YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Yrittäjä kertoo, miltä tuntuu tehdä kattoremonttia 30 asteen helteessä: ”Ei voi koskea paljain käsin”
Jesse Annala luottaa kivennäisveteen, jäätelöön ja mehujäähän.
Ulkolämpötila noin 30 astetta, peltikaton pinnalla jopa yli 60 astetta.
Kattoasennuksia tarjoava yrittäjä Jesse Annala on viime päivinä saanut tuta, mitä kuumat työoloshteet käytännössä tarkoittavat.
– Musta peltikatto on niin kuuma, ettei siihen voi paljain käsin koskea, Annala kertoo. Pisa Kattoremontti Oy:n yrittäjä on itsekin mukana asennuskeikoilla.
Annala on työnantajana vastuussa asennustyöntekijöiden työsuojelusta, johon kuumalla säällä kuuluu muun muassa riittävä nesteytys.
– Välillä pitää syödä jäätelöä tai mehujäätä. Ne tuovat virtaa. Lisäksi pitää yrittää syödä suolaista vaikka väkisin. Näin kuumalla ruokahalu ei välttämättä ole paras mahdollinen.
Yrittäjä pitää huolen siitä, että hallilla on jääkaapissa muun muassa erilaisia kivennäisvesiä ja urheilujuomaa, joita voi ottaa mukaan asennuskeikalle.
– Valmissalaatteja olen myös hommannut jääkaappin. Niitä asentajat ottavat mukaan työmaalle. Päivän aikana olen käynyt useamman kerran ostamassa täydennyksiä ruokakaupasta. Itse olen vähän huono juomaan, mutta asentajilla nestettä kuluu ainakin neljä litraa päivässä henkilöä kohden.

Vesi viilentää kypärää
Kattoremontin raskain vaihe on yleensä vanhan katon purkaminen. Silloin päällä on oltava suojahaalari ja kasvoilla hengityssuojain siltä varalta, että vanhoista eristeistä vapautuu vaarallisia aineita.
– Haalarin alla ei näillä keleillä pidetä muuta kuin alusvaatteet ja t-paita. Olemme pyrkineet ajoittamaan töitä mahdollisuuksien mukaan ilta-aikaan, Annala kertoo.
Jos työntekijän kaipaa kuuman sään takia normaalia pidempää viilennystaukoa, se onnistuu esimerkiksi ilmastoidussa autossa. Yrittäjän mukaan osa saattaa käydä viileässä tilassa esimerkiksi huoltoasemalla.
– Taukoja pidetään tarpeen mukaan. Työpäivät jonkin verran pitenevät, mutta taukoja pitää ehdottomasti pitää, ettei taju lähde keneltäkään. Pelkkä nesteytys ei riitä näin kuumalla.
Tukalaa kuumuuden tuntua voivat osaltaan pahentaa työvaatteet: Katolla on turvallisuusvaatimusten takia pidettävä työhousuja, työturvallisuuskenkiä, kypärää ja kuulosuojaimia. Lisäksi päällä on huomioväritetty t-paita. Yrittäjän mukaan kypärä voi olla jopa eduksi, sillä se suojaa auringonpistokselta.
– Monella työmaalla olemme saaneet asiakkaalta käyttöön vesiletkun, jolla voi välillä kastella päätä. Kun kypärän kastelee vedellä, se pysyy suhteellisen viileänä. Tällä viikolla hommasin valkoiset työhoudut, jotka ovat hieman viileämmät.
Tärkeässä roolissa on myös aurinkorasva, jota Annalan yrityksen työmailla käytetään suojakertoimella 50.
Vaikka heinäkuu ei ole kattoremonttien kannalta kiireisintä aikaa, pirkanmaalaisyrityksellä on riittänyt töitä.
– Myynnillisesti heinäkuu on usein rauhallisin kuukausi. Työt painottuvat pääasiassa kevääseen ja syksyyn. Toisaalta myrskyt ja sateet vaikuttavat kysyntään, silloin tulee yleensä tavallista enemmän tilauksia, Annala kertoo.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi