21.11.2022 klo 11:27
Uutinen

Yrittäjälippu: Aktiivinen yhteydenpito kunnan ja yrittäjien välillä vauhdittaa kehittämistä

Uudenmaan Yrittäjät ottaa käyttöön Yrittäjälipun, jolla kunta voi osoittaa olevansa paikka yrittää. Artikkelisarjassa käydään yrittäjälipun kriteerit läpi yksitellen. Toisena vuorossa on kunnan ja yrittäjien välinen yhteydenpito. 

Yrittäjälippu otetaan käyttöön vuonna 2023 ja sen kriteerit julkistettiin kunnille jo nytNe pureutuvat elinkeinopolitiikkaan, yhteydenpitoon, julkisiin hankintoihin sekä yritysmyönteisyyteen

Rakentava vuoropuhelu on jatkuvan kehittämisen edellytys

Yrittäjäystävällistä ympäristöä ei nopeasti muuttuvassa maailmassa voi luoda kerralla valmiiksi. Jatkuva vuoropuhelu, jolla skannataan toimintaympäristöä, seurataan kehitystä ja valmistaudutaan tuleviin haasteisiin, on ratkaisevan tärkeää, jos kunta haluaa profiloitua pitkäkestoisesti yrityksille hyvänä paikkana toimia.

Yrittäjäkenttään sujuvan yhteydenpidon edellytys on säännöllisesti kokoontuva ja järjestäytynyt, laaja keskustelufoorumi. Yrittäjäyhdistys on kunnalle luonteva kumppani foorumin järjestämiseen.

Laajan foorumin lisäksi tarvitaan asiaan sitoutunut, asiansa osaava ja toimelias toimintaryhmä, joka valmistelee ehdotuksia ja toimeenpanolinjoja. Kun elinkeinoryhmässä on niin kunnan kuin yrittäjien edustus, saadaan asioita edistettyä vauhdilla huomioiden niin kunnan kuin yrittäjien arki ja toimintatavat.

Päätösten ja yrityksiin vaikuttavien asioiden tiedottaminen paikallisesti tehokkaalla tavalla edistää niin asioiden hoitoa, luottamusta kuin kunnan brändiä.

Vaikka Uudellamaalla kunnat ovat tottuneet benchmarkkaamaan toinen toisiaan, laajemmalla katsantokannalla saadaan kuntaan uusia ideoita. Suomen Yrittäjien kunnallisjohdon seminaarissa esitellään valtakunnallisesti toimivimpia käytäntöjä. Se on yli tuhannella osanottajallaan Suomen suurimpia kunta-, alue- ja elinkeinopolitiikan vaikuttajatapaamisia. Vuosittainen tapahtuma tarjoaa tuoretta tietoa, uusia näkökulmia ja painavia puheenvuoroja.

– Tiukan asian lisäksi seminaarien paras tulos voi olla kanssakäymisen helpottuminen. Kuntalaisten etu on, että niin yrittäjät kuin kunnan edustajat kokevat, että on helppoa pitää yhteyttä, pallotella ja tunnustella asioita matalalla kynnyksellä jo varhaisessa vaiheessa, Uudenmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja Janne Laitinen sanoo. 

Yrittäjälipun kriteerit, Yhteydenpito

  1. Kunnassa on toimiva elinkeinoryhmä tai -jaos, jossa yrittäjäjärjestö edustettuna
  2. Kunnan ja yrittäjäyhdistyksen välillä on suunnitelmallista ja säännöllistä yhteydenpitoa ja tapaamisia.
  3. Kunnan ylin virkamies- ja luottamushenkilöjohto osallistuvat Suomen Yrittäjien järjestämään Kunnallisjohdon seminaariin.
  4. Kunta tiedottaa yrityksiin vaikuttavia asioita aktiivisesti esimerkiksi tiedotustilaisuuksissa.

Yrittäjälippu on yhteiskehittämisen tiekartta

Yrittäjälipun tavoitteena on lisätä vuoropuhelua kunnan ja yrityskentän välille. Yrittäjälippu ohjaa toimijoita keskittymään strategisesti oikeisiin toimenpiteisiin yrittäjäystävällisen toimintaympäristön aikaansaamisessa. Varsinainen vuoropuhelun malli määritellään yhdessä kunnan ja Yrittäjien edustajan kanssa. Yrittäjälippua haetaan itsearvioinnin kautta ja se on voimassa vuoden kerrallaan. Kunnat voivat hakea yrittäjälippua vuosittain.