekijöiden kanssa, Rantama selittää.

– Haluamme nyt todella ravistella asenteita. Eläkeikä ei muodosta tulppaa osaamisen käytölle.

Uusi palvelu tuottaa Tiekartta-valmennuksia ja osaamiskartoituksia kolmelle eri kohderyhmälle: yli 55-vuotiaille pohjoissavolaisille työelämässä oleville henkilöille, julkisen tai yksityisen sektorin työnantajille ja hiljattain eläkkeelle siirtyneille henkilöille, joilla olisi edelleen kiinnostusta jatkaa työntekoa.

Rantaman mukaan palvelulla haetaan eräänlaista asenteiden vallankumousta.

– Jatkuvasti puhutaan työvoimapulasta. Jos on hyvä, osaava ja työhaluinen työntekijä, miksi päästää hänet pois?

Valmennuksilla muun muassa tuetaan eläkeikää lähestyviä työntekijöitä ennalta varautumisessa niin, ettei eläkeiän odotushuonetta pääse syntymään, vaan työntekijä säilyy kehittyvänä työyhteisön jäsenenä viimeisiin työpäiviinsä saakka ja osaa tarpeen tullen keskustella työnantajan kanssa toiveistaan.

Toisaalta valmennuksilla kannustetaan työnantajia hyvään ikäjohtamiseen avoimen vuorovaikutuksen kautta ja käyttämään iäkkäämpien työntekijöidensäkin osaamista tehokkaasti.

–  Usein on tilanne, etteivät työnantajat edes tunne iäkkäämpien työntekijöidensä työhistoriaa, huomauttaa Rantama.

Hiljattain eläkkeelle siirtyneitä rohkaistaan palvelun avulla ottamaan yhteyttä työnantajiin, ja kysymään, olisiko mahdollista päästä töihin. Samalla vahvistetaan myös digiosaamista ja niin sanottua digirohkeutta, jottei työuran jatko tai töihin palaaminen kaatuisi ainakaan pelkoon omien taitojen riittämättömyydestä.

Osallistuminen on ilmaista. Hanke saa Pohjois-Savon ELY-keskukselta EU-rahoitusta.

Rantamaa voisi kutsua eräänlaiseksi kokemusasiantuntijaksi. Vuonna 2020 hän jäi eläkkeelle Itä-Suomen yliopistosta henkilöstön kehittämispäällikön tehtävistä.

– Minulla on kymmenien vuosien kokemus henkilöstöjohtamisesta. Perustin vuonna 2018 oman toiminimen ajatuksena, että haluan eläkkeelle siirryttyäni käyttää osaamistani uudessa muodossa yrittäjänä.

Rantama alkoi suunnitellusti pyörittää henkilöstöpalveluyritystä, joka tarjosi valmennuksia muun muassa työhyvinvointiin, työyhteisötaitoihin ja ikäjohtamiseen.

Nyt Rantama toimii Savon Yrittäjien projektipäällikkönä koko EU-rahoittaman vuoden loppuun saakka kestävän hankkeen ajan.

– Eläkeläisten verotukseen liittyy paljon epäselvyyttä. Vanhuseläkkeen eläkeläinen saa, vaikka menisikin töihin, mutta verotus nousee, mitä jotkut ovat pitäneet esteenä työnteolle, Rantama sanoo.

Hallitusohjelmassa mainitaan myös ikäsyrjinnän torjuminen, mikä on myös yksi Savon Yrittäjien uuden palvelun ydintavoitteista.

Hallitusohjelma mainitsee muun muassa verouudistuksen, joka kannustaisi eläkkeellä olevia yli 65-vuotiaita tekemään enemmän töitä. Myös yli 55-vuotiaiden työsuhdeturvaan on hallitusohjelman mukaan tulossa muutos niin, että työnantajien työeläkemaksun maksuluokkavaikutus poistetaan, jos yritys palkkaa aidosti uutena työntekijänä yli 55-vuotiaan.

Savon Yrittäjät odottavat uudistuksilla olevan vaikutus eläkeikää lähestyvien henkilöiden työurien jatkumiseen.

– Palvelussa hyvin tarkasti käsitellään, mitä ikäsyrjintä on ja kuinka sen tunnistaa. Se voi olla esimerkiksi patistelua eläkkeelle tai kyselyä, että joko olet kohta jäämässä, vaikka ihminen itse haluaisi olla normaalisti töissä. On keskeisen tärkeää, että työpaikalla osaisimme arvostaa toisiamme, eritoten eläkeiän kynnyksellä olevia, ja ilmaista, että olet tärkeä ja merkityksellinen ja että me tarvitsemme sinua.

Digistä Voimaa Työuran Jatkoon
  • Maksuttomien valmennuksien kohderyhmät:
    • +55-vuotiaat työelämässä olevat pohjoissavolaiset henkilöt
    • Joustavasti työnteosta kiinnostuneet eläkeläiset
    • Ikäjohtamisesta kiinnostuneet työnantajat tai esihenkilöt
  • Ilmoittautuminen mukaan: bit.ly/digistavoimaa