Yhteydenotot Yrittäjän kriisikeskukseen ja Yrittäjän Talousapuun ovat lisääntyneet selvästi tänä vuonna.
10.10.2023 klo 08:32
Uutinen

Yksinyrittäjät uupuvat kustannuspaineissa – ”Asiakkailla ei ole varaa palveluihin edes nykyhinnoilla”

Yrittäjien tilanne on vaikeutunut selvästi viime vuodesta, ja yhteydenotot Yrittäjän kriisikeskukseen ja Yrittäjän Talousapuun ovat kasvaneet.

Yksinyrittäjät ovat erityisesti haavoittuvassa asemassa.

– Erityisesti kivijalkaliikkeissä toimivilla yrittäjillä, esimerkiksi parturikampaajilla tai vastaavilla, joilla on vuokratilaa, kustannusten nousu näkyy uupumisena. He eivät voi siirtää kustannuksia hintoihin, koska heidän asiakkaillaan ei ole varaa käyttää palveluita edes nykyisillä hinnoilla. Se on tosi hankala tilanne monelle yrittäjälle, hankepäällikkö Virve Lähdesmäki Yrittäjän kriisikeskuksesta kertoo.

Hänen mukaansa talous on yrittäjien suurin huolenaihe ja uupumuksen aiheuttaja.

– Talous on tosi monella suurin huolenaihe. Kun talous on epävarma tai se, kuinka yrityksellä tulee menemään, se aiheuttaa uupumista, joka taas vaikuttaa lähipiiriin kotona, joka taas aiheuttaa lisää uupumusta, joka sitten heijastuu yritystoimintaan ja talouteen. Se on sellainen ikävä oravanpyörä, Lähdesmäki kertoo.

Yrittäjän kriisikeskus on valtakunnallinen hanke, joka auttaa erityisesti yksinyrittäjiä selviytymään haasteellisista tilanteista ja kriiseistä. Yrittäjän kriisikeskuksesta saa tukea niin jaksamisen kuin yritystoiminnankin kysymyksissä.

Yrittäjän kriisikeskukseen ottaa yhteyttä yrittäjiä kaikilta sektoreilta, esimerkiksi hyvinvointi- ja kauneusaloilta, media-alalta, hevosalalta ja niin edelleen, Lähdesmäki kertoo.

”Emme voi sanoa: ota sairauslomaa”

Kriisikeskuksen Lähdesmäki kertoo, että neuvonnassa on yrittäjäsensitiivinen ote.

– Emme voi sanoa yrittäjälle, että ota sairauslomaa ja lepää vähän. Lähes kaikki kriisikeskukseen yhteyttä ottavat ovat yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjät kohtaavat usein onnistumiset ja vaikeudet yksin. Yllättävä kriisi elämässä tai taloudelliset vaikeudet on selätettävä yksin ja töiden jatkuttava niistä huolimatta.

Lähdesmäen mukaan konkurssien kasvu on näkynyt hiukan, mutta ei merkittävästi.

–  Se ei ole mielestäni meidän asiakkaissamme tullut mitenkään räjähdysmäisesti esiin, mutta kyllä se mietityttää monia.

Myös miesten osuus on noussut. Tänä vuonna yhteyttä ottaneista 44,5 prosenttia oli miesyrittäjiä.

Suurin piikki yhteydenotoissa molempiin sekä Yrittäjän kriisikeskukseen ja Yrittäjän Talousapuun oli maaliskuussa. Esimerkiksi Yrittäjän Talousapuun on tänä vuonna  pian ottanut yhteyttä jo yhtä paljon yrittäjiä, kuin viime vuonna yhteensä.

Rakentamisen kriisi näkyy Yrittäjän Talousavussa

Yrittäjän Talousapu on ELY-keskusten palvelu, joka auttaa esimerkiksi maksuajoista sopimisen asioissa sekä työntekijän lomauttamisen ja irtisanomisen tilanteissa.

Mihin haetaan nyt eniten apua Yrittäjän Talousavusta?

– Siihen, että kysyntä, työt tai tilaukset ovat vähentyneet oleellisesti, kun asiakkaiden ostovoima on heikentynyt. Kaikenlaisten kustannusten ja korkojen raju nousu on syönyt kannattavuuden, eikä hintoja ole voitu nostaa vastaavasti. Näin on varsinkin majoitus- ja ravitsemustoiminnassa, kaupan alalla ja kuljetuksissa, sanoo kehityspäällikkö Jari Leskinen Yrittäjän Talousavusta.

Hänen mukaansa yksinyrittäjät ovat erityisen haavoittuvaisia kriisien edessä.

– Heiltä usein puuttuu verkostoja tai henkilöitä, joiden kanssa he voisivat pohtia tilannettaan, eli he ovat sanamukaisesti yksin tilanteensa kanssa. Usein myös kynnys avun hakemiseen on korkea ja he eivät tiedä, mistä apua voisi saada. Samoin apua ei mielellään haeta omalta paikkakunnalta, kun pelätään tiedon vaikeuksista leviävän. Siksi Yrittäjän talousapu on valtakunnallinen palvelu.

Rakennusyrittäjien tilanne on ollut tänä vuonna vaikea, ja se on tullut esille myös Yrittäjän Talousavussa.

– Uudet tilaukset olleet laskussa ja varsinkin rakennuspuolella uusia työkohteita ei ole saatu enää ollenkaan vanhojen valmistuessa. Jos esimerkiksi rakennuspuolella työt ovat täysin loppuneet, niin kerromme, miten yritystoiminta voidaan joko tilapäisesti keskeyttää, lopettaa tai hakea konkurssiin ja mitä nämä käytännössä yrittäjälle tarkoittavat. Ohjaamme yrittäjiä myös alueellisiin tukipalveluihin saamaan henkilökohtaista apua ja tukea

Miten Talousapu voi auttaa?

Yrittäjän Talousavun valtakunnallisessa puhelinpalvelussa tehdään tilannearvio yrittäjältä saatujen tietojen pohjalta ja annetaan ensineuvonta ja seuraavat askelmerkit, Leskinen sanoo.

– Niitä voivat olla esimerkiksi maksuajoista sopiminen, työntekijän lomauttaminen ja irtisanominen, varaston tarkastelu ja myynti esimerkiksi alennuksin, tuotteistaminen, hinnoittelu, asiakassegmentointi, rahoitus ja tuet, vapaaehtoinen ja oikeudellinen perintä ja niin edelleen.  Ohjaamme yrittäjiä myös alueellisiin tukipalveluihin saamaan henkilökohtaista apua ja tukea.

Täältä löytyy apua

10. lokakuuta vietetään maailman mielenterveyspäivää.

Näin tavoitat Yrittäjän talousavun: neuvontapalvelu numerossa 0295 024 880, yhteydenottolomake.

Näin tavoitat Yrittäjän kriisikeskuksen: yhteydenottolomake.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen