YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

12.5.2020 klo 12:22
Uutinen

Vinkkejä jaksamiseen poikkeusolojen aikana

Tutut asikkalalaiset hyvinvointialan yrittäjät Johanna Muuraiskangas ja Minna Hotti jakavat konkreettisia neuvoja ja vinkkejä, miten jokainen yrittäjä voi ylläpitää omaa hyvinvointia ja jaksamista haastavien poikkeusolojen aikana.


Minna Hotti, Personal Trainer, FitGet training

Katso Minnan vinkit jaksamiseen täältä ja tutustu Minnan valmennuspalveluihin mm. FitGet Trainingin Facebook-sivuilta!


Johanna Muuraiskangas, työyhteisövalmentaja ja coach, Valmennushelmi

Katso Johannan videoterveiset täältä ja tutustu Johannan palveluihin osoitteessa Valmennushelmi.fi

Johannan vinkit:

Painetilanteessa reagointi

ihmiset reagoivat kriistilanteessa eri tavoin. Puhutaan Fight Flight Freeze mekanismista. Eli osa meistä lähtee voimakkaasti tekemällä puolustautumaan ja puolustautuminen saattaa myös olla esim. aggressiivista puhetta ja käytöstä eri tilanteissa, myös somessa.

Osa meistä koittaa ”lentää pois” vaikeasta tilanteesta eli keksii kaikkea mahdollista sijaistoimintaa tai päätyy käyttämään esimenemmän alkoholia, jotta ei joutuisi kohtaamaan ikäviä tunteita tai haastavia asioita, jotka on tällä hetkellä hoidettava.

Osa meistä jähmettyy, lamaantuu, passivoituu. Toimintakyky menee melkein nollille ja kaikki tekeminen hidastuu.

Nämä mekanismit voivat olla myös kaikki käytössä yhdellä ihmisellä, hieman eri aikoina ja eri päivinä. Tunnista ja koita tasapainottaa oloasi, mikään näistä ei toimi ylikäytettynä.

Hengitä

Paine ja stressi muuttaa hengitystämme pinnalliseksi. Ja hengitys on suorin väline parempaan oloon. Nyt kun ympärillä velloo tauti, joka sattumalta myös liittyy hengitykseemme, kannattaa ainakin muutaman kerran päivässä pysähtyä ja huokaista syvään, vetää syvään henkeä ja puhaltaa pitkään ulos. Hengitys on pikatie parempaan oloon ja sillä on suora vaikutus mielen selkeyteen.

Jos pystyt ja haluat kokeilla, muutaman minuutin paikallaan olo, rauhassa hengittely vaikka rauhallisen musiikin lomassa päivittäin on todella vahvasti mielen toimintaa kirkastava ja selkeyttävä.

Erottele mihin voit vaikuttaa

Tällä hetkellä on paljon asioita, joihin voimme vaikuttaa ja joihin emme.

Emme voi vaikuttaa siihen, että korona on maailmassa, voimme vaikuttaa vaan siihen, että pyrimme suojaamaan itseämme ja läheisiämme mahdollisimman hyvin ohjeiden mukaisesti. Kannamme helposti huolta asioista, joihin huolemme ei vaikuta mitenkään.

Mitkä asiat ovat sinun kohdallasi niitä, joista huolehtiminen muuttaa asioita parempaan? Mitkä taas ovat sellaisia, jotka eivät muuta omalla tai yrityksesi kohdalla juuri nyt mitään? Tee vaikka lista huolenaiheistasi, se voi auttaa erittelemään omat vaikutusmahdollisuudet.

Paloittele asioita ja tekemistä

Tällä hetkellä on luonnollista ja todennäköistä tuntea normaalia enemmän väsymystä, passiivisuutta ja apaattisuutta. Suorituskyky ei vaan ole nyt normaali.

Ota paperia ja kynä, kirjoita päivän mittaan vähitellen ylös kaikkea sitä tekemistä, mitä on pakko tehdä ja toisaalta mitä ehkä nyt haluaisit tehdä.

Jaa tekemisiä siitä asialokeroihin. Aseta tavoitteeksi tehdä pari kolme tärkeintä hommaa päivässä ja jotain mukavaa päälle. Älä yritä liikaa, nyt ei ole supersuorittamisen ja huippuahkeruuden aika!!

Suojaa mieltäsi

On hyvä tietää, jos saamme jotain uusia ohjeita tai neuvoja terveyden hoitamisen tai taloutta auttavien asioiden suhteen. Mutta muut uutiset koronasta, sairastuneiden tarinat tai jatkuvat tapausstatistiikan seuranta ei tee mielelle hyvää, vaan päinvastoin lisäävät pelkoa. Somen jatkuva seuranta ei myöskään ruoki mieltä positiivisesti. Suuntaa siis itseäsi pois negatiivisesta niin paljon kuin mahdollista. Seuraa televisiosta hömppäsarjaa tai nauhoitettua urheilua, lue hyvää kirjaa, suunnittele nikkarointiprojekteja, kuuntele hyvää musiikkia. Vie tietoisesti mieltä ulos koronasta ja omasta taloudellisesta ahdistuksesta.

Käytä energiaasi oikein

Sen lisäksi että on hyvä paloitella omaa tekemistä jaksamisen mukaan, on myös hyvä miettiä mihin energiaansa muutoin käyttää. Voisi olla houkuttelevaa lähteä raivoamaan omaa pahaa oloa tai pelkoa somessa, käyttää tunteja ja tilaa siihen, että arvostelee päättäjiä tai muita toimijoita, hakee syyllistä edes jollain tavalla. Se ei tässä hetkessä ole parasta oman energian käyttöä. Kannattaa suunnata ajatukset ja toiminta siihen, mikä vie itseä, läheisiä ja yritystä eteenpäin eikä hukata niitä mihinkään millä ei juuri nyt ole vaikutusta. Kun kriisivaiheet ovat ohitse, voidaan taas käyttää täyttyneitä omia energiavarastoja ylimääräiseenkin.

Ajattele toisin

Meillä syntyy noin 60 000 ajatusta päivässä ja niistä aika moni ei perustu mihinkään faktaan, vaan on täysin omaa tulkintaamme maailmasta. Tulkintaa johon on vaikuttanut jo tätä ennen moni asia ja tällä hetkellä ajatuksemme ovat enemmän kuin normaalisti pelon värittämiä. Kokeile välillä havainnoida mitä ajattelet. Jos kuulet päässäsi lauseen ”En selviä tästä”, käännä ajatusta ja vaadi itseltäsi faktoja. Tai kokeile ajatella ”Mitä jos selviänkin tästä hyvin”, jonka avulla voit ehkä päästä kiinni niihin faktoihin, jotka puoltavat jälkimmäistä pääsi väitettä.

Älä vertaa

Me olemme erilaisia ja elämme eri tavoin ja eri tahdissa tämän kriisinkin. Meillä on erilaisia yrityksiä ja erilaisia haasteita niissä. Mutta kaikilla on omat murheensa ja ilonsa, joita et voi tietää päättelemällä. Älä vertaa itseäsi muihin, älä kuvittele olevasi pahemmassa tai paremmassa tilanteessa. Et voi tietää, jos et oikeasti tiedä. Anna muiden elää ja koita itse elää omaa elämääsi hetki kerrallaan. Suhtaudu itseesi ja muihin ennen kaikkea myötätunnolla.

Pidä yhteyttä

Älä jää yksin omien huoliesi kanssa. Meitä on nyt ns. samassa liemessä paljon ja kenenkään ei tarvitse hävetä yhtään mitään tiukoilla olemisesta tai siitä, että ei juuri nyt synny uutta ihmeellistä ja kannattavaa. Meistä ei kenestäkään tule hetkessä uusien sisältöjen tekijöitä emmekä välttämättä keksi pyörää muutamassa viikossa. Kysy kaverilta apua, mielipidettä tai vaan ota yhteyttä, jotta saat puhua ja purkaa. Jos tarvit ammattiapua, lähde etsimään siihen reittejä.

Näe hyvä

On tutkittu, että myös henkisesti kuormittavissa tilanteissa, jopa masennuksen keskellä, omaa tilaa voi ainakin piirun verran kohentaa etsimällä myönteisiä seikkoja. Koita vaikka kerran päivässä miettiä kaksi asiaa, jotka ovat hyviä elämässäsi. Se voi olla puoliso tai lapset, kissa, oma nenän muoto, viesti kaverilta, auringonpaiste, hyvä ruuan maku suussa, kahvin tuoksu. Ihan mikä vaan, pieni riittää ja isot asiat on sallittuja.

Salli nauru

Vaikeina aikoina, surun keskellä on mahdollista, että tuntuu melkein kielletyltä pitää hauskaa tai nauraa remakasti. Asia on päinvastoin. Ahdistusta vähentää jos onnistumme nauramaan tai pitämään hauskaa vaikka virtuaalisesti kavereiden kesken tai perhepiirissä. Kannattaa suorastaan etsiä vitsejä, huumoria, leikkisyyttä ja naurua. Tähän lähtee vähitellen myös meidän media. Vanha sota-ajan sääntö tulee vähitellen näkyviin; viihdyttävät asiat ovat tärkeitä paineisina aikoina.