9.6.2017 klo 10:46
Uutinen

Virkamies voi viedä markkinat mennessään – Yrittäjä toivoo maakunnalta ennustettavuutta

Sote- ja maakuntauudistus aiheuttaa vielä yrittäjissä epävarmuutta, osoittaa Yrittäjäsanomien tekemä katugallup.

– Maakuntahallinnon pitäisi antaa palvelulupaus.

– Uuden hallintoportaan ei pitäisi luoda lisää byrokratiaa.

Yrittäjäsanomien katugallup yrittäjille osoittaa, että ensi vuonna aloittava maakuntahallinto nähdään sekä uhkana että mahdollisuutena. Kysyimme, mitä odotuksia maakuntauudistus herättää.

Maakuntien vastuulle tulevat muun muassa kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut sekä yritysten julkiset palvelut.

– Odotan maakuntahallinnolta ennustettavuutta ja loogisuutta, sanoo hoiva- ja siivouspalveluja tuottavan Hoivea Oy:n toimitusjohtaja Jouni Pitkänen.

– Kunnissa on liian paljon viranhaltijoista riippuen yllättäviä ja nopeita käänteitä. Me toimimme Pohjois-Pohjanmaan alueella, yhdeksässä kunnassa. Kun yksittäinen viranhaltija vaihtuu, voi koko toimintamalli muuttua meillä. Markkina häviää tai sitten markkinoita tulee.

– Toivon, että maakuntahallinto tuo selkeyttä, jotta me tiedämme, että miten toimitaan, miten voimme kasvaa ja miettiä tulevaisuuttamme.

Oululaisen henkilöstövalmennusyrityksen osakkaat Virpi Ilmakangas ja Jonna Jantunen kaipaavat yrittäjien välistä yhteistyötä.

– Me luomme työksemme vuorovaikutusmahdollisuuksia yrityksen sisällä, Jantunen taustoittaa.

– Odotamme yhteistyöstä yritysten kanssa. Aitoa yhteistyötä ja yhteistyömahdollisuuksien hakemista muissakin kuin juhlapuheissa. Pitäisi järjestyä esimerkiksi treffejä ja virkistäytymistapahtumia, joissa tehdään ihan konkreettisesti verkostoitumista, Ilmakangas sanoo.

– Vuorovaikutuksesta puhutaan paljon, mutta siihen se vähän jää. Ihmisiä pitää ihan työntää tilanteisiin, joissa tutustutaan toisiin, Jantunen jatkaa.

Haastattelu tehtiin Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarissa Oulussa.

– Tämä tilaisuus esimerkiksi kaipaisi sellaisia verkostoitumismahdollisuuksia, joissa vaihdetaan käyntikortit ja kerrottaisiin, mistä asioista on kiinnostunut. Etukäteenkin voisi olla mahdollisuus ilmoittaa, keistä henkilöistä tai mistä aiheista on kiinnostunut ja järjestettäisiin kohtaaminen. Ihmisiä olisi hyvä matchata [sovittaa yhteen] keskenään, Ilmakangas vinkkaa.

Sote-alalta on Jouni Pitkäsen tapaan imatralainen Jerena Juutilainen, Ensix Oy:n toimitusjohtaja.

– Valtio olisi voinut jonkinlaiset raamit asettaa maakuntahallinnolle. Maakuntatasolle jää liian vapaat kädet. Emme tiedä, minkälaisilla kriteereillä siellä pystyy yrittäjät olemaan mukaan. Se on kurjaa. Se on ainoa kysymysmerkki tässä.

– Yritykseni on rakennettu sote-uudistusta ajatellen. Tämä toimisi pienyrittäjien operaattorina. Aluehallintovirasto, joka myöntää luvat, ei tiedä mitä lupaa tällaisen yrityksen pitää edes hakea. Yrittäjän on hankala olla mukana tällaisessa uudistuksessa. Mielestäni julkinen sektori on sote-uudistuksen tullessa etulyöntiasemassa markkinoilla, Juutilainen sanoo.

– Tärkeintä olisi varmasti se, ettei hallinto kävisi liian byrokraattiseksi, sanoo Veli-Pekka Alusniemi, jolla on tietoliikennepalveluita tarjoava toiminimi Etelä-Savossa Sulkavalla

– Toivoisin, että viesti kulkisi ja yrittäjä tulisi kuulluksi. Minusta siinä on riski, että hallinto kasvaa, kun tulee uusi hallinnon taso. Toivon mukaan näin ei käy.

Pirkanmaalainen Arto Pirttilahti on kansanedustaja (kesk.) ja sivutoiminen yrittäjä. Hänen mielestään maakuntahallinnon pitäisi antaa palvelulupaus.

– Meillä oli aikaisemmin vahvat työvoimatoimistot, jotka kutoivat kiinni aluekehittämistä hyvin vahvasti. Yrittäjä sai silloin niistä rekrytointiavun ja koulutushankkeita. Siellä ohjattiin myös työttömiä. Nämä ovat menneet maaseutupaikkakunnilta keskuskaupunkeihin ja maakuntien reuna-alueet ovat jääneet huonolle hoidolle.

– Kun maakunta tulee, niin näkisin, että katsotaan koko maakunnan mahdollisuuksia. Kun ely-keskukset puretaan erilaisiin yrityskonsultaatiota tekeviin juttuihin, niin siinä tulee yrittäjälle valinnanvapautta hakea palveluja. Toivon ainakin, yrittäjän näkökulmasta, että byrokratia kevenisi ja lupatoiminta joustavoituisi.

– Pitäisi antaa palvelulupaus siitä, että kun pistetään kuponki sisälle, niin miten nopeasti tulee raha tai lupa käteen.

Teksti: Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi

Kuvat: Vesa Ranta