YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Yrittäjä Ilari Tyni, 34, piti pitkäkestoista nuhaa allergiana, kunnes koepala paljasti karun totuuden: ”Sen jälkeen elämä oli aika surkeaa”
Kuopiolainen hammaslääkärialan yrittäjä nauttii nyt pienistä arkisista asioista.
Kuopiolainen hammaslääkäri ja yrittäjä Ilari Tyni ottaa toimittajan vastaan uudenkarheassa omakotitalossa Kuopiossa. Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet paitsi kiireisiä, myös stressaavia.
– Muutimme taloon vuosi sitten, minkä jälkeen yrityksemme teki liiketoimintakaupat ja toinen lapsemme syntyi viime keväänä, Tyni kertoo. Hän on vieraana Yrittäjän podcastin jaksossa.
Alkuvuodesta Kuopion Yrittäjät valitsi Tynin Kuopion vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Vuoteen mahtuu myös harvinaisen syövän diagnoosi. Parhaillaan Tyni on sairauslomalla, eikä voi tehdä vastaanottotyötä.
Kaikki alkoi oireista, joita ei tullut mieleen epäillä vakaviksi.
– Minulla oli pitkään kestänyttä nuhaa, jonka laitoin allergian piikkiin. Isälläni on ollut vastaavia poskiontelo-ongelmia pitkään, enkä siksi pitänyt asiaa mitenkään ihmeellisenä. Jossain vaiheessa alkoi tulla lievää jomotusta otsan alueelle ja painetta silmän alueelle. Kun nenäsumutteet eivät auttaneet, siellä alettiin tutkia nenää, mutta mitään ei löytynyt.
Tyni kävi röntgenissä, jossa huomattiin varjostumia onteloissa. Allergiatesteissä ei ollut mitään ihmeellistä, minkä jälkeen yksityislääkärin kanssa päädyttiin siihen, että onteloiden tukkoisuus on parempi hoitaa leikkauksella.
Leikkauksen jälkeen kirurgi kertoi Tynille, että kaikki onnistui hyvin ja että mies pääsee oireistaan eroon. Hän oli ottanut varmuuden vuoksi pienet koepalat. Niistä paljastui yllättävä tieto, syöpäkasvain.
”Levinnyt vain paikallisesti”
Kyseessä on erittäin harvinainen syöpä, joita todetaan maailmanlaajuisesti vuosittain vain muutamia, korkeintaan kymmeniä. Tietämystä sairaudesta ei siksi juurikaan ole.
– Tauti on ollut paha siinä mielessä, että koska se on oireillut vain nuhana, se oli ehtinyt levitä laajalle alueelle ja todettiin siksi leikkauskelvottomaksi. Sen jälkeen elämä oli aika surkeaa, koska oli täysi tiedottomuus mistään ennusteista ja siitä, mitä lähdetään tekemään, Tyni kertoo.
Nyt hän on saanut kemoterapiaa useaan otteeseen ja kasvain on kutistunut lähes täysin. Kesäkuussa alkaa sädehoitojakso, joka kestää seitsemän viikkoa. Lomaa lasten kanssa ei voi juuri suunnitella, koska hoito on rankka.
– Jos koepaloja ei olisi otettu, tilanne voisi olla huono, koska diagnoosi olisi viivästynyt. Hyvä puoli on se, että kasvain on levinnyt vain paikallisesti.

Tyni kertoo podcastissa, että rahallinen pelastus on ollut henkivakuutus. Yrityksen investointien takia hän on maksanut YEL-maksua sen verran vähän, ettei se riittäisi toimeentuloon sairausloman aikana.
– Vaimoni on hoitanut lapsia kotona ja silloin kun olen saanut sytostaatteja, en oikein voi tehdä itse mitään. Silloin vaimon on käytännössä oltava kotona ja huolehdittava lapsista. Henkilökohtaisessakin elämässä on tarvittu yrittäjän voimia. Suhtaudun omaan elämään niin, etten voi tietää, mitä tapahtuu. Siksi toivon, että vuoden tai kahden päästä tämä tilanne on menneisyyttä ja sitä voi muistella yhtenä haasteena. Nyt yritän nauttia perheelle kokkailusta ja pienimuotoisista sisustusprojekteista.
Vahvaa teknologista kehitystä
Tyni pyörittää yritystään yhdessä vaimonsa kanssa. Hän on investoinut teknologiaan, jollaista on käytössä verrattain harvoissa hammaslääkärialan yrityksissä. Yritys omistaa kaksi vastaanottoa, jotka sijaitsevat Nurmeksessa ja Siilinjärvellä. Molemmissa toimipisteissä on käytössä korkealaatuiset laitteet. Niihin on investoitu satoja tuhansia euroja.
– Kun perustin osakeyhtiön, ensimmäisiä hankintoja olivat 3D-tulostin ja 3D-skanneri. Olimme ensimmäisiä tällä alalla, jotka alkoivat hyödyntää 3D-tulostusta. Nykyisin tulostamme joka viikko jotakin hammasmalleja. Paikkoja emme vielä tulosta, sitä varten on olemassa 3D-jyrsimet, joilla pystymme jyrsimään keraamisia paikkoja, jotka liimataan potilaan hampaaseen. Kollegat ihmettelivät aluksi investointien määrää, mutta kyllä hekin sen nyt ymmärtävät, kun olemme saaneet teknologian ansiosta lisää töitä, yrittäjä kertoo podcastissa.
Tyni luonnehtii itseään perfektionistiksi, jolle on ollut tärkeää innovoida uutta ja olla kopioimatta muita alan yrityksiä.
– Tämä on ollut pitkälti itseoppimista. Laitteisiin on pitänyt itse perehtyä ja tutustua. Kun emme ole kopioineet ketään, olemme tavallaan joutuneet innovoimaan uusia juttuja. 3D-työkaluilla voimme suunnitella lähes kaiken etukäteen niin, että toteutus olisi mahdollisimman helppo.
Koko suu uusiksi
Tynin pariskunnan yritys keskittyy keraamisien paikkojen tekemiseen. Yrityksellä on yhteensä 14 työntekijää kahdessa toimipisteessä. Tyni itse on tehnyt joka kuukausi koko hampaistoa koskevia isoja operaatioita, joissa operoidaan kaikki hampaat ja suu ”tehdään uusiksi”, kuten hän ilmaisee.
– Näiden operaatioiden jälkeen ihmisen ulkonäkö muuttuu. Ennen operaatiota voimme tehdä 3D-mallinnuksella hänelle kuvan ja näyttää, miltä hampaista tulee näyttämään operaation jälkeen. Se on helpottava asia myös potilaan kannalta.
Toisin kuin muovipaikka, keraaminen paikka kestää pidempään eikä se kulu samalla tavalla, jolloin purenta ei muutu.
– Jos purenta on ehtinyt muuttua, meidän pitää käyttää digitaalisia työkaluja ja tehdä purennan korotus, jossa hampaita jatketaan alkuperäiseen kokoon ja korkeuteen.
Kuuntele Yrittäjän podcastin jaksosta, mitä mieltä Tyni on suomalaisten hammasterveydestä ja millainen ruokavalio on erityisen haitallinen hampaille. Jakso on kuunneltavissa Spotifyssa, Suplassa ja Applen podcast-palvelussa.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi