Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Yleinen mielikuva korpeaa ilmalämpöpumppualan yrittäjää: ”Äärimmäisen väärä ajatus” – Lue vinkit pumpun fiksuun kesäkäyttöön
Ilmalämpöpumppu kuluttaa viilennyskäytössä vähemmän kuin moni kuluttaja luulee. Ala käy kuumana, mutta sitkeä osaajapula vaivaa.
Ilmalämpöpumppualalla Oulussa toimiva yrittäjä Ville Kortet on tyytyväinen lämpöpumppujen kysynnän kasvuun tavanomaista hiljaisemman alkuvuoden jälkeen.
– Hellekelit ovat hyvä myyntimies. Jonot ovat nyt hieman lyhyemmät kuin viime kesänä.
Sähkön pörssihinta on laskenut paikoin negatiiviseksi. Viime talven korkeat hinnat ovat kuitenkin edelleen asiakkaiden mielissä, Oulun Lämpöpumpputekniikka Oy:n yrittäjänä vuodesta 2015 toiminut Kortet kertoo.
– Sähkön hinnan halpeneminen on vaikuttanut ilmalämpöpumppujen myyntiin myönteisesti, vaikka moni osti pumpun nimenomaan sähkölaskun pienentämiseksi.
“Joillakin on sellainen mielikuva, että sen minkä ilmalämpöpumpulla säästää talvella lämmityksessä, sen häviää kesällä viilennyksessä.”
Ville Kortet, yrittäjä
Kortet ihmettelee sitä, että osa kuluttajista jättää hankinnan väliin, koska pelkää pumpun kasvattavan sähkölaskua.
– Se on kyllä äärimmäisen väärä ajatus. Joillakin on sellainen mielikuva, että sen minkä ilmalämpöpumpulla säästää talvella lämmityksessä, sen häviää kesällä viilennyksessä. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä viilennyksessä sähköenergian kulutus on varsin maltillista, etenkin kun pumppua käytetään oikein. Koko kesän kulutus on yleensä parisataa kilowattituntia.
Osa potentiaalisista asiakkaista on lykännyt pumpun hankintaa laitteiden hinnannousun takia.
– Rahat ovat monella tiukalla ja silloin muutaman sadan euron korotus voi olla liikaa, yrittäjä sanoo.
Alan vaativa koulutus on monelle liian kova pala
Viime vuosi oli lämpöpumppualalla ennätyksellinen, minkä seurauksena laitteista oli paikoin pulaa. Samaan aikaan osaavia asentajia oli vaikea löytää riittävästi.
Osaajapula näkyy alalla edelleen. Kortetin mukaan työntekijöitä löytyy, mutta rautaisia alan ammattilaisia ei juurikaan.
– En odota, että tilanne korjaantuu lähivuosina, kun nykyiset ammattilaiset eläköityvät ja kylmälaiteasentajan koulutus on vaativa.
Kortet on toiminut alalla kouluttajana yli kymmenen vuoden ajan. Hänen mukaansa alan haastava koulutus on monelle liian kova pala.
– Työnantajia voisi hieman moittia siitä, että ammattitutkintoa suorittavalla työntekijällä ei ole riittävästi aikaa opiskella. Tämän takia moni ei selviä tutkinnon vaatimuksista.
Yrittäjän mukaan asentajien kannattaisi yleensä suorittaa talotekniikan perustutkinto ja tehdä sen jälkeen muutama vuosi töitä ennen hakeutumista ammattitutkinnon pariin.
Ville Kortet neuvoo ilmalämpöpumpun käyttäjää laskemaan pumpun avulla huonelämpötilan muutaman asteen ulkolämpötilaa alemmas.
– On tärkeää varmistaa, ettei jokin asunnon pattereista ole päällä, kun tilaa jäähdytetään. Silloin viilennyksestä ei hyödy muu kuin sähköyhtiö.
Vinkit ilmalämpöpumpun kesäkäyttöön
Kortet opastaa käyttäjiä huolehtimaan ilmalämpöpumpun puhtaudesta. Tällä voi vaikuttaa siihen, ettei laite syö ylimääräistä sähköenergiaa.
– Sisäyksikön suodattimet on syytä puhdistaa säännöllisesti. Jos suodattimet tai kennosto on likaantunut, ilma ei kulje laitteen läpi niin kuin valmistaja on tarkoittanut. Tällöin laitteesta ulos saatava teho pienenee ja pumppu käy tuntimääräisesti pidempään kuin puhtaana.
Jos ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on likaantunut esimerkiksi siitepölystä, laite käy korkeammalla lauhdutinpaineella. Tämä nostaa sähkönkulutusta.
– Ulkoyksikköä voi varovasti puhdistaa käyttäen pehmeää harjaa, jolla pyyhitään pölyä lamellien suuntaisesti. Alan ammattilaisilla on käytössään pesuaineita, jotka huuhdellaan pois vedellä. Kuluttajan ei kannata ruiskuttaa vettä sähkölaitteeseen.
Kortetin mukaan perushuollon hinta on yleensä 150–250 euroa.
Ennen jäähdytinkäytön aloittamista on syytä tarkastaa, että kondenssivesi poistuu oikeasta paikasta.
– Jos vettä valuu sisäyksiköstä lattialle, ilmalämpöpumppu pitää sammuttaa välittömästi ja soittaa huoltomies paikalle. Suurin riski näissä laitteissa liittyy nimenomaan kondenssivesiin.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi