YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

6.5.2019 klo 19:46
Uutinen

Vahvuutta yrittäjyyteen -eurovaalipaneeli täytti Nikolainkulman Jyväskylässä

Mielenkiintoisessa paneelikeskustelussa käytiin läpi Suomen asemaa EU:ssa ja luotiin jo katseet tuleviin vuosiin.

Keski-Suomen Yrittäjien yhdessä MTK Keski-Suomen, Metsänomistajat Keski-Suomen, Metsänomistajat Karstula-Kyyjärven ja Päijänteen metsänhoitoyhdistyksen kanssa järjestämä Vahvuutta yrittäjyyteen -eurovaalipaneeli järjestettiin tänään maanantaina Nikolainkulmassa Jyväskylässä. Eurovaalipaneeli oli houkutellut paikalle runsaasti aiheesta kiinnostuneita kuuntelijoita.

Vahvuutta yrittäjyyteen -eurovaalipaneelin panelisteina toimivat Mauri Pekkarinen (Kesk.), Eero Heinäluoma (SDP), Henna Virkkunen (KOK), Max Schulman (RPK) ja Karri Ollila (PS). Paneelia moderoi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Itse paneelissa käsiteltiin erittäin kattavasti EU:n roolia suomalaisessa yrittäjyydessä, metsätaloudessa ja yleisemminkin. Pentikäinen haastoi panelisteja muun muassa EU:n merkityksestä, EU:n jäsenvaltioiden lipsumisista yhteisistä sopimuksista ja pelisäännöistä, turvallisuudesta, metsäpolitiikasta, EU:n sisämarkkinoista ja yhteisvaluutasta. Eurovaalipaneelin aikana panelistit pääsivät myös ottamaan kantaa Pentikäisen esittämiin väittämiin. Väittämät herättivät jatkokeskusteluja, joissa panelistit myös haastoivat toisiaan eri aiheista. Esimerkiksi työvoiman vapaa liikkuvuus EU-maiden välillä aiheutti keskustelua niin panelistien kuin yleisönkin keskuudessa.

Suomen Yrittäjillä ja MTK:lla selkeät linjat EU-vaaleihin

Tilaisuuden avauspuheenvuoron piti MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola. Tiirolan mukaan suomalaisen metsäsektorin näkökulmasta seuraavan EU-parlamentin keskeisimpiä tehtäviä on päivittää EU:n metsästrategia.

– Suomessa EU:lle ei haluta omaa metsäpolitiikkaa edelleenkään, sen tulee pysyä kansallisissa käsissä. Kulunut EU:n edustajistokausi osoittaa, että muilta politiikan sektoreilta tulee jatkuvasti avauksia, jotka koskettavat suomalaista metsäpolitiikkaa. Nykyinen metsästrategia on liian väljä. Tiiviimmällä, ja sitä myöten tehokkaammalla, EU:n metsästrategialla saisimme käyttöömme työkalun, johon pystyisimme vetoamaan ja viittamaan pitkäjänteisesti, kun näitä metsäpolitiikkaa koskevia avauksia muilta tahoilta tulee, Tiirola linjasi.

Suomen Yrittäjien näkökulmaa eurovaalipaneeliin toi Pentikäisen lisäksi myös varapuheenjohtaja Petri Salminen. Salminen katsoi, että uuden EU-parlamentin tulee kehittää koko Eurooppaa entistäkin yhtenäisemmäksi tekijäksi yrittäjyyden näkökulmasta.

– Euroopan tulee olla yhtenäinen ja vahva alue yrittäjyyden ja myös kansainvälisen pääoman näkökulmasta. Meidän on oltava houkutteleva sijoituskohde ja alusta yrittäjyydelle. Europarlamentin tulee kehittää Eurooppaa siitä lähtökohdasta, että täällä on myös pienten ja keskisuurten yritysten mahdollista kehittyä ja menestyä. Pelkästään isojen toimijoiden ehdoilla emme voi toimivaa ja uudistumiskykyistä kokonaisuutta rakentaa. EU:lla tulee myös olla rohkeutta ottaa vahva rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tässäkin työssä on kuitenkin huomioitava yritysten toimintaedellytykset. Oikein toteutettuna ilmastonmuutoksen vastainen taistelu vahvistaa yrittäjyyttä ja uusia yrittäjyyden mahdollisuuksia EU:n alueella ilman, että eurooppalaiset yritykset joutuvat siitä kärsimään, Salminen kertoi.

Lisätiedot:

Sanna-Mari Hynninen, toimitusjohtaja, Keski-Suomen Yrittäjät, p. 050 563 7780, sanna-mari.hynninen@yrittajat.fi