19.1.2021 klo 09:13
Uutinen

Varapuheenjohtajan terveiset

Koronavuoden muistijäljet

Koronavuosi jättää meille kaikille muistijäljen, tulemme aivan varmasti jakamaan ajan ennen ja jälkeen Korona-ajan. Itselleni jää yhdeksi ennen ja jälkeen jakoviivaksi Savon Yrittäjien verkostovaliokunnan kokous toimistolla 12.03.2020 klo 18.00. Samaan aikaan, toisaalla toimistossa, toimarimme Paula ja tiedottaja Heikki rakensivat ensimmäistä koronaan liittyvää tiedotetta. Siitä päivästä ja siitä illasta eteenpäin korona, armeijan termeillä, eskaloitui. Toimitusjohtaja Paula otti homman haltuun, kun me yrittäjät sukelsimme tuntemattomaan sumuun.

Maaliskuun verkostovaliokunnan kokouksessa otettiin esille Savon Yrittäjien noin kymmenen vuoden takainen hanke: ”Yksikään ei huku”. Samaan aikaan, samoina päivinä, Paula oli jo käynnistämässä projektia ”Savon Sissit”, ja hän juoksi kasaan vapaaehtoisporukan, jonka tehtävänä oli auttaa ja tukea yrittäjiä koronaan liittyvissä ongelmissa – tavoitteenaan Yksikään ei huku.

Tutkimuksissa on dataa ja totuutta

Olen tehnyt menneinä vuosina joitakin yrittäjyyteen ja yrittämiseen liittyviä tutkimusprojekteja ja seuraan eri tutkimuslaitosten ja vastaavien alalla olevien toimijoiden raportteja ja käppyröitä. Yksi seurantakohteeni ollut on ollut Accountor Finagon tuottama Talouspuntari, jossa heillä on dataa noin 10000 PK-yrityksestä.

Talouspuntarin datan ja kaavioiden mukaan voidaan jälkeenpäin kuljettaa ajatuksia menneeseen vuoteen ja todeta, kuinka rajua lähes kaikkien alojen myynnin pudotus oli. Ja todeta myös, kuinka lyhytaikaista kesän tasaantuminen oli.

Aineistosta nähdään, että joillakin aloilla ei olla palattu läheskään normaalille tasolle. Liikevaihdon kehityskäyrä myötäilee käänteisesti koronatilanteen kehitystä, huhtikuussa oltiin uusien raportoitujen koronatapausten suhteen korkeimmalla tasolla ja samoihin aikoihin myös liikevaihtokäyrä on alimmillaan. Kesäkuussa ja kesän aikana uudet koronatartunnat lähestyvät nollaa ja liikevaihtokäyrä lähestyikin vuoden 2019 tasoa. Talven kynnyksellä korona pyrskähti uudelleen rajusti ylöspäin ja myös yritysten liikevaihtokäyrä putosi alaspäin, mutta toisaalta joulukuun myyntikäyrä oli kohtuullisella tasolla.

Korona on koetellut eri toimialoja eri tavalla, yritysten ja toimialojen tilanteissa on suuria eroja. Osa yrityksistä on pärjännyt kohtuullisesti, mutta toisille koronakriisi on tuonut erittäin suuria vaikeuksia. Täytyy ihmetellä miten me yrittäjät ja yritykset olemme selvinneet, paineet ovat olleet valtavat. Korona-aika on vaatinut yrittäjiltä, niin kuin kaikilta muiltakin, poikkeuksellisen paljon kanttia – sitähän meillä yrittäjillä on.

Yrittäjäjärjestö toimi hyvin

Yrittäjäjärjestön toimintaa läheltä seuranneena voin todeta, että järjestön kolmiportainen rakenne näytti korona-aikana vahvuutensa. Suomen Yrittäjät hoiti tehtävänsä hyvin ja oli vaikutuskanavana ja asiantuntijana päätöksentekijöiden suuntaan sekä toisaalta tuotti reaaliaikaista informaatio yrittäjien käyttöön.

Me yrittäjät saimme Savon Yrittäjiltä päivitettyä korona-infoa ja ohjeita esimerkiksi siitä miten koronaan liittyvien tukihakemustan viidakossa toimitaan. Savon Yrittäjät toimi aluejärjestönä missionsa mukaisesti: ”Parannamme yrittäjän arkea”, vaikka yrittäjän arki olikin haasteita täynnä.

Järjestömme paikallisyhdistykset hoitivat korona-aikana asioiden hienosäädön loistavasti. Uskallankin ehdottaa meille yrittäjille ja järjestölle koronavuoden toiminnasta 10+, mutta valtiovallalle useita miinuksia hidasteluista päätöksen teossa ja tempoilevista päätöksistä.

Tukieuroja tarvitaan edelleen

Koronaan liittyviä tukieuroja on ollut jaossa useista eri kanavista. Viimeisin on Valtiokonttorin myöntämä Kustannustuki II, joka valitettavasti on tuonut helpotusta vain pienelle joukolle yrityksiä ja yrittäjiä. Kustannustuen ehdoissa olevaa 30 prosentin liikevaihdon pudotusta pidetään liian suurena. Kun liikevaihto on pudonnut vaikkapa 29 prosenttia, niin tukea ei heru.

Samoin, jos tuki jää alle 2000 euron, niin tukea ei makseta. Tiukassa rahatilanteessa jo muutaman satasen tuki helpottaisi oloa ja antaisi uutta potkua yrittämiseen, kun vielä tiedetään, että yksinyrittäjiä ei ole menneinä vuosina juurikaan tukieuroilla kannustettu.

Rokoteuutiset ovat tuoneet valoa tunnelin päähään

Terveystalon toimitusjohtaja Ville Iho lausui Talouselämä- lehdessä 14.01.2021: ”Pitää pyrkiä siihen, että kesästä on tultava pandemian taitekohta. Pitää saada niin iso osa suomalaisista rokotettua, että kesän jälkeen ei enää tulee seuraavaa aaltoa. Kaikkia suomalaisia ei saada rokotettua kesään mennessä, mutta riittävä osa kuitenkin.

Rokotteiden saatavuus vaikuttaa etenemiseen, mutta yleensä kaikkiin asioihin voi vaikuttaa – myös rokotteiden saatavuuteen voi vaikuttaa. En tiedä mistä kaikista naruista pitää vetää, mutta kyllä niitä naruja aina on. Rokottamisen nopeudesta urakka ei tule jäämään kiinni. Terveystalo pystyy, vaikka yksin hoitamaan rokotukset.

Uskoa tulevaisuuteen

Accountor konsernin strategiajohtaja Petri Karjalaisen mukaan koronavuosi 2020 oli hyvin kaksijakoinen, usealta toimialalla löytyy sekä voittajia että häviäjiä. Esimerkiksi kaupan toimialalla samalla kun kuluttajavetoinen käteismyynti kasvoi verrattuna vuoteen 2019 niin yrityksiltä laskutettava myynti väheni yritysten säästäessä. Vasta joulukuu oli ensimmäinen kuukausi kriisin alkamisen jälkeen, kun PK yritysten yhteenlaskettu liikevaihto ylitti vuoden 2019 liikevaihdon. Tämä joulukuun hyvä myynti antaa pohjaa sille, että vuodesta 2021 olisi tulossa jo merkittävästi parempi pienten yritysten kannalta.

Hyvät yrittäjät, muistetaan

– Selviytymispolkuja on aina löydettävissä.

– Yrittäjän pitää uskaltaa pyytää apua.

– Vertaistuki on tärkeää ja tukea on helposti saatavilla.

– Suomen Yrittäjien sloganin mukaan – Yhdessä et jää yksin.

Otan rokotteen heti kun se minulle tarjotaan

Luotan vain tutkimustietoon ja yksi tutkija, jonka kirjoittelua seuraan on Tampereen Yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet. Hän kirjoitti blogissaan jo marraskuussa 2020: ”Epidemian taittuminen vaatii väestön merkittävän osan rokottamista. Jo nyt tehonsa osoittaneilla rokotteilla Suomella pitäisi olla mahdollisuus rokottaa huomattava osa väestöstä kesään mennessä. Todennäköisesti epidemia on kesällä muutenkin rauhallisempi.

Näiden perusteella ajattelen, että koronatauti on Suomessa juhannukseen mennessä selätetty. Vuoden 2021 valmistujaisten aikaan ainakin riskiryhmäläiset ovat jo rokotuksensa saaneet, joten myös isovanhemmat voivat sangen turvallisesti osallistua tuleviin juhlallisuuksiin. Hoivakotien asukkaat ovat saaneet rokotesuojansa jo huomattavasti heitä aiemmin. Itselleni usko rokotusten pikaiseen aloittamiseen antaa voimaa sitoutua ajoin raskailta tuntuviin koronarajoituksiin. Niillä voitamme aikaa ja suojaamme ainakin kaikkein suurimmassa riskissä olevia, ennen kuin he ovat saaneet jonkun tehokkaiksi osoitetuista rokotteista”.

Hyvää vuoden alkua.

Terveisin,

Raatikaisen Hannu

Savon Yrittäjien varapuheenjohtaja

Leppävirran Yrittäjien puheenjohtaja

Hanx-Suomi Oy, Yrittäjä

hannu.raatikainen@hanx.fi

p.0400 272 750