YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Finavia
14.5.2025 klo 16:02
Uutinen

Uusimaa Elinvoimabarometrin neljäs: elinvoimaa löytyy, maakunnan verkostoituminen ja johtaminen pudottavat sijoitusta

Tämä teksti on konekäännetty.

Uusimaa oli elinvoima-kategoriassa paras maakunta. Suomen Yrittäjien toista kertaa toteuttamassa Elinvoimabarometrissa mitattavia kategorioita oli kolme: elinvoima, verkostoituminen ja johtaminen.

Pohjanmaalla on yrittäjien mielestä Suomen maakunnista vahvin elinvoima. Toiseksi yrittäjät rankkasivat Pirkanmaan ja kolmanneksi Päijät-Hämeen. Uusimaa sijoittui neljänneksi yhdessä Varsinais-Suomen ja Rannikko-Pohjanmaan kanssa. Elinvoimabarometriin vastasi yli 4 000 yrittäjää.

– Alueen elinvoima on yrityksille tärkeä asia. Elinvoima on hyvän kierre, joka lisää houkuttelevuutta investoida ja työllistää. Siksi siihen kannattaa panostaa julkisen sektorin ja yritysten yhteistyöllä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Haluamme vahvasti panostaa kuntien, maakuntien, yritysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden yhteistyöhön. Elinvoimabarometri on hyvä työkalu verrata omaa tilannetta muihin. Se toivottavasti auttaa eri puolilla maata kehitystyötä, Pentikäinen toivoo.

Uudellamaalla saavutettavuus ja puoleensavetävyys ovat Suomen parhaat, Pohjanmaa on tasaisesti vahva

Elinvoima-kategoriassa mitattiin elinvoimaa, saavutettavuutta ja maakunnan puoleensavetävyyttä. Uusimaa on valtakunnan paras kaikissa näistä kahdessa jälkimmäisessä ja kokonaisarviossa.

– Ilahduttavaa oli se, että Uusimaa oli selkeä ykkönen elinvoima-kategoriassa. Maakuntamme vahvuudet, saavutettavuus, vetovoima ja yritysten monimuotoisuus näkyivät tuloksissa. Tämä antaa hyvän perustan kehittämistyölle myös jatkossa, Uudenmaan aluejohtaja Petri Ovaska sanoo.

Verkostoituminen-kategoria mittaa sitä, kuinka yritykset ovat verkostoituneita keskenään, kuinka suuret yritykset ottavat pieniä yrityksiä mukaan ja kuinka korkeakoulut ottavat yrityksiä mukaan TKI-toimintaan.

– Toivomisen varaa jäi. Vaikka yrityskenttä on laaja ja monipuolinen, yhteistyötä erityisesti pk-yritysten ja suurten toimijoiden välillä on syytä vahvistaa. Korkeakoulujen ja yritysten välisen TKI-yhteistyön roolia voidaan myös kasvattaa, Ovaska toteaa.

Johtaminen-kategoriassa tarkastellaan, kuinka maakunnan yrityslähtöinen päätöksenteko toteutuu, onko elinvoiman johtovastuu maakunnassa selkeä ja onko maakunnan imago yrityksille houkutteleva.

– Johtamisen osalta on tärkeää, että elinvoimatyölle löytyy selkeä vastuutaho. Uudellamaalla tarvitaan entistä enemmän koordinaatiota maakunnan laajuisesti, jotta eri toimijat löytävät toisensa ja alueen vahvuudet voidaan valjastaa yhteiseen käyttöön, Ovaska kommentoi.

Vertailun vuoksi tämän vuoden ykkönen Pohjanmaa loisti tasaisella suorittamisella.

– Pohjanmaa on tasaisesti vahva. Maakunnassa on poikkeuksellisen vahva yhteinen näkemys elinvoimatekijöistä, yritykset osallistetaan laajimmin, ne tekevät yhteistyötä, suuret ottavat pieniä mukaan, korkeakoulut toimivat yrityslähtöisesti ja saavutettavuus on hyvä, mm. satamien ansiosta. Vain tieverkon osalta maakunta on häntäpäässä, Pentikäinen kertoo.

Kymmenen vinkkiä alueiden yhteistyöhön

Yrittäjät tarjoaa vinkkilistan alueiden yhteistyön vahvistamiseen.

  1. Muista, että elinvoiman rakentaminen on prosessi, ei projekti.
  2. Muodosta toimijoiden voimin yhteinen tilannekuva. Mitkä ovat alueen vahvuudet ja heikkoudet, mihin pitää panostaa työpaikkojen ja investointien saamiseksi?
  3. Rakenna yhteinen strategia yhdessä toimijoiden kanssa. Se auttaa luomaan yhteistä kieltä, mikä tukee vuoropuhelua.
  4. Varaa yhteistyölle aikaa ja resursseja.
  5. Sovi, kuka johtaa yhteistyötä ja mitkä rakenteet sitä tukevat. Yhteistyötä tukevat rakenteet voivat tulla esimerkiksi elinkeinoyhtiöstä, maakunnasta tai elinkeinoelämästä.
  6. Rakenna keskinäistä luottamusta.
  7. Luo säännöllinen vuoropuhelu yritysten, myös rahoittajien, julkisen sektorin toimijoiden ja oppilaitosten välille.
  8. Huolehdi yritysten ja yrittäjän palveluista. Yrityspalvelut ovat yrittäjän lähipalvelu.
  9. Järjestä verkostoitumistilaisuuksia ja muista myös pienet yritykset.
  10. Käy jatkuvaa vuoropuhelua ja päivitä tilannekuvaa, kun maailma muuttuu.

Tutustu maakuntakohtaisiin tuloksiin!

Taloustutkimus kysyi yrittäjiltä Yrittäjien Elinvoimabarometrissa yrityksen kotimaakunnan elinvoimasta. Kysely tehtiin 3.2.-31.3.2025. Kysely tehdään vuorovuosin kuntien yrittäjämyönteisyyttä mittaavan Yrittäjien Kuntabarometrin kanssa.

Noin 4 000 yrittäjän vastauksien maakuntakohtaiset tulokset on julkistettu 14.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Kuopiossa. Voit tutustua maakuntakohtaisiin tuloksiin yrittajat.fi/elinvoimabarometri2025.