YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Konkurssin vaihtoehtona voi olla hallittu alasajo
Tummat pilvet leijuvat yhä rakennusalan päällä. Kuva: Getty Images

Yhä useammalle yritykselle konkurssi tulee yllätyksenä – Yli 4 000 rakennusliikettä lopetti

Yrittäjien asiantuntija huomauttaa, että aikaisempaa useampi yritys pystyy lopettamaan toimintansa hallitusti.

Konkurssien määrä on puhuttanut viime kuukausina etenkin rakennusalan kohdalla. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2023 haettiin konkurssiin yhteensä 3 315 yritystä, mikä on enemmän kuin vuoden 2009 finanssikriisin aikaan.

Konkursseja oli kuitenkin selvästi vähemmän kuin 1990-luvun laman aikana: vuonna 1992 tehtiin peräti 7 400 konkurssia.

Vaikka konkurssien määrä on ollut merkittävä, samaan aikaan lähes kymmenkertainen määrä yrityksiä lopetti toimintansa ajautumatta konkurssiin. Näissä tapauksissa yritystoiminta pystytään ajamaan hallitusti alas.

Tilastokeskuksen tuoreen asiantuntijaraportin mukaan konkurssiin haettujen yritysten osuus on suhteellisen pieni kaikista lopettaneista yrityksistä, kun tilastoja tarkastellaan pidemmällä aikavälillä. Raportin mukaan lopettaneista yrityksistä noin joka kymmenes päätyy konkurssimenettelyyn.

”Hallittu alasajo kaikkien edun mukaista”

Tilastokeskuksen mukaan konkurssien osuus lopettaneista yrityksistä on kasvanut. ”Tämä viittaisi siihen, että huonossa markkinatilanteessa on ollut vaikeaa lopettaa yritystoimintaa hallitusti ja yhä useammin konkurssiin ajautuminen on saattanut tapahtua hyvinkin yllättäen”, raportissa kerrotaan.

– Yrittäjillä on onneksi tänä päivänä muitakin mahdollisuuksia yritystoiminnan lopettamiseen kuin konkurssiin ajautuminen. Mikä parasta, yrittäjät myös tarttuvat aiempaa useammin mahdollisuuteen ajaa yritys hallitusti alas. Hallittu alasajo on yleensä kaikkien osapuolten edun mukaista, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo. Hänen mukaansa konkurssi leimaa edelleen yrittäjiä Suomessa, usein tarpeettomasti.

– Hallittu alasajo on vähemmän haitallista ajatellen tulevaisuutta ja esimerkiksi uutta yritystoimintaa. On koko yhteiskunnan etu, ettei kyvykkään yrittäjän yrittäjäura katkea tarpeettomasti yksittäiseen epäonnistumiseen. Me tarvitsemme yrittäjiä, jotka uskaltavat ottaa yrittäjäriskiä ja jotka kykenevät ajamaan yritystoiminnan hallitusti alas, jos yrittäjäriski konkretisoituu ja yrityksen elinkaari loppuu, Malinen jatkaa.

Mikroyritykset lopettavat harvemmin hallitusti

Rakennusalalla laitettiin vireille ennätysmäärä konkursseja vuoden 2023 aikana. Kaikkiaan 780 alan yritystä haettiin konkurssiin.

Tilastokeskus huomauttaa, että suuren yrityksen joutuminen konkurssimenettelyyn vaikuttaa myös pienempien yritysten selviytymiseen. ”Erityisesti rakennusalalla pitkät alihankintaketjut ovat tyypillisiä, joten suuren rakennusyrityksen poistuessa markkinoilta myös useilla pienillä alihankkijoilla loppuvat työt. Osa löytää nopeasti korvaavia hankkeita, mutta asuntotuotannon tyrehdyttyä osalla voi olla vaikeaa löytää korvaavia hankkeita”, raportissa todetaan.

Valtaosa suomalaisista yrityksistä työllistää alle kymmenen henkilöä. Kyseisiä mikroyrityksiä on Suomen yrityskannasta lähes 96 prosenttia. Mikroyritysten kohdalla yrityssaneeraus tai konkurssimenettely on Tilastokeskuksen mukaan hallittua yritystoiminnan lopettamista yleisempää.

Rakennusalalla laitettiin vireille ennätysmäärä konkursseja vuoden 2023 aikana. Kaikkiaan 780 alan yritystä haettiin konkurssiin.

”Uusia asuntoja valmistuu poikkeuksellisen vähän”

Lopettaneita yrityksiä oli vuonna 2023 kaikkiaan 32 150 eli puolet enemmän kuin vuonna 2019. Toimintansa lopettaneiden yritysten määrä kasvoi vuonna 2023 kaikilla päätoimialoilla, mutta lukumääräisesti eniten yrityksiä lopetettiin rakennusalalla. Viime vuonna toimintansa lopetti 4 220 rakennusyritystä. Määrä oli yli viidenneksen suurempi kuin vuonna 2022.

Tilastokeskuksen raportin mukaan taustalla on etenkin asuntotuotannon voimakas väheneminen, mutta myös erikoistuneen rakennustoiminnan yrityksiä on lopettanut aiempaa enemmän. Puolet lopettaneista yrityksistä oli talonrakentamisen alalla.

Viidennes rakennusalalla lopettaneista yrityksistä on haettu konkurssiin. Loput ovat onnistuneet lopettamaan toimintansa hallitusti joutumatta konkurssimenettelyyn.

– Asuntorakentamisen alavire jatkuu edelleen. Tammi-maaliskuussa uusia lupahakemuksia asunnoille oli vain vajaat 2 950. Mikäli tahti ei pian piristy, laskee uudistuotanto viime vuoden surkeista lukemista vieläkin syvemmälle tasolle, Yrittäjien Malinen sanoo.

Asuntoja valmistui vuoden 2024 tammi-maaliskuun aikana 5 461, mikä on peräti 48 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

– Seuraavien kahden vuoden aikana asuntomarkkinoille valmistuu poikkeuksellisen vähän uusia asuntoja. Tämä kääntää tarjonnan ja kysynnän tasapainoa kasvukeskuksissa voimakkaasti. Nyt aloitetut harvat asunnot valmistuvat todennäköisesti selvästi vahvemmille markkinoille vuoden 2025 jälkipuoliskolla. Silloin meillä on kova kisa harvoista uusista asunnoista ja se tulee näkymään hintojen nousuna kasvavilla alueilla, Malinen ennakoi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen