Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Yrittäjä Viljami Leino löysi henkisen rauhan eikä enää pilaa kesälomaansa: ”Minulla ei ole työ- tai vapaa-aikaa, vaan pelkästään aikaa”
Yrittäjägallup paljastaa, kuinka paljon yrittäjät lomailevat. Viljami Leinon kesäloma on pidentynyt viikosta kahteen.
Turkulainen henkilöstöpalvelualan yrittäjä Viljami Leino aikoo lomailla tänä kesänä viikon juhannuksena ja toisen viikon heinäkuun lopussa. Aikaisempina vuosina lomailu on jäänyt yhteen viikkoon, minkä lisäksi hän on ottanut vapaata joulun välipäiville.
– Yrityksen alkutaipaleella homma oli aika paljon omissa käsissä, enkä pystynyt irtautumaan töistä lomalle ainakaan henkisesti. Nyt kun palkallisten toimihenkilöiden lomat pyörivät, minun on tuurattava heitä. Kesä on yrityksellemme sesonkiaikaa, jolloin täytämme asiakkaiden toimeksiantoja ja pidämme huolta asiakassuhteista, Contio Henkilöstöpalvelut Oy:n perustanut Leino kertoo.
Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan noin puolet yrittäjistä pitää enintään kahden viikon kesäloman. Gallupiin vastanneista 14 prosenttia ei lomaile tänä kesänä lainkaan ja 11 prosenttia kertoo lomailevansa korkeintaan viikon.
– Yrittäjän on tärkeä pitää lomaa. Se on merkityksellistä jaksamiselle, palautumiselle ja yritystoiminnan kehittämiselle. Monelle loman pitäminen on silti hyvin vaikeaa joko taloudellisista syistä tai sen takia, ettei ole sijaista työvoimapulan vuoksi tai palkkaaminen kävisi liian kalliiksi, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.
”Kotiin ei voi jäädä”
Viljami Leino hakee lomaltaan ennen kaikkea maiseman vaihtoa. Kotiympäristö vaihtuu kesämökkiin.
– Kotiin ei voi jäädä lomalla. Mökillä pyrin olemaan avaamatta kannettavaa tietokonetta. Teen kollegoille selväksi, että täytyy olla hyvin korkea kynnys siihen, että minulle soitetaan. Osan vastuusta siirrän kollegoilleni.
Käytännössä viikon juhannusloman aikana Leino saattaa joutua miettimään myös työasioita, koska kaikkea vastuuta hän ei voi siirtää muille.
– Pidän kannettavan mukana, ja joka loman aikana olen sen joutunut avaamaan. Olen kuitenkin kasvanut henkisesti siinä mielessä, että en anna sen häiritä lomailua. Joskus aikaisemmin päivä saattoi mennä pilalle, jos jouduin avaamaan läppärin. Nyt olen omaksunut, että minulla ei ole vapaa- tai työaikaa, vaan pelkästään aikaa.
”Tulee väkisinkin mietittyä työasioita”
Yrittäjägallupin mukaan 52 prosenttia yrittäjistä aikoo pitää tänä vuonna enintään kaksi viikkoa kesälomaa. Osalla yrittäjistä on mahdollisuus nauttia pidemmistä lomista. Neljä viikkoa tai enemmän lomaa pitää 26 prosenttia vastanneista.
– Osalla ei ole taloudellista mahdollisuutta lomailuun, toisille yrittäjille kesä on kuuminta sesonkiaikaa, Yrittäjien Salminen perustelee lomattomuutta.
– Loma voi olla yrittäjälle myös stressin aiheuttaja, jos joutuu pohdiskelemaan yrityksen toimintaa tai selviämistä loma-ajan yli, hän jatkaa.
Viljami Leinolla loma merkitsee ennen kaikkea akkujen lataamista ja palautumista.
– Saan tietyssä mielessä energisyyttä takaisin. Energiatason laskun huomaa, jos on painanut pitkään täysiä viikkoja. Loman jälkeen olo tuntuu aina energisemmältä.
Loman aikana Leino keskittyy rentoutumiseen muun muassa liikunnan avulla. Hän harrastaa SUP-lautailua, uimista ja maastopyöräilyä.
– Ero työn ja vapaa-ajan välillä on kaventunut. Kun mieli rentoutuu lomalla, tulee väkisinkin mietittyä työasioita. Tulee erilaisia ideoita ja suunnitelmia. Olen hyväksynyt, että niitä ajatuksia saa tulla.
Viljami Leinon vinkit yrittäjän lomailuun
- Jos yrityksessä on työntekijöitä, suosittelen rohkeasti delegoimaan ja antamaan vastuuta heille.
- Jos yrittäjä on vahvasti kiinni omassa työssään, neuvon aikatauluttamaan työt niin, että yrittäjä voi lomailla edes pitkän viikonlopun.
- Tärkeintä on miettiä omaa suhtautumistaan siihen, mikä on työaikaa ja mikä vapaa-aikaa. Silloin ei märehdi sitä, miksi työasiat tulevat viikonloppunakin mieleen.
Koronapandemia lisäsi epätietoisuutta
Lähes puolet (47 %) Yrittäjägallupiin vastanneista kokee voivansa pitää riittävästi lomaa. Yhtä suuri osuus (47 %) on eri mieltä asiasta. Arvio pidetyn loman riittävyydestä on matalin 2–9 hengen yrityksissä, kaupan ja rakentamisen toimialoilla sekä 40–49-vuotiaiden yrittäjien keskuudessa.
– On huolestuttavaa, että lähes puolet yrittäjistä kokee, ettei voi pitää riittävästi lomaa vuoden aikana. Toisaalta lomattomuus ei automaattisesti tarkoita tai johda työkykyongelmiin. On tärkeää tehdä myös yritystoiminnan arjessa valintoja, jotka auttavat jaksamaan ja palautumaan. Yrittäjälle usein nimenomaan oma yritystoiminta on merkittävin voimavara, Petri Salminen sanoo.
Yhä useampi yrittäjä osaa kertoa tulevan kesälomansa pituuden. Keväällä 2020 asiaan ei osannut vastata 21 prosenttia, kun nyt epätietoisia oli enää yhdeksän prosenttia.
– Monet yrittäjät elivät useamman kesän epävarmuudessa koronapandemian vuoksi. Tällöin myös lomien suunnittelu oli mahdotonta. Nyt on tapahtunut merkittävä muutos, Salminen perustelee.
Yrittäjägallupiin vastasi kaikkiaan 1041 pk-yrityksen edustajaa 18.–28.4.2023. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi