Kun yrittäjän mieleen hiipii ajatus yrityksen lopettamisesta, ei kannata tehdä hätäisiä ratkaisuja kuten jättää heti konkurssihakemusta. Kuva: Gettys Images
11.5.2023 klo 08:41
Uutinen

Yrittäjä, kun talousvaikeudet alkavat kasaantua, tee nämä asiat heti – ”Tilannetta ei pidä jättää hoitamatta”

Mitkä ovat konkurssin vaaran merkit? Mitä yrittäjän kannattaa tehdä, jos talousvaikeudet alkavat kasaantua? Entä mistä voi hakea apua?

Haastattelimme lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivosta Suomen Yrittäjistä.

Havahdu näistä merkeistä

– On syytä havahtua, jos olet huolissasi yrityksesi kannattavuudesta, et pysty maksamaan itsellesi tai työntekijöille palkkaa, laskut kasaantuvat, et pysty maksamaan enää lainoja ja niiden korkoja, työt tai myynti ovat merkittävästi vähentyneet tai oma jaksaminen huolettaa, sanoo Toivonen.

Pyydä apua

– Tilannetta ei pidä jättää hoitamatta. Yrityksen taloudellisiin häiriötilanteisiin kannattaa hakea neuvoja ja apua heti, kun huomaa taloustilanteensa heikkenevän. Mitä nopeammin yrittäjä lähtee ratkomaan talousvaikeuksiaan, sitä todennäköisemmin yritystoiminta saadaan tervehdytettyä, sanoo Toivonen.

Yhteyttä voi ottaa Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun. Lisäksi talousapua saa maksutta Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelusta.

Yrittäjän kannattaa olla yhteydessä maksuttomaan Yrittäjän talousapu -palveluun: Yrittäjän talousapu – Yrittäjän talousapu – ELY-keskus Palvelun kautta yrityksen taloudellinen tilanne kartoitetaan ja annetaan neuvoja, mitä vaihtoehtoja yrittäjällä on käytettävissään. Myös yrityksen tervehdyttämisen vaihtoehdot kartoitetaan.

Yritä sopia maksujärjestelystä

– Jos et kykene maksamaan laskuja, velkoja ja muita maksuja, ole yhteydessä velkojaan ja neuvottele maksuaikaa. Jos maksut jättää vain maksamatta, ne siirtyvät hyvin nopeastikin perintään, josta aiheutuu yritykselle lisää kustannuksia, sanoo Toivonen.

Perinnän estämiseksi yrittäjän kannattaa olla yhteydessä velkojaan ja sopia maksujärjestelyistä. Asiasta kannattaa sopia kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostitse. Jos perintäkirje on ehtinyt jo saapua, myös perintätoimijan kanssa voi yrittää tehdä maksusuunnitelman

Arvioi talouden tilanne

Tärkeä on viikoittainen kassavirtalaskelma, joka kertoo, kuinka paljon yritykseesi tulee rahaa sisään ja kuinka paljon sitä lähtee ulos.

Varmista, että varsinkin kassavirta pysyy pääsääntöisesti positiivisena. Tee sen takia kassavirtalaskelmia säännöllisesti. Tuloslaskelma kertoo esimerkiksi nykyisen tilikauden tulot, kirjanpidossa vähennetyt menot ja tuloksen ennakkoveron seuraamista varten. Tase kertoo, mikä yrityksesi varallisuus ja pääoma on tietyllä hetkellä.

Saat apua lukujen tulkitsemiseen ja laskelmien tekemiseen esimerkiksi kirjanpitäjältäsi, oman seutusi kehittämisyhtiöltä, alueesi uusyrityskeskuksesta  ja yrityskummeilta

Hallittu alasajo, älä tee paniikkiratkaisuja

Kun yrittäjän mieleen hiipii ajatus yrityksen lopettamisesta, ei kannata tehdä hätäisiä ratkaisuja kuten jättää heti konkurssihakemusta. Suomen Yrittäjien neuvontapalvelusta saat selkeät ohjeet myös yritystoiminnan hallittuun alasajoon sekä tukea tulevaisuuden suunnitteluun.  

Eeva Pesonen