YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjätarina: Yrittäjyys ja perhe käsi kädessä
Matkailu- ja ravintolayrittäjät Darja ja Jean-François Flogny kehittävät toimintaansa ja kokeilevat uutta, vaikka arki onkin lapsiperheessä hektistä.
Darja ja Jean-François Flogny aloittelivat yrittäjätarinaansa vain reilut seitsemän vuotta sitten, kun pariskunta alkoi pyörittää kahden hengen voimin gastropub Kolin Ryynästä. Tänä päivänä emoyhtiö Koli Companies Oy:n alla toimii Kolin Ryynäsen ohella vastikään pintaremontoitu ja à la carte -konseptiin uudistettu Kolin Satamaravintola, oluita, siidereitä ja viinejä valmistava Kolin Panimo, ohjelma- ja välinevuokrauspalveluja tarjoava Koli Active Oy sekä matkailupalvelujen kansainväliseen myyntiin keskittyvä Meanwhile in the North Oy.
– Lisäksi meillä on limusiinipalvelu ja uutuutena satamassa lasi-iglu-majoitusta. Seuraavaksi on suunnitteilla panimon uudisrakennus, panimoravintola, kylän keskustaan ja majoitustilojen laajentamisprojekti. Ideoita olisi vaikka kuinka paljon lisää, mutta aika ei riitä, Darja Flogny selvittää.
Aktiivisesti yritystään kehittänyt venäläis-ranskalainen yrittäjäpariskunta eteni meriiteillään Vuoden maahan muuttanut yrittäjä 2020 -kilpailun finaaliin saakka.
– Toiminnanjohtajamme oli tehnyt kilpailuun hakemuksen. Oli tosi sydäntä lämmittävää, että työntekijät ajattelivat, että olemme sen kunnian ansainneet. Onhan tässä jotakin tehty sitten oikein, kun sinne asti päästiin, Darja Flogny toteaa.
Sekä Venäjällä että Ranskassa toimivia ravintola- ja matkailualan yrittäjiä tunteva Darja Flogny näkee yrittäjien olevan Suomessa hyvässä asemassa, vaikkakin yrityksiä verotetaan maassa raskaasti.
– Ei yrittäminen täälläkään helppoa ole, mutta mahdollista kuitenkin. Venäjältä olen kuullut kaikenlaisia kauhutarinoita. Olemme täällä aika turvassa korruptiolta ja mielivaltaisuuksilta.
Aikataulujen sovittelua
Juuan Ahmovaarassa asuvat Darja ja Jean-François Flogny kokevat olevansa onnekkaita, että saavat elää ja toteuttaa unelmaansa maaseutuympäristössä. Harvaan asutuilla alueilla yrittäjyyteen liittyy tosin haasteita työvoiman ja kunnallispalvelujen saatavuuden osalta. Työvoiman saatavuutta Kolilla heikentää Darja Flognyn mukaan etenkin vuokra-asuntojen olematon tarjonta ja varhaiskasvatuksen vuorohoitopalvelun puuttuminen.
– Meilläkin on töissä useita parikuntia, joilla on lapsia. Meidän toimipaikkamme ovat usein auki silloin, kun lapsille ei tarjota hoitoaikaa: iltaisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Se tarkoittaa, että vanhemmista vain puolet voi olla töissä kaikkein kysytyimpään aikaan.
Omankin työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen vaatii yrittäjiltä suunnitelmallisuutta ja joustoa. Toisinaan pariskunnan 3-vuotias tytär, Luisa Flogny, kulkeekin vanhempiensa mukana kokouksissa.
– Meillä yrittäjyyden ja perhe-elämän pitäminen täysin erillään ei ole mahdollista, mutta siihen on jo totuttu. Kun iltasadut on luettu ja lapsi on nukkumassa, työpäivä jatkuu läppärihommilla, Darja Flogny kertoo.
Darja Flognyn mukaan on kuitenkin tärkeää, että he molemmat pystyvät varaamaan itselleen joskus myös täysin omaa aikaa.
– Tarvitaan hetkiä, kun ei ole kenenkään tavoitettavissa. Kaikki harrastukset ovat valitettavasti jääneet pois, mutta käyn viikoittain hieronnassa, se on minulle omaa aikaa. Fransu puolestaan pyöräilee ja välillä juoksee töihin, hän saa sitä kautta aikaa olla yksin omien ajatustensa kanssa.
Teksti ja kuva: Piia Juntunen