17.5.2017 klo 17:52
Uutinen

Yrittäjä, laajensiko kiky paikallista sopimista? – Kerro kokemuksesi meille

Paikallinen sopiminen laajeni kilpailukykysopimuksella, sanoo työ- ja elinkeinoministeriö. Yrittäjäsanomat haluaa kuulla kokemukset yrittäjän suusta.

– Kilpailukykysopimus ei ole näkynyt meidän firmassa mitenkään, ei hyvässä, mutta ei pahassakaan, kertoo elintarvikealan yrittäjä.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työehtojen paikallinen sopiminen on ottanut kilpailukykysopimuksen ansiosta harppauksia eteenpäin.

Yrittäjäsanomien haastattelema yrittäjä sanoo, etteivät kikyn tuomat joustot ole niitä, mitä hänen yrityksessään tarvittaisiin.

– Ne ovat yksinkertaisia asioita, kuten sairauslomien kelakorvaukset ja työaika, näihin pitäisi tulla järkeä.

Yrittäjäsanomat kerää lukijoiltaan kokemuksia työpaikkasopimisesta. Voit toimittaa ne jäljempänä olevan linkin kautta.

TEM: kriisilauseke ja työaikapankki laajenivat uusille aloille

TEM on selvittänyt 26 sopimusalalta sitä, miten paikallinen sopiminen kikyssä eteni.

Työministeri Jari Lindström (ps.) kertoi asiasta perjantaina 12.5.2017 SY:n ja toimihenkilöjärjestö STTK:n yhteisessä paikallisen sopimisen tilaisuudessa, josta Yrittäjäsanomat uutisoi tuoreeltaan.

Esimerkiksi talousvaikeuksissa olevaa yritystä koskettava kriisilauseke otettiin mukaan 18 sopimukseen.

Kriisilauseke antaa mahdollisuuden alentaa työvoimakustannuksia. Myös työaikapankki tuli muutamalle uudelle alalle.

– Varmasti nämä ovat hyviä asioita, mutta ne eivät käytännön elämässä näy, Yrittäjäsanomien haastattelema yrittäjä kritisoi.

Yrityksessä on liikaa työntekijöitä?

– Meidän firma on nyt mennyt yli 20 työntekijän. Se tarkoittaa, että kun joku on sairauslomalla, me tarvitsemme työsuojeluvaltuutetun ja muiden kanssa palaverin siitä, että haemmeko Kelalta korvausta. Ennen ei tarvinnut palaveria mokoman takia pitää.

– Toinen on se, että olisi helppoa kun ei tarvitsisi valtakunnan oikeudessa istua siitä, että joku Pertti voisi olla perjantaina 15 minuuttia pidempään töissä.

Elintarvikeyrittäjä on sitä mieltä, että palkkauksen ei tarvitsisi heillä joustaa.

– Se on hyvä, että on olemassa suuntaviivat siitä, miten palkat kehittyvät. Työntekijät eivät pelkää, mutta liitot pelkäävät sitä, että vapaa sopiminen pudottaisi palkat kahteen euroon tunnissa.

Iso ongelma yrittäjän mukaan on se, että sopimukset ja säädökset tehdään ”isoja pelaajia” varten eli niitä, jotka työllistävät satoja tai enemmän.

– Suurin osa ihmisistä on töissä pienissä yrityksissä, ja niitä varten näitä ei ole sovittu koskaan. Isoissa firmoissa voi olla ongelmia, mutta muut menevät niiden ehdoilla.

Kerro kokemuksesi Yrittäjäsanomille

Yrittäjäsanomat kerää työnantajilta kokemuksia työpaikkasopimisesta.

Toiko kilpailukykysopimus yritykseenne paikallista sopimista? Vai oletteko sopineet ilman kikyä? Mistä ja miten olette saaneet sovittua? Mihin joustoa tarvittaisiin lisää?

Kerro kokemuksesi Yrittäjäsanomille tästä. Voit kertoa ne joko nimelläsi tai nimettömänä.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi