YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.5.2025 klo 11:27
Uutinen

WiNK-hanke vahvistaa Pohjois-Karjalan pitovoimaa

Tämä teksti on konekäännetty.

Pohjois-Karjalan yrityksissä on jatkuva tarve osaavalle työvoimalle. Tietyillä aloilla, kuten metalliteollisuudessa ja hoitoalalla osaajapulaa on jo täydennetty hakemalla työvoimaa ulkomailta. WiNK – Töihin Pohjois-Karjalaan -ryhmähankkeen tavoitteena on vahvistaa maakunnan elinvoimaa toimintamallilla, joka tukee kansainvälisten osaajien kouluttamista, työllistymistä ja kotoutumista. Päähankkeen vetoroolissa toimii Pohjois-Karjalan ELY-keskus. Hanke kestää 30.6.2027 saakka.

  • WiNK -hanke varmistaa, että kansainvälisten osaajien työllistymisen ja kotoutumisen edistämisessä ei jää mitään tekemättä: Jokaiselle toimijalle, oli kyseessä sitten kunta, yritys tai järjestö, löytyy rooli uusien pohjoiskarjalaisten kotouttamisessa, toteaa hankepäällikkö Päivi Vaarala.

WiNK-hankkeen tavoitteena on vahvistaa maakunnan pitovoimaa, jotta kansainväliset osaajat jäisivät Pohjois-Karjalaan. Avainasemassa on kehittää työnantajien valmiuksia ottaa kansainvälisiä osaajia työyhteisöön. Hankkeessa tarjotaan yrityksille ratkaisuja tuottaa monikielistä perehdytys- ja koulutusmateriaalia tekoälyn avulla.

  •  Jos yrityksellä on pienikin ajatus palkata vieraskielinen työntekijä, meiltä voi kysellä vinkkejä vaikkapa siihen, miten hänen suomen kielen oppimistaan ja työyhteisöön sopeutumistaan voitaisiin tukea. Neuvomme myös ulkomaalaistaustaisen rekrytointiprosessissa, kertoo yritysasiantuntija Sini Hukka. 

Kansainvälisiä opiskelijoita maakunnassamme on vuosittain yli 5 000, joista vain kolmannes löytää työpaikan. WiNK-ryhmähankkeessa osatoteuttajina ovat maakuntamme oppilaitokset: UEF, Karelia, Riveria, Kiteen evankelinen kansanopisto ja Lieksan kristillinen opisto. Oppilaitosten tehtävänä on saada kansainväliset osaajat menestymään Pohjois-Karjalassa sekä parantaa maahanmuuttajien kanssa työskentelevien tietotaitoa.

  • Tulevaisuudessa voimistuvaan osaajapulaan on syytä jo nyt valmistautua. Yritykset voisivat harkita ulkomaalaistaustaista opiskelijaa tekemään heille lopputyötä tai harjoittelua, mikä osaltaan madaltaisi kynnystä palkata henkilö myöhemmin työsuhteeseen, ehdottaa yritysasiantuntija Sari Juka.

Maakunnassa käynnissä olevissa hankkeissa on vahva tahtotila ratkaista yritysten tulevaisuuden työntekijäpulaa ennakoivasti ja konkreettista apua tarjoten. Myös vertaiskokemusten esilletuontiin panostetaan: WiNK-hankkeen sosiaalisen median kanavilla nostetaan esille onnistuneita ulkomaalaisten työntekijöiden rekrytointikokemuksia. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassakin toimivalla Berner Oy:llä on takanaan jo useampi vieraskielisen työntekijän rekrytointi.

 “Kansainväliset tekijät on olleet meille positiivinen yllätys, he ovat pääsääntöisesti ahkeria ja ystävällisiä, ja oppineet hyvin suomen kieltä työpaikalla.” (Jari Puustinen, tehtaanjohtaja, Berner Oy, Heinävesi)

WiNK – Töihin Pohjois-Karjalaan –hanke: wink@ely-keskus.fi

Seuraa meitä somessa: Facebook Instagram LinkedIn

Hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus ESR+-ohjelmasta.