YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Koulutus houkuttelee eläkeläisiä yrittäjiksi
Koulutukseen osallistuminen ei edellytä yrityksen perustamista tai kevytyrittäjäksi ryhtymistä. Kuva: Getty Images

Yrittäjäksi eläkepäivillä? Uusi koulutus kannustaa tuotteistamaan oman osaamisen

Maksuton koulutus kannustaa eläkeikäisiä oman yrityksen perustamiseen.

Suomen Yrittäjäopisto käynnistää marraskuun alusta valtion rahoittaman Eläkkeeltä yrittäjäksi -koulutuksen. Kyseessä on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama koulutus, joka on suunnattu eläkeläisille.

Yrittäjäopisto on saanut rahoituksen 30 henkilön kouluttamiseen.

– Kohderyhmä on määritelty tarkasti. Koulutukseen otetaan eläkkeellä olevia henkilöitä, joiden tavoitteena on tehdä töitä yrittäjyyden tai kevytyrittäjyyden kautta, Suomen Yrittäjäopiston koulutuspäällikkö Maija Peuhkurinen kertoo.

Koulutukseen hyväksytään kaikki eläkkeen muodot, myös työkyvyttömyyseläke. Sen kohdalla yrittäjyys voi tosin aiheuttaa eläkkeen maksamisen uudelleenarvioinnin. Tähän mennessä koulutukseen ilmoittautuneet ovat vanhuuseläkkeellä olevia 63–67 -vuotiaita.

– Joillakin on omaa harrastustoimintaa, joka halutaan tuotteistaa. Osa on eläköitynyt asiantuntijatyöstä, josta halutaan tehdä yritystoimintaa eläkepäivillä, Peuhkurinen jatkaa.

Maksuton verkkokoulutus

Koulutuksessa keskitytään muun muassa yrittäjyysosaamiseen. Peuhkurisen mukaan tällaista yrittäjyyteen keskittyvää koulutusta on varsin vähän tarjolla eläkeikäisille.

Tärkeässä roolissa ovat myös neuvontaosaamisen sekä viestintä- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen. Peuhkurinen korostaa vastuullisuusnäkökulman ja digitaitojen opettelun roolia koulutuksessa.

Yhä useampi eläkkeelle jäävä perustaa yrityksen. 

– Eläkeläisillä on paljon osaamista ja halua tekemiseen, joten työelämässä jatkaminen sivutoimisena yrittäjänä on yksi hyvä vaihtoehto, Peuhkurinen sanoo.

Koulutukseen osallistuminen ei edellytä yrityksen perustamista tai kevytyrittäjäksi ryhtymistä. Maksuton koulutus suoritetaan kokonaisuudessaan verkossa. Kesto on osallistujan tarpeiden mukaan 4–6 kuukautta. Henkilökohtaista ohjausta ja uraohjausta on tarjolla koko koulutuksen ajan.

– Työ antaa mielekkyyttä ja hyvinvointia elämään. Ja tietysti se tuo lisätuloja, kun eläkkeellä tulotaso ei ole enää sama kuin työuran aikana, koulutusta suunnitellut Suomen Yrittäjäopiston koulutuspäällikkö Ulla-Mari Leivo sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen