15.2.2023 klo 14:58
Uutinen

Vauhdikkuutta Heinävedellä

Rinnekeskus Pääskyvuorella on takanaan hiljaisia vuosia, mutta viimeiset vuodet ovat antaneet positiivisia merkkejä laskettelukeskukselle.

Teksti ja kuvat: Suvi Palosaari

Heinävedellä sijaitsee Pääskyvuoden laskettelukeskus, jonka juuret juontavat 1960-luvulle asti. Päiväretkipaikka on profiloitunut lähialueen perhekohteeksi, jonka sesonki kestää joulusta pääsiäiseen.

Toista vuotta laskettelukeskuksen toimitusjohtajana työskentelevä Sebastian Katter kertoo, että rinteet ovat aukisin viikonloppuisin ja loma-aikoina. Tavallisina viikonloppuina rinteessä laskettelee noin 100–150 asiakasta. Tämän sesongin alkuun haasteita ovat tuoneet plussakelit, vaikka hyviäkin viikkoja on takana. Jos sää on vesisateinen, ei rinne vedä väkeä.

– Ala on keliriippuvainen. Parilla tykillä kun tehdään lunta, se ottaa aikansa, Katter tuumaa.

Nuorten suosiossa

Asiakkaista Pääskyvuoressa käy noin sadan kilometrin säteeltä. Eniten rinteessä käyvät laskemassa paikalliset nuoret.

– He ovat ensimmäisenä paikalla ja viimeisenä poissa, Katter nauraa.

Toinen iso ryhmä ovat lapsiperheet, ja Katter kehuukin, että lastenrinteessä on kiva aloittelupaikka lasketteluharrastuksen opetteluun.

– Muuten rinneprofiili on vauhdikas ja mäki tosi hauska laskea. Pisin rinne on noin 700 metriä.

Laskettelurinteiden lisäksi Pääskyvuoressa on valaistut ladut ja kelkkareitti kulkee vierestä.

– 7,5 kilometrin perinteinen latu vie Heinäveden keskustaan ja urheilukentälle. Paljon on sitä, että osa perheestä menee mäkeen ja osa ladulle, Katter toteaa.

Investoinnit vuosittaisia

Katter sanoo, että viimeiset vuodet ovat olleet Pääskyvuorelle plussavuosia, ja investointeja on voitu tehdä.

– Meillä on käynnissä lumetusjärjestelmän kehityshanke ja investoitu on myös koneisiin. Viime vuonna hankimme vuokraamoon uusia suksia ja monoja, ja tänä vuonna lautoja ja lautamonoja, Katter luettelee.

– Joka vuodelle aina pyritään kehittämään paikkaa. Varsinaista rinnealuetta ei saada lisää, mutta muunlaista kehittämistä voidaan tehdä.

Pääskyvuoren lisäksi Itä-Suomessa muita laskettelukeskuksia ovat Joensuun Mustavaara, Koli, Varkauden Vattuvuori ja Siilinjärven Kasurila sekä Tahko. Sebastian Katter myöntää, että Pääskyvuori voi helposti unohtua isompien keskusten rinnalla, mutta tuo vaihtelua laskettelunharrastajille.

– Moni ei muista edes, että Heinävedelläkin on laskettelukeskus. Markkinoimme somessa ja paikallismedioissa, mutta nykyisin ihmisten median käyttö on niin pirstoutunutta, että ei oikein tiedä, mistä heidät tavoittaisi.

Katter vinkkaa, että laskettelupäivä voisi olla kivaa vaihtelua yrityksillekin. Arkipäivänä keskus voidaan avata tilauksesta yrityksen tai yhdistyksen käyttöön.