28.6.2018 klo 14:02
Uutinen

Widgrénin luotsaama ravintolaketju konkurssiin – ”Jälkeenpäin katsottuna olin hypännyt uppoavaan veneeseen”

EGG ravintolaketju on hakeutunut konkurssiin tiistaina. Suvi Widgrén astui yritykseen toimitusjohtajaksi ja vähemmistöosakkaaksi kasvattamaan yritystä tammikuussa, mutta kevään kuntokuuri ei saanut toimintaa kannattavaksi.

EGG Internationalin Suvi Widgrén kertoi kesäkuun alussa Facebook-sivuillaan julkisesti siitä, että yrityksessä on tehty virheitä ja ilmoitti Jyväskylän ravintolan sulkemisesta. Sen jälkeen yritys jätti velkasaneeraushakemuksen, jossa velkojien kuuleminen päättyi maanantaina. Mutta viime viikkoina on selvinnyt, ettei kannattavalle liiketoiminnalle kuitenkaan ollut edellytyksiä.

Widgrénin mukaan velkasaneerauksen ehdot eivät ole hakemuksen jättämisen jälkeen täyttyneet, ja olikin tehtävä isoja ja nopeita ratkaisuja. Velkasaneerauksessa velkaa ei saa syntyä lisää.

– Päätöksemme oli, että lopetetaan löysässä hirressä oleminen. Touko-kesäkuussa ajatuksemme oli vielä, että kesällä jatkaisi kaksi ravintolaa ja syksyyn mennessä olisi etsitty uudet liiketoimintapaikat.

Kymmenen prosentin siivun yrityksestä omistava Suvi Widgrén avaa konkurssiin johtaneita syitä, joista isoimpia olivat alkuvaiheen johtamisen puute, väärät sijainnit ja epäonni.

– Ei meidän brändi kuulu esimerkiksi tänne Eerikinkadulle, vaan vilkkaisiin liikepaikkoihin, joissa ihmiset pystyvät nappaamaan nopeaa pikaruokaa. Myös yhteistyö Forenomin kanssa alkoi liian varhain. Kun rakennetaan uutta brändiä, sitä ei kannata noin nopeasti lähteä sotkemaan toisen brändin kanssa.

”Myyntikate ei ollut sellainen kuin sen pitäisi olla”

Ketjun ensimmäinen ravintola avasi ovensa maaliskuussa 2017 Helsingissä. Satokausikalenterista tunnettu Samuli Karjula oli idean isä ja Michelin-kokki Jouni Toivanen yrityksen suurin omistaja ja edellinen toimitusjohtaja. Ketjun Mikonkadun ruokapaikasta on tehty liiketoimintakauppa. Sitä jatkaa Jouni Toivanen.

Widgrén kertoo huomanneensa jo ensimmäisinä työviikkoinaan uutena toimitusjohtajana, että yrityksellä ei ole kaikki niin kuin kuuluisi. Muun muassa kirjanpito laahasi pahasti.

– Lähdin nopeasti etsimään uutta tilitoimistoa. Minulle jo entuudestaan tuttu tilitoimisto teki loistavaa työtä tilanteen vaatimalla tavalla. Todellinen tilannekuva tuli yllätyksenä ja puutteet johtamisessa tulivat näkyviksi ja niitä pystyttiin lähteä korjaamaan.

Hän näki, ettei myyntikate ole sellainen kuin sen pitäisi olla.

– Mutta en heti löytänyt syytä, koska minulla ei ollut ravintola-alasta kokemusta. Aloin luoda systeemejä sekä käytänteitä samanaikaisesti. Reseptiikasta löytyi puutteita ulkopuolisen näkemyksen avulla. Meillä on käytetty hienoja raaka-aineita mutta hinnoittelu oli väärä, hän käy läpi syöksykierteen syitä.

Widgrén puuttui henkilöstökuluihin ja työvuorosuunnitteluun heti alussa. Maalis-huhtikuussa oli kova yritys nostaa toimintaa kannattavaksi. Yrityksessä ei aiemmin oltu esimerkiksi seurattu hävikkiä.

18 omistajan kova työ menee hukkaan

Konkurssi koskettaa aina monia. Ihmisiltä menevät työpaikat, toimittajat ja yhteistyökumppanit eivät saa rahojaan toimittamistaan palveluista tai tavaroista. Omistajat menettävät konkurssissa sijoittamansa varat.

– Lisäksi yksityishenkilöillä on takauksia, joista kaatuu suuria summia henkilökohtaisia lainoja niskaan. Tässä on myös paljon työtä takana, se valuu vessanpöntöstä alas. Menetin itse noin 50 000 euroa.

Widgrén ei halua syytellä ketään, yrityksen tila johtuu monesta asiasta.

– Yritystä lähdettiin kasvattamaan liian nopeasti ilman, että ydinliiketoimintaa oli hiottu tarpeeksi.

Yritys ei ole toimitusjohtajan mukaan tuottanut tulosta oikeastaan missään vaiheessa.

– Minut rekrytoitiin kasvattamaan, mutta koko kevät on ollut yhtä kriisijohtamista. Tein sen virheen, etten ottanut tarpeeksi taustoista selvää ja halusin liian nopeasti hypätä mukaan. Haastattelut tapahtuivat Skypen välityksellä. Mutta ei minusta kyynistä saa tämänkään jälkeen. Olen onnellinen, että pystyin rakentamaan luottamuksen henkilöstön kanssa kriisin keskellä.

Henkilökunta on kertonut olevansa mukana loppuun asti. Siitä Suvi Widgrén on iloinen.

Idean isä ei katkeroidu – kokemus on opettanut

Hallituksen puheenjohtaja Samuli Karjula summaa alkutaivalta, jolloin kaikki vaikutti todella hyvältä. – Liikevaihto kasvoi ja asiakkailta saatu palaute oli erinomaista. Silloisen tiedon valossa laajentuminen oli hyvä vaihtoehto, mutta emme olleet siihen valmiita. Parasta koko matkassa on ollut kaikessa vaikeudessaan tämä kevät, koska pääsin Suvin kanssa tekemään operatiivista työtä ja samalla opin paljon.

Helsingin Katajanokalla sijaitseva EGG ravintola on avoinna vielä ensi viikon, niin kauan kuin tavaraa riittää.

– Tästä päivästä lähtien emme voi ostaa mitään. Sitten konkurssipesä myy irtaimiston.

– Jälkeenpäin katsottuna olin hypännyt uppoavaan veneeseen. Sitten kun löysin tulpan ja korjasimme asioita, oli valitettavasti jo liian myöhäistä ja vene upposi.

Widgrén on kesän jälkeen työmarkkinoiden käytettävissä.

– Minua harmittaa, että tämä meni tällä tavalla. Yrittäminen sisältää aina riskit ja nyt ne realisoituvat tällä tavalla. Toivon sydämeni pohjasta, että konsepti saa arvoisensa jatkon ja toimintaa jatketaan paremmilla liikepaikoilla nyt, kun liiketoiminta ilman vanhoja syntejä olisi elinkelpoista.

Katso videolta Suvi Widgrénin mietteet.

Teksti, kuva ja video: Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi