20.6.2017 klo 10:01
Uutinen

Vietnamissa vain 40 suomalaisyritystä – Uusi vientikanava etsii kumppaneita

Hermia Yrityskehitys aloittaa yhteistyön vietnamilaisen yliopiston kanssa suomalaisten pk-yritysten palvelemisessa ja kumppanien löytämisessä Vietnamista.

Ho Chi Minh City University of Technology and Educationin (HCMUTE) innovaatio- ja yrittäjyysyksikön dekaani Ba-Hai Nguyen opiskelijoineen ja co-working -toimija Javi Coffee ovat aloittaneet yhteistyön Hermia Yrityskehityksen kanssa vietnamilaisten pk-yritysten saamiseksi EU:n markkinoille ja suomalaisten pk-yritysten auttamiseksi Vietnamin markkinoille.

Markkinatiedon keräämisessä, kumppanien etsimisessä ja pilot-projektien rakentamisessa voidaan hyödyntää opinnoissaan pidemmällä olevia yrittäjyysopiskelijoita.

– Yhteistyö mahdollistaa pk-yrityksille uuden tehokkaan ja käytännöllisen vientikanavan nopeasti kasvaville Vietnamin markkinoille. Samalla Hermia Yrityskehitys jakaa kokemuksiaan ja auttaa tutkimustulosten kaupallistamisessa, Hermia Yrityskehitys Oy kertoo tiedotteessaan.

Markkinoille pääsy mahdollista myös pienille yrityksille

Yhteistyö on saanut alkunsa Suomen ja Vietnamin valtioiden välisen Innovation Partnership Programme -projektin sivutuotteena.

Nguyen on ollut mukana kehittämässä ja viemässä Vietnamin markkinoille lukuisia uusia yrityksiä ja tuotteita muun muassa robotiikan, automaation, opetusteknologian, maatalouden, ravinto- ja ruokatuotteiden sekä palvelualojen sektoreilta.

Hermia Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja Pekka Jussilan mukaan uusi Vietnamissa kehitetty Javi Coffee co-working kahvilakonsepti aikoo laajentua myös Suomeen.

– Hermia Yrityskehitys on aiemmin rakentanut pk-yrityksille Kiinaan vastaavan vientikanavan, jota nyt laajennetaan. Hyviä kokemuksia hyödynnetään Vietnamiin rakennettavassa vientikanavassa.

Jussilan mukaan suomalaisyritykset eivät ole vielä löytäneet Vietnamia markkina-alueena, sillä siellä on läsnä vakituisesti vain noin 40 suomalaisyritystä, kun esimerkiksi Kiinassa on yli 300.

Vietnamin maa-alueen koko on lähes vastaava kuin Suomen. Asukasmäärä on kuitenkin noin 90 miljoonaa ja väestön keski-ikä noin 28 vuotta. Palkkataso on alhainen, mutta into tehdä työtä ja liiketoimintaa on kova.

Myös talouden kasvu on nopeaa.

– On selvää, että markkina on kiinnostava ja näemme sinne pääsyn mahdolliseksi nyt myös suomalaisille pienemmille yrityksille, Hermia Yrityskehitys Oy:n asiantuntija Petri Purmonen kertoo.

Hermia Yrityskehitys Oy on 25-vuotias teknologia- ja kasvuyritysten kehittämiseen erikoistunut yhtiö, joka tarjoaa asiantuntijapalveluita liiketoiminnan kehittämiseen, kasvurahoitukseen sekä kansainväliseen yhteistyöhön ja teknologiansiirtoon.

Kuva: Hermia Yrityskehitys Oy

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi