YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yksin yhdessä – Arboristit yhdistävät voimansa aina tarpeen mukaan
Arboristit tekevät, kuten monet yksinyrittäjät – valitsevat aktiivisesti vapautensa ja elämäntapansa – ja yhdistävät voimansa isommissa urakoissa.
Suuren taloyhtiön puunkaatourakka – houkutteleva diili arboristiyksinyrittäjälle, mutta ilman apuvoimia hommaan hurahtaisi vähintään viikko ja osa koneista täytyisi vuokrata. Isommalla porukalla keikka sen sijaan hoituisi hetkessä, välineitä löytyisi joka lähtöön eikä samanhenkisessä seurassa tekeminen tuntuisi edes työltä.
Vastaavia ajatuksia on varmasti pyöritellyt mielessään moni muukin itsekseen touhuava yrittäjä, mutta jatkaa silti sinnittelyä, koska ajatus saman alan yritysten välisestä yhteistyöstä ja töiden jakamisesta ei vain voi toimia – joku voittaa kuitenkin, tai vetää ainakin välistä.
– Ei toimikaan, mikäli yrittäjä näkee mielessään vain jakamisen haasteet, kertoo Tapani Mäkelä Puidenhoitajien oy:stä. Ne saadaan kuitenkin Mäkelän mukaan selätettyä hyvällä suunnittelulla, tarkoilla laskelmilla, kunnon sopimuksella sekä joustavalla talkoohengellä.
– Onhan se asiakkaan ja bisneksen kannalta tehokkaampi tapa hoitaa isot urakat nopeasti yhdessä kuin nyhjätä ne yksin, Mäkelä jatkaa. Arboristit työskentelevät pääasiassa rakennetun alueen puuston parissa, jolloin toimenpiteet edellyttävät usein asukkaiden kulkemisen ja liikenteen rajoittamista ja aiheuttavat häiritsevää pärinää. Yhteistyö mahdollistaa sen, että pienetkin yritykset voivat ottaa hoitaakseen isoja työmaita, mutta ne saadaan hoidettua rivakasti.
“Band of Branchers”
Näin kävi myös Mäkelälle, joka avasi kalenterinsa ensin Touran Puu-apu Oy:n Tuomo Touran kanssa. Sen jälkeen yhteistyötä lisättiin myös Pohjolan Kantojyrsintä- ja Aboristipalvelun Mika Vainionpään, Lahden metsuri- ja sahauspalvelu Ky:n Janne Storlöparen ja Puuromun Jaakko Romun kanssa.
Yhdessä viisi yrittäjää muodostavat “Band of Branchers”:na itseään markkinoivan tiimin, joka lyö hynttyyt yhteen aina tarpeen mukaan.
Jokainen viisikosta tuo ryhmään oman erityisosaamisensa, kokemuksensa, konearsenaalinsa sekä persoonansa, mikä tekee miehistön mukaan mielekkäästä, mutta varsin vaativasta työstä entistä mieleisempää. Yhteen hitsautuneet kaverit tuntevat toistensa työtavat ja ajatukset. Jos puska välissä estää telepatian, kantaa kuitenkin vuosien saatossa kehittynyt yhteinen kieli.
– Jos löisimme hynttyyt yhteen ihan virallisesti, alkaisi se tuntua työnteolta, kasvamiselta ja kilpailulta, tuumaa viisikko yhteen ääneen, vaikka töitä näytetään nytkin tekevän aamusta iltaan.
– Nyt jokaisella on vapaus päättää omista asioistaan, kehittää yritystänsä haluamaansa suuntaan, mutta vieressä on kuitenkin kollegan tuki ja mahdollisuus toimia pienesti tai suuresti.
Yhteistyötä tehdään myös lukuisten muiden yrittäjien kanssa; puunhoitoalalla kaikki tuntevat toisensa ja verkosto on tiivis. – Opimme koko ajan toisiltamme ja kehitymme sitä kautta, tuntuu olevan yhteinen näkemys.
Porukka pitää visusti huolta omasta jaksamisestaan, mikä taasen auttaa keskittymään itse asiaan: puuston hyvinvoinnin varmistamiseen ja sen “valmentamiseen” tehtäväänsä – ei pelkästään ihmisen näkökulmasta, vaan koko alueen ekologia huomioon ottaen.
Simppeli sopimus
Yhteistyökuvio toimii siten, että urakan tarjouskilpailussa voittanut yrittäjä koostaa työn määrän ja laadun, tarvittavien koneiden ja käytettävissä olevan ajan määrään optimoidun joukon. Homma hoidetaan alihankintaperiaatteella ja hinnat henkilö- ja konetyötunneille ovat kaikille samat. Pääurakoitsija tarjoaa sapuskat, eikä häneltä kysellä, millä summalla hän urakan itselleen sai. Mikäli liikkeet ja laskelmat osuvat yhteen, ovat kaikki osapuolet tyytyväisiä.
– Onpa käynyt niinkin, että olemme kaikki ottaneet osaa samaan tarjouskilpailuun. Yksi on valittu pääurakoitsijaksi, mutta koko porukka tapaa työmaalla, Toura naurahtaa.
Korona lisännyt yksityisasiakkaiden määrää
Kulunut kevät on tuonut muutoksia myös arboristien työtehtäviin. Koronan vaikutus on ollut kahtalainen eri puolilla maata, asiaa selvitellään paraikaa, mutta yhteinen huomio on ollut julkisen sektorin keskittyminen muihin asioihin. Kodeissaan jumittaneet etätyöntekijät sen sijaan ovat pihaa kiertäessään havahtuneet puidensa hoidontarpeeseen ja se on tuonut arboristeille uusia asiakkaita.
Tekemätöntä työtä näkyykin arboristien mukaan joka puolella, eikä se aina tarkoita kaatamista, vaan kasvun turvaamista – ja se on mukavaa hommaa se.
Teksti ja kuva: Heli Heikkilä