26.5.2017 klo 12:02
Uutinen

YEL-muutoksen yllättävä vaikutus: Kevytyrittäjäpalvelun asiakasmäärä lähti nousuun

Toukokuun alusta voimaan astunut kevytyrittäjien YEL-velvollisuus ei ole karkottanut kevytyrittäjien laskutuspalvelun asiakkaita. – Yllätyimme itsekin, että tämä kääntyi meille voitoksi, Ukko.fin toimitusjohtaja Ukko Kumpulainen sanoo.

Kevytyrittäjäpalveluiden käyttäjät siirtyivät toukokuun alusta alkaen YEL-vakuutettavien joukkoon. YEL-velvollisuus täyttyy, jos laskutuspalvelun kautta vuoden aikana ansaittu työtulo ylittää 7645,25 euroa ja yhtäjaksoinen yrittäjätoiminta kestää vähintään neljä kuukautta.

Kevytyrittäjäpalvelu Ukko.fin toimitusjohtaja Ukko Kumpulaisen mukaan muutos aiheutti runsaasti kyselyitä.

– Kun asiasta tiedotettiin ensimmäisen kerran, yhteydenottoja tuli paljon. Ihmisiä kiinnosti eniten, miten paljon muutos vaikuttaa käteen jääviin tuloihin.

Kumpulaisen mukaan moni yllättyi kuullessaan, että käteen jäävä rahamäärä kasvaa.

– Laskelmien mukaan asiakkaillemme jää keskimäärin noin 20-25 prosenttia enemmän nettopalkkaa, mikäli YEL-vakuutuksen alaraja ei täyty. Alarajan ylittyessä kevytyrittäjä voi vähentää vakuutusmaksun omassa verotuksessaan. Näin ollen käyttäjälle jää enemmän nettopalkkaa verrattuna aikaisempaan, maksoi hän YEL-maksua tai ei.

”Kaikki voittivat”

Kevytyrittäjien määrä on hieman yllättäen lisääntynyt eläkevakuutuskäytännön muuttumisen jälkeen.

– Muutoksesta meuhkattiin kovaan ääneen mutta lopputulema on, että kaikki voittivat. Asiakasmäärämme on ollut nousussa. Yllätyimme itsekin, että tämä kääntyi meille hyödyksi.

YEL-vakuutus on lakisääteinen ja maksuprosentti on sama kaikille yrittäjille. Ennen 1.5.2017 maksetuista palkoista on maksettu TyEL-maksu, joka on kerryttänyt työeläkettä. Ukko.fi maksaa YEL-maksut Varmalle.

Ukko.fi ei aio tehdä muutoksia asiakkailta perittäviin palkkioihin.

– Olemme vielä suhteellisen edullinen palvelu. Perimme palkkioita vähemmän kuin esimerkiksi luottokorttiyhtiö käytetystä luotosta.

– Palkkioita olisi mahdollista nostaa, mutta emme ole kokeneet sitä vielä tarpeelliseksi.

”Keikkatyö lisääntyy”

Kumpulainen uskoo, että kevytyrittäjäpalveluiden tarve lisääntyy tulevaisuudessa.

– Keikkatyön määrä kasvaa. Me emme halua kannibalisoida yrittäjyyttä vaan toimia sen kiihdyttäjänä. Tottakai toivomme, että ihmiset jossain vaiheessa siirtyvät yrittäjiksi. Kun toiminta lähtee kunnolla käyntiin, on huomattavasti verotehokkaampaa perustaa yritys.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi