22.3.2024 klo 09:21
Uutinen

Yrittäjä! Tunnetko oppisopimuksen mahdollisuudet!

Työpaikalla tapahtuva oppiminen on joustava ratkaisu, kun haluat rekrytoida työntekijöitä tai vahvistaa henkilöstösi tai omaa osaamista. Tässä ammatilliset oppilaitokset toimivat työnantajien hyvinä yhteistyökumppaneina.

Oppisopimuksella voi suorittaa ammatillisia tutkintoja tai niiden osia – joustavasti, tarpeiden mukaan ja kustannustehokkaasti. Myös siirtyminen palkattomasta työelämäjaksosta (koulutussopimuksesta) oppisopimukseen tai toisinpäin ovat mahdollisia.

Oppisopimuksessa työnantaja kouluttaa yhdessä ammatillisen oppilaitoksen, kuten Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan, kanssa jo töissä olevan tai uuden työntekijän. Oppisopimuksesta maksetaan vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

– Opintoihin on jatkuva haku, mikä tarkoittaa sitä, että ammatilliseen koulutukseen voi hakea joustavasti ympäri vuoden. Oppisopimuksen voi solmia myös kesän ajaksi, jolloin oppisopimus helpottaa mahdollista kesätyöntekijäpulaa ja nopeuttaa opiskelijan opintoja, Keudan yrityspalveluiden palvelupäällikkö Elina Sinivuori kertoo. 

Koulutussopimus toimii hyvänä väylänä oppisopimukseen. Koulutussopimus on turvallinen tapa ottaa opiskelija harjoittelemaan ja sitä kautta rekrytoida yritykseen hyvää työvoimaa.

Perustietoa oppisopimuksesta ja koulutussopimuksesta

OppisopimusKoulutussopimus
Opiskelija on työsuhteessa ja hänelle maksetaan vähintään alan TES:n mukaista palkkaa.Opiskelija ei ole työsuhteessa eikä hän saa palkkaa.
Suunnitellaan yhdessä työnantajan, opettajan ja opiskelijan kesken.Suunnitellaan yhdessä työnantajan, opettajan ja opiskelijan kesken.
Osaaminen hankitaan pääosin työpaikalla. Opintoja täydennetään oppilaitos- tai verkko-opinnoilla. Voidaan suorittaa pienempiä osia esimerkiksi tutkinnon osa.Voidaan suorittaa pienempiä osia esimerkiksi tutkinnon osa.
Työaika on vähintään keskimäärin 25 tuntia viikossa.Voi ajoittua 1 – 5 päivälle viikossa.
Työnantajalle voidaan maksaa erikseen sovittavaa koulutuskorvausta.Työnantajalle ei makseta koulutuskorvausta.

Myös yrittäjä itse voi opiskella yrittäjän oppisopimuksella

Päätoiminen yrittäjä voi kehittää omaa ammattitaitoa ja liiketoimintaosaamista yrittäjän oppisopimuksella. Monella yrittäjällä on tarvetta esimerkiksi yrittäjyyden, asiakaspalvelun tai oman alan koulutukseen.

– Oppisopimuksella suoritettu tutkinto tai täsmäkoulutus lisää varmuutta yrittäjyyteen ja monipuolistaa yritystoimintaa, Keudan yrittäjyyden opettaja Kari Moisiola kertoo.

Oppisopimuksella voi kouluttautua työn ohessa omassa yrityksessä. Yrittäjän oppisopimuksen etuja on uuden oppimisen ohella myös ammatillisten verkostojen luominen.

Yrittäjän oppisopimus pohjautuu yrittäjän ja oppilaitoksen väliseen sopimukseen, ja voidaan solmia koko tutkinnon (kuten Yrittäjyyden ammattitutkinnon) tai sen osan (kuten Yritystoiminnan kehittäminen) suorittamisen ajaksi. Suorittaa voi minkä tahansa ammatillisen tutkinnon.

– Yrittäjän oppisopimuksessa työpaikkaohjaajaksi nimetään mentori. Mentori on kokenut yrittäjä, joka pystyy sparraamaan yrittäjäopiskelijaa opinnoissa ja liiketoiminnassa. Opiskelija voi valita mentorin itse valtakunnallisesta Mentoripankista, tutusta yrittäjästä tai kysyä vinkkiä opettajalta, Moisiola jatkaa.

Kiinnostuitko?

Keudassa yrittäjien palvelut on koottu helposti löydettäväksi. Verkon pääsivulta pääsee suoraan Keudan yrityspalveluihin, josta löytyvät suorat yhteystiedot eri alojen asiantuntijoille. 

– Yrittäjällä ei tarvitse olla valmista ratkaisua ottaessaan Keudaan yhteyttä. Asiantuntijat ovat sitä varten, että heidän kanssaan voi pallotella ja rakentaa yrittäjälle ja yritykselle parhaan polun niin oppisopimusasioissa kuin muussakin osaamisen kehittämisessä, Elina Sinivuori toteaa.

Lisätietoja

Yrittäjien koulutukset (Keuda.fi)
Keudan palvelut yrityksille ja yhteisöille
Keudan yrityspalvelut: yritysasiakkaat@keuda.fi, p. +358 927 383 580

Teksti: Anne Öhman