työsuhteiden sudenkuopat ja niiden välttäminen
5.8.2022 klo 12:36
Uutinen

Yrittäjä on itse paras arvioimaan YEL-työtulon suuruuden

Kesälomakauden vielä ollessa käynnissä YEL-maksukeskustelu käy kuumana. 

YEL-maksuun suunnitteilla oleva lakiuudistus on kauhistuttanut ja ihmetyttänyt yrittäjiä. Ja ihan syystä! Moni yrittäjä on ottanut kärkkäästikin kantaa asioihin, jotka ovat kalahtaneet juuri heidän korvaansa. Yhtä moni yrittäjä on myös pyrkinyt oikomaan väärinkäsityksiä ja avaamaan taustoja, jotta asioista puhuttaisiin niin kuin ne on.

Suurinta närästystä on aiheuttanut yrittäjän YEL-työtulon määrittäminen mediaanipalkan mukaisesti jatkossa. Ne palkat ovat monen yrittäjän näkökulmasta tähtitieteelliset. Kuinka yrittäjän työtehtävä määritellään? Yrittäjä, kun toimii usein muun muassa toimitusjohtajana, myyjänä, markkinointiassarina, pakkaajana ja siivoojana. 

Kun yrittäjistä ei tässä maassa niin ihan kauheasti muutenkaan pidetä huolta, niin miksi jonkun muun pitäisi päättää mikä on yrittäjän työn arvo ja kuinka paljon hänen YEL-maksunsa on. Ehkä tässäkin pitäisi antaa yrittäjän itse omalla harkinnalla ottaa se riski, valinnanvapaus ja vastuu mikä yrittämiseen olennaisesti kuuluu. Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen ehdotus voisi olla toimiva: joku minimi, pakollinen alaraja vakuuttamiselle. Mutta sen jälkeen kukin valitsisi itse eläketurvansa tason ja hoitaa asiansa niin, että haasteiden tullen pärjää. Moni yrittäjähän turvaa tulevaisuutensa sijoituksilla ja vapaaehtoisilla eläkesäästöillä.

YEL-maksun perimmäinen tarkoitus kai olisi antaa turvaa. Ei vetää mattoja jalkojen alta tai tehdä yrittämisestä mahdotonta ja yhä vähemmän houkuttelevaa. Tämän keskustelun myötä toivottavasti jokainen yrittäjä miettii tulevaisuuttaan ja niitä mahdollisia uhkakuvia: sairastumista tai muuta työkyvyttömyyttä, turvaa nämä tilanteet jollain tavalla sekä hinnoittelee työtuntinsa oikealle tasolle. 

Suomen Yrittäjät on ilmaissut huolensa ja ajanut muutosta, joka takaa yrittäjän omaan arvioon perustuvan tiedon huomioimisen ja tapauskohtaisuuden YEL-työtulon määrittelyssä. Toivottavasti nämä esitykset lain muuttamisesta huomioidaan.

Eläkevakuutusyhtiöt ovat nyt heränneet rauhoittelemaan, että mediaanipalkka on vain ns. suositus, ja että kyllä jatkossakin yrittäjä itse saa ilmoittaa oman tulotasonsa vastaamaan totuutta. Tämän ulostulon myötä saa taas huomata, että niin paljon olisi viestinnässä kehitettävää. Joka asiasta pitää ensin tehdä soppa, hämmentää sitä hetki ja sitten vetää kattila tulilta ja sanoa, että olette ymmärtäneet ihan väärin. Jos aihe koskettaa, niin suosittelemme lukemaan myös alkuperäisiä julkaisulähteitä, jotta kokonaisnäkemys asiasta on mahdollisimman hyvä.

Yrittäjillä on kova ääni ja se kuuluu. Toivottavasti kaikuu niin komeasti, että muutoksesta tulee järkevä ja asiaansa palveleva.

Kati Pesonen, yrittäjä
varapuheenjohtaja
Turun Yrittäjät