14.7.2017 klo 20:10
Uutinen

Yrittäjätaistelu päättyi startupien voittoon

Startup-joukkue vei voiton Yrittäjyystaistelussa tänään SuomiAreenalla. Pk-yritysten joukkue antoi kovan vastuksen, mutta tasaisen kisan ratkaisi lopulta markkinointihenki, totesi tuomarina toiminut kansansuosikkiyrittäjä Jethro Rostedt.

Mitä eroa on perinteisillä pk-yrityksillä ja uusilla startupeilla? Onko niillä yhteistä? Voisivatko ne hyötyä toisistaan? Muun muassa näitä teemoja juontaja, uutisankkuri Kirsi Alm-Siira tenttasi SuomiAreenan Yrittäjätaistelussa vastakkain olleilta startup- ja pk-yritysjoukkueilta. Kisan järjesti Suomen Yrittäjät Kauppakeskus Puuvillan lavalla Porissa.

Voiton vieneessä startup-joukkueessa kisasivat Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Jaakko Männistö Feedbackly Oy:stä, Nuorten Yrittäjien valiokunnan puheenjohtaja Leo Kadieff Turku Game Hubista, Juhani Mykkänen Woltista ja Petri Vilén Industryhackista.

Kovan vastuksen antaneessa pk-yritysjoukkuessa mittelivät Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen Oy HM Profiili Ab:sta ja porilaiset yrittäjät Marjo Moilanen Marjon HerkkuKakusta, Mirja Lamberg Hyvinvointicenteristä ja Miia Virtanen Lingo Languagesista.

Katsomon täysi yleisöä kuuli kisan kuluessa paljon yrittäjyydestä ja startupien ja pienten ja keskisuurten yritysten eroista ja erityispiirteistä.

SuomiAreena Yrittäjätaistelu

Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjät

Miksi startupeille kasvu on niin tärkeää ja pk-yrityksille välttämättä ei?

Kasvuteemasta löytyi oleellisia eroja. Petri Vilén muistutti, että statrupit tekevät jotain, mitä ei vielä ole tehty. Markkinaa vasta luotaessa on olennaista, että jos yritys aikoo olla olemassa vielä vuosikymmenen kuluttua, markkinan pitää kasvaa. Ja jos markkina kasvaa ja yritys ei, mutta kilpailijayritykset kasvavat, käy huonosti.

Juhani Mykkänen huomautti, että startupeja rahoittavat rikkaat ihmiset haluavat saada sijoituksensa moninkertaisena takaisin.

– Aina on joku hengittämässä niskaan ja on kovat paineet, Leo Kadieff täydensi.

Pk-joukkueessa kasvuun oli erilainen näkökulma. Yksinyrittäjä Marjo Moilasen firmansa perustuu hänen omiin kädentaitoihinsa. Moilanen on leiponut esimerkiksi formulatähti Valtteri Bottaksen ja hänen vaimonsa Emilia Bottaksen hääkakun.

– En tee peruskakkuja, ne ovat hyvin taiteellisesti koristeltuja. Yksinyrittäjänä minun on vaikea lähteä uudistamaan ja kasvamaan.

Mirja Lamberg totesi, että kun alkaa mennä hyvin, yrittäjä on tyytyväinen.

– Onko valmis riskeeraamaan sen, jota on rakentanut neljä, viisi vuotta?

Miia Virtanen kertoi olleensa kymmenen vuotta yrittäjänä ja kaksi vuotta hakenut kansainvälistä kasvua.

– Kyllä minä kannustaisin meitä pieniäkin kansainvälistymään ja kasvamaan, digitalisaatio ja verkko auttavat.

Jyrki Mäkynen muistutti, että valtaosa Suomen yrittäjistä yrittää yksin.

– En näe arvokkaampaa työllistämisen muotoa kuin itsensä työllistämisen. Työllistäminen tulee onnistuneen liiketoiminnan jälkeen.

Voivatko pk-yritykset ja startupit oppia toisiltaan jotain?

Molemmilla puolilla oltiin valmiita oppimaan toiselta. Startup-joukkue oli kiinnostunut pk-yrittäjien pitkästä kokemuksesta ja toimialan tuntemuksesta.

– Meidän yritysrahoitusmarkkinat ovat poikkeuksellisen pankkisidonnaiset vieraan pääoman osalta. On hyvä, että startup-jengi rakentaa meille uutta riskipääomakulttuuria, sitä tarvitaan ehdottomasti! Jyrki Mäkynen sanoi.

– Startup-maailma on tuonut hypeä. Toivoisin, että me pk-yritykset pystyttäisiin olemaan ihan yhtä kiinnostavia ja oppia teiltä innovatiivisuutta ja ketteryyttä, Miia Virtanen sanoi startup-joukkueelle.

– Ja kun startup vakiintuu, se kohtaa niitä ongelmia, joiden kanssa pk-yritykset ovat painineet pitkään, kisan asiantuntijakommentaattori, tutkija Antti Hyrkäs huomautti.

Kannattaako startupien ja pk-yritysten tehdä yhteistyötä?

Jaakko Männistön on todella paljon mitä startupit ja pk-yritykset voisivat tehdä yhdessä.

– Nyt startupit ja isot yritykset tekevät paljon yhteistyötä: isot yritykset hakevat innovaatioita ja osaamista startupeolla. Pk-yrityksen ja startupien yhteistyö voisi olla hyödyllisempää, koska pk-tyritykset ovat nopeampia liikkeissään kuin isot.

– Se voisi olla vaikka yhteinen tuote: startti tulee mukaan teknologian kanssa ja perinteinen yritys desiginin kanssa, Männistö jatkoi.

– Pitäisi perustaa yritys, jossa startup-yrittäjät buustaisivat meitä pk-yrittäjiä eteenpäin, Mirja Lamberg hymähti.

Petri Vilén totesi, että kaikki lavalla olleet ovat altavastaajia isoihin yrityksiin verrattuna.

– Me kaikki toimitaan pienien tiimien kanssa ja asiakkaan iholla, kehitetään tuotettamme ja toimintatapaamme. Niistä asioista toivoisin enemmän keskustelua ammattiosaamisen näkökulmasta, miten toimitaan pienten tiimien kanssa, Vilén sano.

– Startup voi tuoda apua skaalautumiseen ja tuotekehitykseen, teillä taas on vuosikymmenten ammattitaito ja toimialan tuntemus.

Koko Yrittäjätaistelun voi katsoa Katsomossa.

Eeva Ketvel