YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
20.6.2022 klo 11:00
Uutinen

Yrittäjägallup: teollisuus ja rakentaminen kärsivät Ukrainan sodasta

Yrittäjägallupiin vastanneista teollisuusyrityksistä yli puolet raportoi raaka-aineiden ja energian kallistumisesta sekä nousseista kuljetuskustannuksista.

Ukrainan sota vaikuttaa merkittävästi varsinkin teollisuuden ja rakentamisen alan toimintaedellytyksiin, selviää Yrittäjägallupista. Gallupiin vastanneista teollisuusyrityksistä yli puolet raportoi raaka-aineiden ja energian hinnan sekä kuljetuskustannusten noususta.

Teollisuusyrityksistä raaka-aineiden hinnan noususta raportoi 64 prosenttia, kuljetuskustannusten noususta 59 prosenttia ja energian hinnan noususta 54 prosenttia yrityksistä. Rakentamisessa 54 prosenttia yrityksistä raportoi energian ja 61 prosenttia raaka-aineiden hintojen noususta. Teollisuusyrityksistä 44 prosenttia kertoo, että osien saatavuus on vaikeutunut ja 32 prosenttia raportoi häiriöistä tuotantoketjuissa.

“Hinnat ovat kauheat”

Ongelmat allekirjoittaa muun muassa Keravan teräsmiehet oy:n toimitusjohtaja Sami Tamm.

– Kaikki pitää paikkaansa. Ei ole poikkeusta meilläkään. Hinnat ovat kauheat. Saatavuus on nyt onneksi parantunut, mutta sekin oli ongelma jossain vaiheessa, Tamm kertoo.

Yhtiö valmistaa ohutlevyosia ja -kokonaisuuksia, kuten kotien ja kadunvarsien sähkökeskusten teräsosia. Viime aikoina yhtiötä ovat työllistäneet sähköautojen latauspisteiden kaapit. Ongelmista huolimatta töitä on riittänyt 27 työntekijälle.

– Osille on tarve, joten kova hintakin ollaan valmis maksamaan.

Tamm arvelee, että Ukrainan sota voi näkyä viiveellä myös hänen yrityksessään.

– Toki rakentaminen on vähentynyt. Ehkä se sähkökeskus on viimeinen hankinta taloprojektiinkin, mikä voi näkyä viiveellä sen alan osien kysynnässä.

Ajat ovat vaikeat kaikilla

Karkkilan lava- ja teräsrakenne Oy:n toimitusjohtaja Jukka Nordgren on samoilla linjoilla.

– Ajat ovat vaikeat kaikilla, jotka ovat teräksen kanssa tekemisissä, ainakin, jos urakat on sovittu jo ennen korona-aikaa. Korona ja Ukrainan sota ovat pahoja iskuja.

Nordgrenin mukaan eniten ongelmia aiheuttaa raaka-aineiden hinnannousu ja polttoaineet. Osassa raaka-aineista hinnat ovat yli kaksinkertaistuneet.

– Mutta kyllä tästäkin mennään eteenpäin.

Yrittäjägallupin mukaan kaikista yrittäjistä 20 prosenttia raportoi, että kriisillä ei ole vaikutusta yrityksen toimintaan. Osuus on pienentynyt edellisestä kyselystä.

Yksinyrittäjä venyy

Metallialan yksinyrittäjä Kai Karvanen sanoo, että kriisi ei ole näkynyt hänen töissään. Teräsparta-yritystä pyörittävä Karvanen tekee töitä metallin alihankkijana. Isommista yrityksistä Karvanen on tosin pannut merkille runsaat lomautukset, mutta hän itse on selvinnyt vähällä.

– Ukrainan sota ei ole vaikuttanut liiketoimintaani. Teen töitä yksinäni, minulla on asiakkaana isompia metalliyrityksiä. Siinä mielessä minulla on asiat hyvin.

– Olen aika joustava ja ammattitaitoinen. Yksinyrittäjän selkärankahan venyy kuin kuminauha.

Yrittäjägallupin mukaan selvästi yli kolmannes yrityksistä ilmoittaa energian ja raaka-aineiden hinnan sekä kuljetuskustannusten nousun vaikuttavan yrityksen toimintaan. Neljännes yrityksistä ilmoittaa, että yleinen epävarmuus vähentää tilauksia. 

Nyt 27 prosenttia yrityksistä ilmoittaa nostavansa hintoja, kun helmikuussa luku oli 11 prosenttia ja toukokuussa 23 prosenttia. Harvempi kuin joka kymmenes yrityksistä ilmoittaa palkanneensa Ukrainasta sotaa paenneita henkilöitä. 

Sota jättää jäljen teollisuuteen

Tällä hetkellä Ukrainan sodan arvioidaan vaikuttavan vähemmän yritysten liiketoimintaan kuin koronaepidemian. Silti jo 31 prosenttia yrityksistä arvioi, että Ukrainan sota vaikuttaa enemmän.

– Vielä näyttää siltä, että koko yrityskentän kannalta korona vaikutti laajemmin kuin Ukrainan sota. Teollisuudessa ja rakentamisessa sota jättää kuitenkin laajemman jäljen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo Yrittäjien tiedotteessa.

Yrittäjägallupin toteutti tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 24. toukokuuta – 2. kesäkuuta. Tutkimukseen vastasi 1 022 pk-yrityksen edustajaa.

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.

Kaisu Puranen