Nainen miettii paperi kädessään
6.2.2023 klo 10:42
Uutinen

Yrittäjä – mikä voisi mennä pieleen?

Jos vuonna 2019 olisimme nähneet videokuvaa tuolloin vasta edessä häämöttävien koronavuosien karanteeneista ja kasvomaskeista, olisimme todennäköisesti luulleet sitä huonoksi scifi-leffaksi. Viimeistään Venäjän hyökkäyssodan ja energiakriisin myötä on käynyt selväksi, että tulevaisuutta ei käy ennustaminen vitriinikaapissa nököttävällä kristallipallolla.

Yrittäjien suhtautuminen tulevaisuuteen ja sen mukanaan tuomiin riskeihin kuitenkin vaihtelee. Osalle on selvää, että vaikka lähipäivän säästä voi esittää valistuneita arvioita, ei kukaan voi todellisuudessa taata viikonlopun poutakeliä. Osa taas suhtautuu tulevaisuuteen rennon letkeästi – sotkun siivoaminen aloitetaan vasta sen ilmetessä.

Toisin sanoen yrittäjien asennoituminen tulevaisuuden uhkakuviin vaihtelee, yrittämisen mukanaan tuoma epävarmuus sen sijaan on ja pysyy. Ehkä yrittäjän olisikin aika ajoin hyvä kysyä itseltään: voiko mikään mennä pieleen?

Niille yrittäjille, jotka haluavat varautua tulevaisuuden arvaamattomiin tilanteisiin etukäteen, on olemassa Yrittäjäkassa. Yrittäjäkassa onkin Suomen ainoa taho, joka tarjoaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa yrittäjille.

Jos yhä emmit, onko Yrittäjäkassa sinua varten, lue seuraavat kuusi teesiä kassan jäsenyydestä.

1. Anna itsellesi lupa yrittää rohkeasti.

Yrittäjän elämänfilosofiassa työttömyys voi tuntua kaukaiselta ajatukselta. Yritystoiminta on kuitenkin aina riskialtista: noin joka toinen yritys lopettaa toimintansa viiden vuoden sisällä yrityksen perustamisesta. Mikäli toimit yrittäjänä, sinun kannattaa vakuuttaa itsesi yritystoiminnan päättymisen varalta. Yrittäjäkassassa varmistat itsellesi ansiosidonnaisen työttömyysturvan.

2. Yrittäjäkassa yrittäjille, maatalousyrittäjille ja kevytyrittäjille
Yrittäjä voi liittyä Yrittäjäkassaan toimialaan tai yritysmuotoon katsomatta. Liittymisen tärkein ehto on, että olet työttömyysturvalain mukainen yrittäjä. Toisin sanoen voit liittyä Yrittäjäkassaan, mikäli olet yrittäjä ja eläkevakuutuksesi (YEL, MYEL tai TyEL) vuosityötulo on vähintään 14 088 € vuonna 2023.

3. Kassajäsenyyden hyöty
Yrittäjäkassa maksaa työttömäksi jääneelle jäsenelleen ansiosidonnaista päivärahaa. Vain kassajäsenenä sinun on mahdollista saada ansiopäivärahaa, joka on minimitasollakin 168 euroa enemmän kuukaudessa kuin Kelan maksama työttömyyskorvaus.

4. Yrittäjän oikeus ansiopäivärahaan
Olet oikeutettu ansiopäivärahaan, kun olet toiminut yrittäjänä ja ollut Yrittäjäkassan jäsenenä vähintään 15 kuukautta edellisen 48 kuukauden aikana. Myös eläkevakuutuksesi on täytynyt olla voimassa vähintään minimitasolla 14 088 €/v (vuoden 2023 taso). Lisäksi yritystoimintasi tulee olla lopetettu tai työllistymisesi yrityksessä päättynyt.

5. Vakuutustaso valitaan itse
Sinun tulee itse valita työttömyysturvasi vakuutustaso liittyessäsi Yrittäjäkassaan. Tämän vakuutustason tulee vuonna 2023 olla minimissään 14 088 euroa, kun taas maksimissaan se saa olla eläkevakuutuksesi vuosityötulotason suuruinen.

6. Kassajäsenyys on edullista riskienhallintaa
Kassan jäsenmaksu määräytyy valitsemasi vakuutustason perusteella. Yrittäjäkassan verovähennyskelpoinen jäsenmaksu on vuonna 2023 alimmillaan alle 15 euroa kuukaudessa.