12.2.2018 klo 09:36
Uutinen

Varsinais-Suomen Maakuntaennuste 2018: Telakan hyvä tilanne ja liikenneyhteyksien kehittäminen ovat tärkeitä maakunnan kilpailukyvylle

Varsinaissuomalaiset yrittäjät uskovat telakan hyvän tilauskannan, Varsinais-Suomen liikenneyhteyksien kehittämisen sekä yrittäjien ja kunnan välisen yhteistyön lisäämisen vaikuttavan eniten Varsinais-Suomen kilpailukykyyn. Hallituksen tärkeimmäksi talouspoliittiseksi kokonaisuudeksi yrittäjät nostavat työntekemistä ja työllisyyttä tukevan veropolitiikan. Yrittäjät kiittävät hallitusta tähän mennessä tehdystä työstä erityisesti paikalliseen sopimiseen ja työllistämisen kynnyksen madaltamiseen tähtäävistä toimista.

Tärkein Varsinais-Suomen kilpailukykyyn vaikuttava tekijä yrittäjien mielestä on Turun telakan hyvä tilauskanta, jonka puolet vastaajista nimesi tärkeimmäksi tekijäksi. Lähes puolet vastaajista nosti myös Varsinais-Suomen liikenneyhteyksien kehittämisen sekä yrittäjien ja kunnan välisen yhteistyön lisäämisen kolmen tärkeimmän Varsinais-Suomen kilpailukykyyn vaikuttavan tekijän joukkoon. Kolmen kärjen jälkeen maakunnan kilpailukykyyn vaikuttavaksi tekijäksi nousee Uudenkaupungin autotehtaan hyvä tilauskanta.

– Saavutettavuus on selvästi tekijä, jota varsinaissuomalaiset yrittäjät toimialasta riippumatta haluaisivat lisätä alueen kilpailukyvyn edistämiseksi. Toimialoittain vertailtuna Varsinais-Suomen liikenneyhteyksien kehittäminen nousee kaikilla toimialoilla kolmen tärkeimmän tekijän joukkoon Varsinais-Suomen kilpailukykyä edistävänä tekijänä, kommentoi tuloksia esitellyt Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Hanna Munter.

Hallituksen tärkeimmäksi talouspoliittiseksi kokonaisuudeksi yrittäjät nostavat työntekemistä ja työllisyyttä tukevan veropolitiikan (38 prosenttia vastaajista). Varsinaissuomalaisten yritysten mielestä hallituksen toiminnassa pk-yritysten kannalta parasta on ollut paikalliseen sopimiseen tähtäävät toimet (35 prosenttia vastaajista), työllistämisen kynnyksen madaltamiseen tähtäävät toimet (25 prosenttia vastaajista) ja yrittäjien sairausajan omavastuun lyhentämiseen tähtäävät toimet (19 prosenttia vastaajista).

– Hallituksen veropolitiikan tavoitteena on tukea talouskasvun, työllisyyden ja yrittäjyyden edellytyksiä, sanoi tilaisuudessa puhunut valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Yrittäjät antavat Maakuntaennusteen kyselyssä hallituksen toiminnalle kouluarvosanan 7.

Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen lisäkysymyksissä kysyttiin tänä vuonna myös yrittäjien digivalmiuksista sekä digitalisaation merkityksestä varsinaissuomalaisten yrittäjien yritystoiminnalle. Kaksi kolmasosaa vastaajista on sitä mieltä, että digitalisaatio on tärkeää tai erittäin tärkeää hänen yritykselleen. Digitalisaation odotetaan ennen kaikkea avaavan uusia mahdollisuuksia kasvuun. Jo lähes puolet (48 prosenttia) Maakuntaennusteen kyselyyn vastanneista yrittäjistä kertoo, että he hyödyntävät jo joitakin digitalisaation tuomia mahdollisuuksia yritystoiminnassaan. Myös digiosaamisen taso näyttää kyselyn perusteella varsin hyvältä, kun 83 % pitää yrityksensä digiosaamisen tasoa vähintään tyydyttävänä.

– Vaikka digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämiseksi on vielä paljon tehtävää, on ilahduttavaa nähdä, että Maakuntaennusteen vastauksista välittyvät sekä hyvät digivalmiudet että myönteinen suhtautuminen digitalisaation hyödyntämiseen, kommentoi OP Turun Seudun toimitusjohtaja Olli-Pekka Saario.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Olli-Pekka Saario, OP Turun Seutu, puhelin 050 551 2874
Toimitusjohtaja Hanna Munter, Varsinais-Suomen Yrittäjät, puhelin 044 296 9071