YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

7.9.2017 klo 06:04
Uutinen

Yrittäjän arjessa yhdistyvät vastuu ja vapaus – ”Yrittäjyydessä on viehättävää jännitystä!”

Lappilainen freelance-näyttelijä, puuseppä ja ratsastusterapeutti kertovat, mikä yrittäjyydessä on ollut parasta ja mikä haastavinta ja miksi yrittäjyys kannattaa.

Parasta on saada esiintyä

Rovaniemeläinen näyttelijä ja teatterialan sekatyömieheksi itseään nimittävä Hannu Friman kiisteli nuorena äitinsä kanssa siitä, voiko työnteko olla kivaa. ”Äidin mielestä ei, minun mielestäni kyllä. Siitä olen pyrkinyt pitämään aina kiinni, että niin kauan näitä hommia tehdään kun se on hauskaa,” Friman veistelee. Rovaniemen teatterista freelance-näyttelijäksi vuonna 1999 jättäytynyt ja vuonna 2008 näytelmiä, komiikkaa, ravintolateatteria ja musiikkiesityksiä tuottavan Free Production Oy:n perustanut mies myöntää kuitenkin, ettei yrittäjyys ole ollut pelkää ruusuilla tanssimista. Aika ajoin oman yrityksen pyörittäminen on henkisesti ja fyysisestikin haastavaa ja raastavaa. ”Yrittäjyys on paitsi mukavaa ja nautinnollista, myös kiireistä ja stressaavaa. Turvaverkkoja ei juuri ole, eli kun epäonnistuu, niin edessä on vapaapudotus,” osuuskuntamuotoisesti yrittäjän uralle alun perin lähtenyt Friman muotoilee.

Freelance-näyttelijälle parhaita työpäiviä ovat ne, jolloin hän saa tehdä sitä työtä, minkä takia yritys on alun perin perustettu, eli esiintyä. Yrittäjänä toimivan näyttelijän arki- ja työrytmi poikkeavat kuitenkin suuresti esimerkiksi teatterille kiinnitetyn näyttelijän toimenkuvasta. ”Kaikki työpäivät ovat omanlaisiaan. Suurin osa ajastani menee erilaisten ongelmien ratkaisemiseen ja yrityksen perustoimintojen ylläpitämiseen,” Friman harmittelee. Hän korostaa yrittäjyyden, ellei ihan varjopuolia, niin ainakin kolikon toista puolta, joka ei aina näy ulospäin. ”Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että pelkkä yrityksen olemassa oleminen vaatii paljon työtä ja tulee kalliiksi. Töitä pitää olla kokoajan, jotta pystyy huolehtimaan pakollisista menoista,” hän summaa.

Friman puhuu avoimesti taannoisesta loppuun palamisestaan ja sen synnyttämästä oppimiskokemuksesta. ”Burn-outin kautta löysin oman tapani rentoutua ja olla lomalla,” hän kertoo. Tällä haavaa näyttelijä ja yrittäjä makaa palmujen alla Aasiassa ja lataa akkuja tulevia produktioita, työkeikkoja ja kaamosta varten. ”Yrittäjän on tosi vaikea laittaa aivoja narikkaan, koska työasiat ja vastuut painavat mielessä 24/7. Minun keinoni on se, että lähden säännöllisesti tarpeeksi kauas ulkomaille ja mieluimmin yksin,” Friman paljastaa.
Hannu Friman on 53-vuotias rovaniemeläinen freelance-näyttelijä ja Free Productions Oy:n yrittäjä, jolle yrittäminen on sekä nautinto, että kivi kengässä. ”Yrittäjän on tosi vaikea panna aivoja narikkaan. Parasta on kun saa näytellä.”

Puuseppää tarvitaan aina

Oikaraisissa asuva puuseppä Kaisa Karvo rentoutuu paitsi puun äärellä omassa kotiverstaassaan, myös ja eritoten mökillä luonnonrauhassa. ”Osaan olla kyllä vapaalla, mutta käsillä tekeminen on aina mielessä. Koska työpaikka on kotona, täytyy vapaalle lähteä jonnekin muualle,” Karvo toteaa. Hän kertoo nauttivansa siitä, kun saa viettää pitkän viikonlopun jossain päin Lappia tai lähteä mökille. Saunoessa, mato-onkiessa ja linnunlaulua hiljaa kuunnellessa työasiat jäävät taka-alalle ja samalla uudet ideat muhivat ja kehittyvät.

Puuseppäyrittäjälle loman ja vapaapäivän käsitteet lienevät valtavirrasta poikkeavia. ”En tunne käsitettä viikonloppuvapaa. Lomia pidetään silloin kun se on mahdollista ja kun siltä tuntuu,” Karvo toteaa. Puusepän työajat vaihtelevat pääosin aamu kello kuuden ja ilta kuuden välillä, mutta aikataulut ovat aina riippuvaisia työn edistymisestä. Työt on saatettava sopivaan vaiheeseen kulloisenakin päivänä, jotta niitä voi jatkaa helposti ja sujuvasti myös seuraavina päivinä ja viikkoina.

Kaisa Karvon ei koskaan pitänyt ryhtyä yrittäjäksi. ”Kummitätini oli laboratorionhoitaja, joten minä halusin samaa. Myös maatalous ja puutarha-ala olivat aikoinaan kovasti mieluisia,” nainen taustoittaa. Valinta yrittäjäksi ryhtymisestä oli kuitenkin oikea, eikä alalle lähteminen ole kaduttanut. Siitäkään huolimatta, että joinakin päivinä tuntuu, ettei jaksa. ”Elanto ei tule helpolla, minkä jokainen yrittäjä kyllä tietää,” Karvo lisää. Yrittäjän arjessa vastuu ja vapaus kulkevat koko ajan käsi kädessä. Kyseessä on kai ennen kaikkea kutsumus, eikä mikä tahansa leipätyö. ”Yrittäjyydessä on joku viehättävä jännitys ilmassa kokoajan,” Karvo kuvailee.

Kaisa Karvolla on omasta mielestään maailman mukavin ammatti. ”Vaikka voittaisin lotossa miljoonan, pyörittäisin silti puuseppäbisnestä! Rakennuttaisin isomman verstaan ja ottaisin puuseppäharjoittelijoita sinne töihin,” nainen visioi. Hän on hyvin kiinnostunut jakamaan 31 vuoden aikana alalta kerryttämäänsä tietotaitoa nuoremmille alasta kiinnostuneille. ”Käsityöläisiä ja puuseppiä tarvitaan aina,” hän perustelee.

Ratsastusterapiaa ja kriisityötä

Vuonna 2002 Rovaniemelle, Lapin keskussairaalaan haettiin lastenpsykiatrisen osaston psykologia. Alun perin sodankyläläinen, sittemmin psykologinopintojen perässä Helsinkiin muuttanut ja pääkaupungissa alan töitä tehnyt Minna Wasenius haki paikkaa. ”Sain työn ja muutimme perheeni kanssa Rovaniemelle, jossa olin myös lapsuuteni ja nuoruuteni viettänyt,” nyt 44-vuotias Wasenius taustoittaa. Aviomies työskenteli vielä pitkään rahoitusyhtiölle Rovaniemeltä käsin ja samaan aikaan vaimo aloitti ratsastusterapeutin ja psykoterapeutin opinnot töiden ohella. ”Yrittäjäksi ryhtyminen ei ole ollut ammattihaaveeni koskaan. Mutta opintojeni edetessä ajatus yhteisestä yrityksestä alkoi viritä,” nainen kertoo.

Jo ennen valmistumistaan ratsastusterapeutiksi Wasenius ymmärsi valitsemansa alan realiteetit. Jos hän haluaisi tehdä hevosavusteista kuntoutustyötä riittävillä resursseilla, olisi edessä vain yksi tie. ”Tiesin, että yrittäjyys oli ainoa mahdollisuus,” hän summaa. Visiot alkoivat ajan saatossa kirkastua ja yritys-konsepti kehittyä abstraktista raakileesta konkreettiseksi suunnitelmaksi. ”Halusimme yrityksen, joka työllistäisi meidät molemmat ja tulevaisuudessa myös muita terveydenhuollon ammattilaisia. Ymmärsimme myös, että terapiakeskuksen rakentaminen Norvajärvelle, jossa asuimme, tarkoitti paljon työtä, isoja investointeja, sekä muiden alan toimijoiden rekrytointia,” Wasenius listaa.

Tammikuussa 2009 luonto- ja eläinavusteiseen terapiaan erikoistunut Terapiakeskus NorTher juhli avajaisiaan. Seuraavien kahdeksan vuoden aikana sekä yrityksen toimialue, että yrittäjien työnkuva kasvoivat tasaisesti. Tätä nykyä valtaosa kuntoutuksista toteutetaan Rovaniemen keskustassa sijaitsevissa vastaanottotiloissa tai asiakkaiden omissa toimintaympäristöissä. Vaikka Waseniuksen aamut täyttyvät pääosin kokouksista, työnohjauksista ja kirjallisista töistä ja illat kuluvat ratsastusterapiamuotoisesti toteutettavassa lasten ja nuorten psykoterapiatyössä, voi hänen tyypillinen työpäivänsä kuulostaa monelle erittäin epätyypilliseltä.

”Työni on hyvin vaihtelevaa. Esimerkiksi kuluneen viikon olin kriisityön komennuksella Etelä-Suomessa osana SPR:n psykologien valmiusryhmää, jossa olen toiminut jo yli 11 vuoden ajan. Työskentelen myös perheneuvolatyössä perheneuvolatiimissä, toimin neuropsykiatrisen kuntoutuksen projektissa ja teen työnohjauksia erityisesti lasten tunnetaitoihin, kriisityöhön ja eläin- ja luontoavusteiseen terveydenhuoltoon liittyvistä teemoista,” niin perustyöstä kuin työhön liittyvästä vaihtelustakin tasapuolisesti nauttiva Wasenius kertoo.

Yrittäjyysvuodet ovat olleet Waseniuksille kiireistä ja haastavaa, mutta myös palkitsevaa aikaa. Pienen, oman yrityksen ollessa kyseessä toiminnan suuntaviivoja on voinut miettiä suhteellisen vapaasti, minkä NorTherin yrittäjät kokevat suureksi eduksi. Mahdollisuus muokata itse työn sisältöä omaa ammatillista suuntautumista, osaamista ja mielenkiinnon kohteita vastaavaksi ja samanhenkinen, ammattitaitoinen työyhteisö ovat myös osaltaan kannustaneet eteenpäin. ”Tietysti yrittäjänä, kuten missä tahansa muussakin työssä on enemmän ja vähemmän huikeita ja haastavia päiviä. Mutta koskaan en ole katunut yrittäjäksi ryhtymistä. Tunnen ylpeyttä yrityksestämme,” Minna Wasenius toteaa tyytyväisenä.

Rovaniemeläinen psykologi, psykoterapeutti ja ratsastusterapeutti, 44-vuotias Minna Wasenius pyrkii olemaan asiakkaidensa tavoitettavissa myös vapaa-ajalla. ”En ole tässä asiassa kovi tarkkarajainen. Lasten ja nuorten psykoterapeuttina minulle saattaa tulla yhteydenottoja milloin tahansa yllättäviin kriisitilanteisiin liittyen. Haluan olla avuksi mahdollisuuksien mukaan.”