21.11.2022 klo 12:22
Uutinen

Yrittäjälippu: Kunnan hankintapolitiikka mittaa päättäjien selkärankaa

Uudenmaan Yrittäjät ottaa käyttöön Yrittäjälipun, jolla kunta voi osoittaa yritysmyönteisyyttään. Artikkelisarjassa käydään yrittäjälipun kriteerit läpi yksitellen. Kolmantena vuorossa on hankintapolitiikka.

Yrittäjälippu otetaan käyttöön vuonna 2023 ja sen kriteerit julkistettiin kunnille jo nytNe pureutuvat elinkeinopolitiikkaan, yhteydenpitoon, julkisiin hankintoihin sekä yritysmyönteisyyteen

Julkiset hankinnat ovat aina julkista vallankäyttöä, mutta ne voivat olla myös elinvoimaetu

Kunnat ja kuntayhtiöt käyttävät merkittävää julkista valtaa ostaessaan tuotteita ja palveluja. Markkinan arvo valtakunnallisesti on yli 30 miljardia euroa vuosittain.

– Tapa, jolla hankinnat toteutetaan, antaa yrittäjille viestin, mikä kunnan linja yrittäjyyden edistämisessä käytännössä on, Uudenmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja Willem van Schevikhoven sanoo.

Kunnan tahtotila määritellään sen hankintastrategiassa ja hankintaohjeessa. Siinä kiteytyy luottamushenkilöiden linjaamana tavoitteet, keinot ja käytännön toimintaohjeet viranhaltijoille. Julkiset linjaukset ja toimintaohjeet ovat osa kuntademokratiaa, jolla tehdään näkyväksi päätöksiä ja varmistetaan muun muassa tasapuolisuutta ja hyvää asioiden hoitoa. Parhaat kunnat osaavat valjastaa julkiset hankinnat innovatiivisesti – ja silti reilusti – tavaksi luoda lisää elinvoimaa kuntaan.

Uusi hankintalaki linjaa selkeästi, miten mikro- ja pk-yrityksille tulee mahdollistaa kilpailutuksiin osallistuminen. Keinot tähän ovat olleet käytössä ja hyvän aikaa ja niin kunnille kuin yrittäjille on saatavilla hankintaneuvontapalvelua asian edistämiseen.

Käytännön pullonkaulaksi julkisiin hankintoihin osallistumisessa on tunnistettu ajantasaisen tiedon helppo saatavuus ja ennakoinnin mahdollisuus. Sähköiset välineet tuovat tiedon tasapuolisesti yrittäjien saataville. 

Kunnan ostolaskujen julkistaminen luo avoimuutta, luottamusta ja voi estää ennalta hyvän hallintatavan vastaista toimintaa ja väärinkäytöksiä. Se toimii valvonnan välineenä ja mahdollisesti myös aktivoi alalle uusia toimijoita.  

Yrittäjälipun kriteerit, Hankinnat

  1. Kunnassa kartoitetaan markkinat ennen hankintoja ja jaetaan hankinnat sellaisiin kokonaisuuksiin, joka mahdollistaa mikro- ja pk-yritysten osallistumisen kilpailutuksiin.
  2. Kunnassa on käytössä oleva, ajantasainen ja toimiva hankintapolitiikka
  3. Kunnassa on käytössä sähköinen ajantasainen hankintakalenteri
  4. Kunnan ostolaskut ovat julkisia.

Yrittäjälippu on yhteiskehittämisen tiekartta

Yrittäjälipun tavoitteena on lisätä vuoropuhelua kunnan ja yrityskentän välille.Yrittäjälippu ohjaa toimijoita keskittymään strategisesti oikeisiin toimenpiteisiin yrittäjäystävällisen toimintaympäristön aikaansaamisessa. Varsinainen vuoropuhelun malli määritellään yhdessä kunnan ja Yrittäjien edustajan kanssa. Yrittäjälippua haetaan itsearvioinnin kautta ja se on voimassa vuoden kerrallaan. Kunnat voivat hakea yrittäjälippua vuosittain.