YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.9.2024 klo 12:49
Uutinen

Yksipuoliset sopimusehdot uhkaavat julkisia hankintoja – “Tasapaino riskien jaossa on avainasemassa”

Julkiset hankinnat ovat merkittävä osa yhteiskunnan taloudellista toimintaa. Julkistalouden kireä tilanne on saanut osan hankintayksiköistä kiristämään ostopalvelujensa sopimusehtoja entisestään. Yksi huolestuttavimmista tapauksista on hankintayksikön asettama yksipuolinen ehto voida alentaa hintaa kesken sopimuskauden.

Uudenmaan Yrittäjien hankintaneuvoja Sanna Meronen-Vilenius varoittaa, että epätasapainoiset sopimusehdot voivat vähentää yritysten halukkuutta osallistua julkisiin kilpailutuksiin, mikä lopulta näkyy korkeampina kustannuksina ja heikentyneenä palvelutasona.

Yksipuolisuus vähentää kiinnostusta

– Julkisten hankintojen sopimuksissa on nyt lyhyen ajan sisällä havaittu ehtoja, jotka antavat hankintayksiköille liikaa valtaa esimerkiksi hinnanalennuksiin lyhyellä varoitusajalla, Meronen-Vilenius toteaa.

Hinnanalennukset perustuvat näissä sopimuksissa hankintayksikön omaan arvioon.

– Tällaiset sopimusehdot luovat epävarmuutta ja lisäävät riskejä yrityksille. Tämä voi vähentää etenkin pienten ja keskisuurten yritysten kiinnostusta osallistua kilpailutuksiin.

Meronen-Vileniuksen mukaan tämä kehitys voi pitkällä aikavälillä johtaa markkinoiden keskittymiseen ja jopa haitallisten monopolien syntymiseen, kun pienet ja keskisuuret yritykset eivät uskalla jättää tarjouksia.

Markkinavuoropuhelua tarvitaan lisää

Hankintaneuvojan mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden taloustilanteet ovat kieltämättä haastavia, mutta kustannussäästöjä ei voida saavuttaa sysäämällä riskejä yksipuolisesti toimittajille.

– Taloudellisesti vastuulliset hankinnat edellyttävät sopimusehtoja, jotka kehittävät markkinaa, lisäävät avoimuutta ja ennen kaikkea syventävät tilaajan ja tuottajan välistä yhteistyötä, Meronen-Vilenius korostaa.

Meronen-Vilenius painottaa markkinavuoropuhelun merkitystä:

– Ilman riittävää riskien tunnistamista ja vuoropuhelua sopimusehtojen kiristäminen voi johtaa siihen, että yritykset siirtävät sopimusriskejä osaksi hintojaan tai valitsevat toisen asiakkaan. Tämä ei hyödytä ketään. Tarvitaan enemmän avointa keskustelua, jotta sopimukset ovat realistisia ja oikeudenmukaisia suhteessa hankinnan tavoitteisiin.

Kestävyyttä ja reiluutta hankintoihin

Meronen-Vilenius näkee, että julkiset hankinnat voitaisiin valjastaa koko talouden ja yhteiskunnan tukijalaksi, mutta se edellyttää tasapuolista riskien jakamista.

– Julkisissa hankinnoissa on tärkeää varmistaa, että sopimukset ovat houkuttelevia ja toteutuskelpoisia kaikille osapuolille. Toimimalla kestävällä tavalla voimme vahvistaa yritysten osaamista ja luoda ympäristön, jossa yritykset uskaltavat investoida ja panostaa laatuun, hän sanoo.

– Tällöin koko toimiala kehittyy ja julkisten hankintojen kautta voidaan saavuttaa pitkällä aikavälillä enemmän lisäarvoa kaikille osapuolille.