12.9.2019 klo 07:04
Uutinen

Y-blogi: Toimitusjohtaja pagisee – Päättäjät kuunnelkaa yrittäjiä ja käykää vierailulla maakuntamme yrityksissä!

Kansanedustajien yrityskierrokset starttasivat elokuun alusta. Voimme vaikuttaa maakunnan asioihin heidän kauttaan.

Kevään eduskuntavaalien jälkeen Suomeen saatiin hallitus muodostettua ja ennen juhannusta syntyi myös hallitusohjelma. Suomen Yrittäjät on mukana jokaisessa seitsemässä hallituksen kolmikantaisessa työryhmässä. Hallitusohjelmassa olevien linjausten toteuttamiseksi tulevat työryhmät valmistelemaan toimenpide-ehdotukset, jotka ovat esillä syksyn budjettiriihessä.

Myös me täällä maakunnassa voimme vaikuttaa maakunnan asioihin omien kansanedustajien kautta. Perinteiset Pohjois-Karjalan Yrittäjien järjestämät kansanedustajien yrityskierrokset starttasivat elokuun alusta. Keskusteluissa on noussut esille maaseutuyrittämisen haasteet, vähenevät bussivuorot, kiinteistöveron verotusarvo, alkoholipolitiikka, rahoituksen saanti, teiden kunto ja työperäisen maahanmuuton lupabyrokratia ja varsinkin luvan saannin kesto. Lisäksi meillä väki vanhenee ja 10 vuoden päästä itäsuomalaisista yli 50 prosenttia on yli 60 vuotiaita. Yritykset valitsevat tulevaisuudessa sijoittumispaikakseen sellaisen, jossa on työvoimaa tarjolla.

Kiinteistöverouudistus on tulossa, mutta missä muodossa, se jää nähtäväksi. Varsinkin reuna-alueilla, jonne tarvitaan yrittäjyyttä ja rohkeita investointeja, mutta selkeä epäkohta on siinä, jos ostat edullisesti kiinteistön, niin sen verotusarvo voi olla moninkertainen.

Hermannin Viinitilalla törmäsimme selkeään epäkohtaan alkoholipolitiikassa. Ilomantsilainen gini on maailman parasta, mutta sitä ei saa markkinoida Suomessa eikä missään EU-maissa, koska suomalaiset voivat nähdä mainokset. Näin Valvira suojelee suomalaisia kuluttajia alkoholimarkkinoinnilta. Uskonpa, että ei ne mainokset kenestäkään alkoholistia tee.

Välillä ei voi kuin ihmetellä virkamiesten tai -naisten ajatuksen juoksua. Ennen kesää väännettiin kättä taas jätteenkuljetusasioissa. Meillä on menossa joku ihme julkisen tai globaalin monopolin ihannointi. Otimme yhdessä SKALin, paikallisyhdistysten ja paikallisten jätteenkuljetusyrittäjien kanssa kantaa kartonkipakkausjätteen sekä lasi-, metalli ja muovipakkausten kuljetusjärjestelmää koskevaan valmisteluun, joka oli käynnissä Joensuun alueellisessa jätelautakunnassa. Esitysten pohjalta olisi syntynyt selkeä monopoli näihin kuljetuksiin.

Joensuunkin seudulla on koko jätelautakunnan alueella ikäviä kokemuksia poltettavan jätteen ja biojätteen kuljetuksesta, jossa alueen ulkopuolelta tullut kuntaurakoita haaliva espanjalaisomisteinen kansainvälinen toimija (Urbaser Oy) hoitaa Puhas Oy:n kaikki jätekuljetukset. Tämä Urbaser Oy teki muuten 32,2 miljoonan liikevaihdolla 3,7 miljoonaa euroa tappiota (Lähde: Finder vuoden 2017 tieto)

Jätteenkuljetuksen järjestämistavan valinnassa on kyse kunnan yritysystävällisyydestä sekä päätöksenteon yritysvaikutusten arvioinnista. Kunnan tulisi huomioida omassa toiminnassaan yritystoiminnan edellytykset ja edistää markkinoiden toimivuutta. Kunnallisesti järjestetty jätteenkuljetus vähentää yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja korvaa yksityistä yritystoimintaa kunnallisen osakeyhtiön palveluilla. Järjestelmä vaikeuttaa jätealan yritysten asemaa, kaventaa asukkaiden valinnanmahdollisuuksia ja estää asiakaslähtöisen ja kustannustehokkaamman ympäristöteknologian ja toimintamallien kehittymistä.

Kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus kehittää alueen elinkeinotoimintaa ja mahdollistaa paremmin uudet innovaatiot alalle. Työntekijöiden ja yritysten verotulot vahvistavat alueen taloutta.

Asukkailla on oltava valinnanmahdollisuus – tämä turvaa palveluiden laadukkuuden!

Merja Blomberg toimitusjohtaja Pohjois-Karjalan Yrittäjät