YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjäjärjestön vaalibussikiertue: Yrittäjien uskallettava tarjota työtä ja palkata ihmisiä
Korian Leipomon sata lämmintä reikäleipää löysi nopeasti ottajansa, vaikka Kouvolan Manskilla sää ei ihan suosinutkaan 19. maaliskuuta Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -vaalibussikiertuetta. Selvästi huomasi, että suosituin jakaja oli Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kymen Yrittäjien puheenjohtaja Hannu Lehtinen yritti kyllä hyvin kiriä perässä.
Miksi jaossa oli leipää?
– Suomessa on noin 284 00 yritystä, jotka työllistävät noin 1,4 miljoonaa suomalaista. Suomen Yrittäjät on elinkeinoelämän suurin, yli 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö. 2000-luvulla suurin osa työpaikoista on syntynyt pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Leipä muistuttaa ihan konkreettisesti äänestäjiä yritysten työllistävästä merkityksestä, kertoi Mikael Pentikäinen.
Pentikäinen korosti, että Suomi on hyvä maa yrittää.
– Äänestäjille on tärkeä viestiä, että eduskuntaan tarvitaan yrittäjiä. Taloudellinen kasvu syntyy siitä, että yritykset uskaltavat palkata ihmisiä ja kasvaa. Tarvitaan sekä laki- että työehtosopimusmuutoksia.
Kun suurin osa yrityksistä on yksinyrittäjiä, alv-alarajan nostolla 10 000 eurosta 20 000 euroon on jo iso merkitys.
– Osa eläkeläisistä ja yrittäjistä elää todella vähällä.
Veropolitiikkaa toivotaan myös muutosta, että se kannustaa kasvamaan. Yrittäjäjärjestö ajaa myös paikallista sopimista.
– Vain viidessä prosentissa yrityksistä on luottamusmies ja sen takia pienyrityksissä koko henkilöstön kanssa sopiminen on tärkeää. Se ei tarkoita, että poljetaan palkkoja tai työehtosopimuksia, Pentikäinen sanoi.
Perhevapaan uudistamista pidetään myös tärkeänä.
– Hyvin usein yrittäjä-äiti joutuu ajamaan yrityksensä alas äitiysloman aikana.
Pentikäinen toivoi, että vaalikeskustelussa ei unohdeta, että vaikka talous on kasvanut pari viimeistä vuotta, Suomi ottaa edelleen velkaa.
– Toivotaan, että vaalikentillä ei luvata sitä sun tätä, vaan pyritään kestävään kasvuun.
Huhtikuun eduskuntavaalit vetivät yrittäjäehdokkaita selvästi enemmän kuin edellisellä kerralla. Vuonna 2015 yrittäjäehdokkaita oli 364 ja tänä vuonna 437.Eduskuntavaaleissa on yhteensä 2 468 ehdokasta, joista yrittäjäehdokkaiden osuus on 17,6 prosenttia. Suurin yrittäjäpuolue on kokoomus 66 ehdokkaalla. Perussuomalaisia yrittäjäehdokkaita on 62 ja keskustalaisia 61.
Vaalikiertueella pidettiin tärkeänä, että eduskuntavaaliehdokkaat ja yrittäjät pääsivät keskustelemaan keskenään ja äänestäjien kanssa.
– Erityisen tärkeää olisi saada nuoret äänestämään. Ja silloin ehdokkaan pitää olla mukana monessa kanavassa, totesi Kymen Yrittäjien puheenjohtaja Hannu Lehtinen.
Vaalipaneelia vetänyt Lehtinen oli valinnut keskusteluun yleisiä yrittäjyyteen perustuvia aiheita.
Keskustelijoina olivat keskustan Jenny Hasu, SDP:n Kalle Huikko, Liike Nytin Kati Häkkinen, kokoomuksen Ville Kaunisto, perussuomalaisten Sheikki Laakso, keskustan Anniina Peltola, vasemmistoliiton Arja Tauria-Huttunen ja Liike Nytin Ari Toropainen.
Ari Toropaisella oli selkeä näkemys työllistämiseen, kun hän esitti 12, 10 ja 8 kuukauden koeaikoja ensimmäisten työntekijöiden palkkaamiseen.
Ehdokkaat kannattivat pääosin paikallista sopimista ja joustoja työelämään. Ville Kaunisto muistutti, että hyvää työntekijää yhdenkään yrityksen ei ole vara päästää pois.
Yleisöstä Ville Helander kysyi miten kansanedustajien rooli näkyy kaakkois-suomalaisina ja kouvolalaisina kansanedustajina. Ehdokkaiden vastaukset jäivät kuitenkin varsin yleiselle tasolle.
– Paikallisella elinvoimalla on suuri merkitys, kun kaupungistuminen keskittää väkeä Helsinki–Turku–Tampere -keskiöön. Kaakkois-Suomen kansanedustajilla tulee olla näkemys, miten Kaakkois-Suomi saadaan pidettyä asuttuna ja myös Kymenlaakso, jossa on Suomen merkittävimmät teollisuuden ja logistiikan keskittymät, kiteytti Hannu Lehtinen.
Teksti ja kuva: Stiina Kokkonen
Lisää kuvia Kouvolan vaalikiertuepäivästä Kymen Yrittäjien Facebookissa.