YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Vauvatarvikkeita myyvä yksinyrittäjä Teija Kautto koki käytännössä, mitä Temu ja taantuma saavat aikaan – Myynti tippui yli 30 000 euroa: ”Tuntuu hölmöltä tehdä töitä”
Teija Kautto hakee parhaillaan palkkatöitä ja jaksaa edelleen uskoa, että kaikki kääntyy parhain päin.
Yrittäjä, vielä toistaiseksi.
Hämeenkyröläinen yksinyrittäjä Teija Kautto, 36, on joutunut kurimukseen, jonka muita osapuolia ovat kuluttajien heikko luottamus omaan talouteen ja kiinalainen halpaverkkokauppa Temu.
Kauton yritystoiminta on muuttunut lähes kannattamattomaksi, minkä seurauksena hän on yrittänyt löytää itselleen palkkatöitä. Yritystä hän ei voi tällä hetkellä lopettaa.
– Olen saanut ELY-tukea kehittämääni mobiilisovellukseen. Ehtojen mukaan tuen saamisen jälkeen toimintaa pitää jatkaa vähintään viiden vuoden ajan tai muussa tapauksessa tukea peritään takaisin. Tämä on hankala tilanne, koska päätoimisena yrittäjänä en saa työttömyystukea.
Kauton tilanteesta uutisoi aikaisemmin Aamulehti.
Kauton kehittämä sovellus on vauvojen uniohjauksen parantamiseen kehitetty iZzzleep, joka lanseerattiin viime vuoden lopulla Android-puhelimille ja kuluvan vuoden tammikuussa Applen iOS-laitteille. Sovellusta markkinoitiin aluksi ympäri maailmaa, mutta tällä hetkellä markkinointi on pitkälti jäissä yrityksen heikentyneen taloustilanteen takia.
– Sovelluksella on kolmisen sataa tilaajaa kuukaudessa, mutta sillä ei pitkälle pötkitä, yksinyrittäjä kertoo Yrittajat.fille.

Korkojen nousu pelästytti
Kautto aloitti yrittäjyytensä vuonna 2020 toiminimellä. Hän tarjoaa puhelimitse uniohjausta lapsiperheille ja pian mukaan tuli verkkokauppa, joka keskittyy erilaisten lasten unituotteiden myyntiin.
– Verkkokauppa on edelleen toiminnassa. Viime vuoden kesäkuussa myynti oli 43 000 euroa, tämän vuoden kesäkuussa 9 000 euroa.
Yrityksen alkuvuosina asiakkaita oli jonoksi asti. Ensimmäinen merkki myynnin laskusta tuli vuoden 2023 maaliskuussa. Samaan aikaan tuli tieto korkojen noususta, mikä pelästytti asiakkaat.
– Vaikka viime aikoina korot ovat laskeneet, ihmisten kuluttaminen menee alaspäin kuin lehmän häntä. Säästövaihde on jäänyt päälle. Tässä sitä yrittäjänä miettii, mitä pitäisi tehdä, että saisi ihmisiä aktivoitua.
Mieliala on ollut maassa myös yrittäjällä itsellään, kun mikään ei näytä tepsivän kysynnän kasvattamisessa.
– Olen itkenyt autossa vietyäni lapsen päiväkotiin ja toivonut, että edes joku varaisi minulta puhelun.
”Kukaan ei ota tosissaan”
Tällä hetkellä Kautto pystyy juuri ja juuri maksamaan veronsa, mutta sekin on hänen mukaansa usein ”taiteilua”. Välillä hän joutuu venyttämään eräpäivää ja pyytämään verottajalta lisää maksuaikaa. Se turhauttaa.
– Tuntuu hölmöltä tehdä töitä kun hädin tuskin pystyn selviämään veroista. Tuntuu, että koko ajan teen töitä, mutta mitään ei jää käteen.
Kulunut vuosi on ollut taloudellisesti erityisen huono. Sen takia Kautto käynnisti työnhaun. Hänen puolisollaan on hyväpalkkainen työ, mutta yhden ihmisen tuloilla on silti vaikea elättää kolmilapsista perhettä.
Kautto ei ole luopunut toivosta. Hän on etsinyt töitä useilta eri aloilta, muun muassa kaupan kassalta, pikaruokaravintolasta ja haudankaivajan sijaisena. Kutsua ei ole tullut edes haastatteluun.
– Tuntuu, ettei kukaan ota hakijaa tosissaan, jos hän on ollut yksinyrittäjä. Olen aina lohduttanut itseäni sillä, että tekevälle löytyy aina töitä.
Haastattelun aikoihin Kautto onnistui saamaan osa-aikaista työtä vantaalaisesta asianajotoimistosta. Äskettäin Kautto sai opiskelupaikan, jonka myötä hän kouluttautuu sairaanhoitajaksi monimuotokoulutuksessa.
– Tämä on loistava ja innostava valon pilkahdus, mutta toki lapsiperheen elättämiseen tarvitaan kokoaikainen työpaikka.
Temu ja Shein kivenä kengässä
Ulkopuolinen markkinointialan asiantuntija teki viime keväänä Kauton yritykselle riskianalyysin. Sen perusteella kiinalaiset halpaverkkokaupat Temu ja Shein vievät yritykseltä merkittävän määrän asiakkaita. Kauton verkkokaupassa myydään muun muassa vauvojen unipusseja ja rattaiden päälle asennettavia pimennysverhoja.
– Temusta saa kaikki tuotteet selvästi edullisemmin. Me tilaamme unipussit saksalaiselta yritykseltä. Osa asiakkaista haluaa ostaa luomupuuvillasta valmistettuja unipusseja, mutta suurin osa päätyy halpakauppaan. Se on tavallaan ymmärrettävää, koska ihmisten rahat ovat vähissä, mutta samaan aikaan tulee miettineeksi, saako Suomesta pian mitään.
Halpakauppojen puristuksessa Kauton yrityksen kulunut vuosi on ollut ”yhtä syöksylaskua”.
– Verkkokauppa kantoi vielä viime vuonna niin, että pystyin nostamaan itselleni palkkaa joka kuukausi. Nyt on menossa kolmas kuukausi, kun en pysty nostamaan palkkaa. On tässä ollut epätoivon hetkiä. Sitä miettii, onko itse jotenkin huono ja onko palvelussani vikaa.
Äskettäin Kautto testasi uniohjauspalvelun myyntiä 40 prosentin alennuksella. Asiakasmäärä pomppasi selvästi, mutta toisaalta myynnistä ei jäänyt paljon käteen yrittäjälle.
– Koko viikko oli täyteen buukattu. Sitten kun pyydän normaalihintaa, sanotaan ettei ole rahaa. Ymmärrän tilanteen, sillä moni perhe joutuu valitsemaan ruokakaupassa, mitä ostaa.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi