7.10.2018 klo 18:13
Uutinen

Vuoden Yrittäjä-palkinnot

Ilmajoen Yrittäjien 70-vuotisjuhlassa palkittiin lauantaina 6.10.2018 Ilmajoen Vuoden Yrittäjät. Pienyrittäjien sarjassa palkinnon sai Markku Hautaniemi Ky ja isojen yritysten sarjassa Fysio 2000 Oy. Palkintoja vastaanottamassa Sari ja Markku Hautaniemi sekä Timo ja Tuija Tuuri.

Markku Hautaniemi Ky

Yritystoiminta alkoi haaveesta tehdä itse jotain. Tämä haave tuli todeksi vuonna 1981. Tilaisuus oman yrityksen perustamiselle tarjoutui sopivalla hetkellä. Kotimainen tukkukauppias tarvitsi tuotteita. Niitä alettiin valmistaa yrittäjän kotona Koskenkorvalla. Vanha navetta kunnostettiin verstaaksi. Sinne ostettiin työkoneet ja alihankintaa tehtiin muutama vuosi, kunnes toimintaa päätettiin laajentaa.

Omaa tuotantoa alettiin messujen ja edustajan kautta myymään tukkuna koko Suomeen. Lisätilaa työkoneille saatiin muuttamalla entiset maataloustilat navetan jatkeeksi. Näin kaikki ylimääräiset ulkorakennukset oli muokattu verstastiloiksi.

Yrittäjäperheeseen syntyi kolmas lapsi 1987, isoveli meni kouluun ja siskoa kuljetettiin kerhossa. Kaikki lapset ovat enemmän tai vähemmän viettäneet aikaa perheen yrityksessä, ja nuorin poika saikin kipinän alalle.

1990 – luvun lama-aikana löydettiin uusia tuotteita, tehtiin värilliset esitteet ja aloitettiin maahantuonti yhä laajemmassa mittakaavassa. Siinä välissä rakennettiin omaa asuntoa, tehtiin armeijalle tuotteita, kehitettiin omaa mallistoa ja käytiin ulkomailla messuilla valitsemassa uusia tuotteita valikoimiin.

Lisätilaksi kunnostettiin vajaan 100 neliön ulkorakennus. Sillä jatkettiin vuoteen 2006 asti, kunnes uusi, isompi halli korvasi vanhat ja ahtaat tilat. Myös liikuntaesteisten pääsy liikkeeseen tehtiin mahdollisimman helpoksi.

Pihapiirikin muuttui avaraksi, ja yrityksen sijainti kantatien varrella selkiytyi ajan kanssa huomattavasti. Tukkukaupan rinnalle nousi vähittäismyynti. Vuosikymmenen lopulla yritykselle tehtiin omat kotisivut ja toimintaa tukemaan tuli verkkokauppa.

Vuonna 2010 myymälää laajennettiin. Yrittäjä teki päivän reissun Etelä-Suomeen. Sieltä ostettiin autokuormallinen myymäläkalusteita. Muutamassa päivässä täysin uudistunut tila oli valmis palvelemaan kaiken vanhan toiminnan ohella myös kellojen, korujen, palkintojen ja lahjatavaroitten myymälänä. Yrittäjyydestä on muodostunut elämäntapa, joka on antanut mahdollisuuden itsenäiselle työnteolle ja joustaville työajoille. Ilmajoki on hyvä paikka yrittää ja mukavia asiakkaita löytyy ympäri maata. Vaimo Sari on ollut alusta asti mukana yrityksen toiminnassa. Perheen nuorin kouluttautui alalle ja siirtyi firman palkkalistoille. Tulevaisuuteen suhtaudutaan luottavaisin mielin. Työtä on paljon, tilat riittävät ja sijainti on hyvä. Pitää olla hetkessä kiinni, uudistuskykyinen, mutta muistaa antaa aikaa myös itselleen.

Fysio 2000 Oy

Kaikki alkoi yhden ihmisen yrityksestä, joka perustettiin vuosituhannen vaihteessa. Kilpailuhenkinen ja periksiantamaton asenne muodostui yrittäjäperheen kasvatille jo aikaisessa vaiheessa. Vuoteen 2000 asti hänellä olikin selvänä päämääränä painijan ura. Olympiapaikan jäädessä yhden sekunnin päähän ja useiden vammautumisten jälkeen painimolskit saivat jäädä.

Toisena uravaihtoehtona oli mielessä muusikon ammatti. Trumpetti kuitenkin jäi taka-alalle armeijaan mennessä. Yrittäjyys oli näiden ammattien väistyessä selvä valinta. Työkokemusta ei muualta juurikaan ehtinyt kertyä, vaan omaa firmaa lähdettiin pyörittämään heti koulusta valmistumisen jälkeen. Moni oppi tuli lopulta kantapään kautta.

Alussa yritystoiminta oli pitkään hyvin pientä. Vuoden 2013 lopulla alkoi tapahtumaan. Yrittäjä valmistui töiden ohella ekonomiksi ja 12 vuotta yksinyrittäjänä sai riittää. Ilmajoella oli selvä markkinarako, jonka yrittäjä päätti paikata. Paikkakunnalle perustettiin ensimmäinen toimipiste ja sen jälkeen laajentumista on tapahtunut lähes vuosittain.

Yritys toimii kahdella hyvin perinteikkäällä alueella, mutta sen tarjoamat palvelut ovat moninaisia ja eri alan osaajia yhdistäviä. Kuuluupa joukkoon myös muutama karvainenkin työntekijä. Asiakkaisiin lukeutuu yksityisiä henkilöitä, eri seuroja ja yrityksiä.

Tällä hetkellä yrityksellä on kahdeksan toimipistettä ympäri Suomea. Viimeisimmät laajennukset tapahtuivat viime keväänä Helsinkiin, Vantaalle sekä Tampereelle. Tarve laajennuksille syntyi, kun asiakkaina olevilla yrityksillä oli toimipisteitä ympäri Suomea. Yrittäjä halusi tarjota myös muiden toimipisteiden työntekijöille mahdollisuuden palveluihin. Myös kasvuhalukkuutta löytyi isommille markkinoille.

Yritys toimii erittäin kilpaillulla alalla mikä ei ole helpottanut kasvua. Matkaan on mahtunut myös epäuskon hetkiä, mutta huippuhyvä henkilöstö on tukenut ja antanut voimaa. Tällä hetkellä yrityksen palkkalistoilla on kolmekymmentä työntekijää.

Yritys tarjoaa muun muassa fysio- ja toimintaterapiaa sekä Personal training- ja matalan kynnyksen kuntosalipalveluita. Lisäksi kasvava toiminta-alue on ennaltaehkäisevät työhyvinvointipaketit yrityksille. Vaimo Tuijan harrastuksen myötä perheen pihapiiriin on muodostunut hevostila, jossa on lähdetty toteuttamaan toimintaterapiaa eläinten avulla.

Tulevaisuudessa keskitytään vahvistamaan ja vakiinnuttamaan yrityksen nykyistä toimintaa sekä panostetaan markkinointiin ja kasvuun nykyisten toimipisteiden sisällä. Kolmen lapsen isän pitää vapaa-ajalla kiireisenä tyttärien pesäpallotreenit, jotka ovat muodostuneet koko perheen yhteiseksi jutuksi. Perheen nuorimman kanssa käydään usein uimahallissa. Aika kuluu myös maratoniin harjoitellessa ja kuntosalilla treenatessa. Tähtäimessä yrittäjällä on joulukuussa siintävä maraton ja keväällä leuanvedon SM- kisat.