YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjät: HUS:n hankinnoissa otettava ryhtiliike
Helsingin, Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan Yrittäjät peräänkuuluttavat ryhtiliikettä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hankintapolitiikassa. Hankinnoissa on sallittava osatarjoukset, ja kilpailutukset tulee jatkossa hoitaa lainmukaisesti.
Sairaanhoitopiiri julkisti juuri it-tarvikkeiden ja -laitteiden jättihankinnan. Hankinnassa osatarjoukset eivät ole sallittuja. Sopimustoimittajaksi valitaan yksi toimittaja ja yksi varatoimittaja. Samaan hankintaan on sisällytetty lukuisia eri tuotteita ja tarvikkeita tietokoneista kopiokoneiden värikasetteihin. Sopimuskausi on noin neljä vuotta ja hankintojen arvo 15–23 miljoonaa euroa vuodessa. Kilpailutus on esimerkki siitä, miten merkittävä julkinen toimija sulkee hankintalain tavoitteiden vastaisesti pienet ja keskisuuret yritykset hankintojen ulkopuolelle.
HUS on kansallisesti erittäin merkittävä hankkija. Se kantaa korostetun suurta vastuuta markkinoiden kehittämisestä ja eri kokoisten yritysten huomioimisesta hankinnoissa. Hankintalain mukaan julkiset kilpailutukset on toteutettava tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina. Hankinnat on pyrittävä järjestämään siten, että pk-yritykset sekä muut yhteisöt pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin.
Sairaanhoitopiirit eivät ole oma erillinen saarekkeensa. HUS:n hankintapolitiikka on Uudenmaan kaupunki- ja kuntapäättäjien käsissä ja omistajaohjattavissa.
Kuntavaalien jälkeen sairaanhoitopiirin hankintapolitiikassa on otettava ryhtiliike. HUS:n hallituksen on laadittava ja sitouduttava hankintastrategiaan, joka edistää pienten ja keskisuurten yritysten osallistumista tarjouskilpailuihin. Parhaiten tämä onnistuu jakamalla hankinnat järkeviin osiin. Samalla markkinoiden toimivuutta ja kilpailullisuutta on määrätietoisesti kehitettävä.
Vastikään markkinaoikeus kumosi HUS:n koronavirusanalytiikan suorahankinnan optiokauden osalta. Runsas vuosi sitten Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) puolestaan kertoi, että HUS on tehnyt useiden miljoonien eurojen hankintoja kilpailuttamatta niitä. Markkinaoikeus määräsi HUS:ille seuraamusmaksuja hankintalain rikkomisesta. KKV:n mukaan monissa tapauksissa HUS on sopinut tilaukset suoraan sähköpostilla, eikä tilauksista löydy sopimusasiakirjaa.
Olennaista on myös selvittää, millä lainsäädännöllisillä muutoksilla voidaan parantaa Suomessa toimivien noin 2 000 hankintayksikön suorahankintojen toteuttamista lainsäädännön tavoitteiden mukaisesti.
Helsingin YrittäjätPääkaupunkiseudun YrittäjätUudenmaan Yrittäjät