Hämeenlinnan tori on Emma Iivoselle tuttu paikka. Yläasteikäisenä hän oli kesätöissä myymässä loppilaisen tätinsä perunoita torilla.

Vaikuttavaa työtä nuoren yrittäjyyden puolesta

Jokioislainen Emma Iivonen on monipuolinen yrittäjä, vaikuttaja ja verkostoituja. Iivonen toimii muun muassa luottamustehtävässä Suomen Yrittäjien Nuorten Yrittäjien verkoston johtoryhmässä.

– Haluan auttaa, vaikuttaa ja tuoda esiin omia näkemyksiäni myös tässä verkostossa. Mietimme, miten saisimme paremmin nuoremman polven yrittäjiä mukaan jäseneksi ja toimintaan. Siihen liittyy monta asiaa, mitä voisi kehittää aina palvelutarjonnasta viestintään.

Hämeen Yrittäjien jäsenistä alle 36-vuotiaita yrittäjiä on tällä hetkellä noin pari sataa eli kahdeksan prosenttia. Emma Iivonen peräänkuuluttaa jäsenyrittäjiltä rohkeutta kutsua ja nuorilta yrittäjiltä ennakkoluulottomutta tutustua verkostoihin.
– Jäsenistön ikäjakauma saattaa antaa mielikuvan, että sinun pitäisi olla keski-ikäinen voidaksesi kuulua tähän porukkaan. Emme kuitenkaan mikään päiväkahviseura ole. Viestinnällä ja imagolla on myös merkitystä, niillä voi aina vaikuttaa asiaan.

Emma Iivonen puoltaa vahvasti yrittäjyyskasvatuksen edistämistä oppilaitoksissa. Yrittäjyys ei kuitenkaan ole välttämättä kärkisijoilla opiskelevan nuoren urasuunnitelmissa.
– Yrittäjyydessä on rajattomasti vaihtoehtoja. Esimerkiksi kaikenlainen alihankinta ja toimitus- sekä palveluketjut monipuolistuvat. Moni työnantaja saattaa palkata työntekijän sijaan yrittäjän, joka laskuttaa.

Moni nuorempana aloittanut yrittäjä on yleensä yrittäjäperheestä, jolloin yrittäjän toimintaympäristö on tullut luontaisemmin tutuksi. Esimerkki löytyy Emma Iivosen omasta yrittäjäperheestä.
– Perheemme kaksi yläasteikäistä poikaamme perusti kesätöikseen kotipihaan kukkamyymälän. Vanhukset hehkuivat tyytyväisyyttään, kun palvelua sai oman kylän keskeltä ja nuoret saattoivat asiakkaat ostosten kanssa kotiovelle.

Yrityksen suurin riski – yrittäjä itse

Vakuutusalalla työskennellyt Iivonen aloitti oman, henkilövakuuttamiseen keskittyvän yritystoiminnan vuonna 2020. Alalla hän on toiminut jo pitkään, mutta aikaisemmin palkkatyöntekijänä. Suomen Yrittäjäturvan asiamiehenä hän tarjoaa yrittäjille henkilöturvaan liittyviä palveluja. Yrittäjäturvan suurimmat omistajat ovat Aktia ja eläkevakuutusyhtiö Veritas.

”Olen yrittäjä, en koskaan sairastu enkä ole pois töistä.”

Tyypillinen suomalainen yrittäjä

Emma Iivosen mukaan ”perusturva” yrittäjälle riippuu elämäntilanteesta, koska kaikki elämät ja elämäntilanteet ovat hyvin yksilöllisiä. Esimerkkinä samansuuruisilla YEL työtuloilla toimivilla yrittäjillä vapaaehtoisen henkilö- ja eläketurvantarve on pääsääntöisesti hyvinkin erilainen.
– Haluaisin jokaisen yrittäjän kasvattavan tietoisuuttaan omasta nykytilastaan sekä mahdollisuuksista järkevimmän kokonaisuuden löytämiseksi. Ottamatta kantaa YEL-vakuutuksen tasoon painottaisin erityisesti sitä, että mitä tässä hetkessä yrittäjä ja läheisensä taloudellisesti saavat sairastuttuaan, jouduttuaan työkyvyttömäksi tai kuollessaan sekä kuinka varmistetaan riittävä eläke. Ikävistäkin asioista päästään keskustelemaan hyvin avoimesti ja tietysti luottamuksellisesti.

Tämä juttu on tiivistelmä 27.5. Hämeen Yrityssanomissa ilmestyneestä artikkelista. Lue koko juttu ja lehti tästä: