26.1.2021 klo 15:28
Uutinen

Yrittäjiä huolettaa – saadaanko soteen aito monituottajamalli?

Eduskunta aloittaa uuden sote-mallin käsittelyn helmikuussa. Lausuntokierroksen jälkeen esitykseen on tehty päivityksiä, mutta yrittäjiä huolettaa yksityisen palvelutuotannon tulevaisuus. Saadaanko luotua edellytykset kustannustehokkaaseen ja kannustavaan toimintamalliin?

Yrittäjien ”superkiertueella” 26.1. kohtasivat Hämeen ja Päijät-Hämeen Yrittäjät, maakuntien kansanedustajat ja sote- ja hyvinvointialan toimijat. Keskustelua käytiin yrittäjyyden kannusteiden ja poliittisten vivahteiden sävyttämänä. Soteuudistukseen liittyy vielä huolettavia kysymysmerkkejä.

– Hallituspuolueiden sisältä on tullut selvää viestiä siitä, että laki mahdollistaa monituottajuuden. Yrittäjien mielestä juuri tätä pitäisi kirkastaa tulevassa laissa. Lain pitää turvata palveluntuottajille tasapuoliset toimintaedellytykset. Yksityisen sektorin käyttäminen alihankkijana yksittäisten palveluiden tai niiden osien toteuttajana ei täytä tavoitetta tasapuolisuudesta, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

Yksityinen sektori haluaa vertailukelpoista hinnoittelumallia

Näkeminen ja Silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast on sitä mieltä, että julkinen sektori tarvitsee yksityisiä kumppaneita. Yrittäjät toivovat yhdenmukaista mallia, joka mahdollistaa palvelutuotannon yksikköhintojen vertaamisen. Pitää määritellä kannattava, realistinen markkinahintataso ja todelliset arvot palveluseteleille sekä henkilökohtaisille budjeteille. Yhteinen etu on, ettei tule alihintaisia palvelusetelejä ja että asiakkaalla on aito valinnan mahdollisuus.

– Palveluntuottajilla pitää olla tasapuoliset toimintaedellytykset ilman säädettyjä rajoituksia, jotta maakunnallisia monopoleja ei syntyisi. Hankintalain henkeä ja tavoitteita on toteuttava, jotta yrityksillä on mahdollisuus julkisissa hankinnoissa myös osa- ja kumppanuustarjouksiin. Yksityisellä sote-sektorilla yrityksiä toimii yli 18 000, työllistäen noin 80 000 henkilöä. Neljä viidesosaa näistä on enintään neljän hengen yrityksiä, painottaa Tast.

Yksityiseltä kannattavuutta, muutosvalmiutta ja saatavuutta

Palvelujohtaja Jaana Lähteenkorva forssalaisesta Wallaton Oy:stä on kasvattanut hoivapalveluyritystään valtakunnalliseksi toimijaksi kymmenelle paikkakunnalle. Yritys on toteuttanut omaa ”soteuudistusta”, missä palveluhenkilöt toimivat hoitotyössä itsenäisinä ammatinharjoittajina tai yrittäjinä. Näin on henkilökohtaisella tasolla päästy vaikuttamaan työn sisältöön ja jopa omaan ansiotasoon. Tällä tavoitellaan myös parempaa asiakaskokemusta, hoitajatyön arvostusta ja toimialan mainetta.

– Valtion pitkä soteuudistus on tehnyt meistä ketterän ja muutosvalmiin. Yksityinen sektori on onnistunut takaamaan hyvää ja saavutettavaa hoitoa, ja samalla pystynyt hillitsemään julkisten palvelujen kustannusten nousua. Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan pystymme palvelusetelillä tuottamaan palvelut jopa 20 prosenttia edullisemmin kuin kunnissa. Osaamisemme ja digitaaliset valmiutemme ovat sillä tasolla, että pystymme tarjoamaan laaja-alaisempiakin palveluja kuin työvoimavuokraus tai yksittäisten toimenpiteiden suorittaminen, uskoo Lähteenkorva.

Tiedolla johtaminen on tätä päivää. Soteuudistuksessa on erinomainen tilaisuus edellyttää tulevilta hyvinvointialueilta yhteistä läpinäkyvää kustannuslaskennan tapaa, jotta tuotantokustannuksia ja tuloksia voitaisiin Suomessa vertailla eri hyvinvointialueiden välillä.

– On uskomatonta ajatella, että suuri osa julkisista palveluista toteutetaan ilman läpinäkyvää oman palvelutuotannon hinnan laskemista. Yksityisen sote-sektorin kustannustehokas käyttö parantaa resurssien kohdennettavuutta, laventaa palvelujen saatavuutta ja parantaa työhyvinvointia, teroittaa Juha Haukka.

Päättäjät samoilla linjoilla – vivahde-eroja löytyy

Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen, Kokoomus:
– Sote-esitys on varsin poliittinen. Ideologiat ja niiden painotukset näkyvät. Toivoisin, että käsittelyssä mentäisiin vielä enemmän kohti monituottajamallia. Toivon myös, että palvelusetelijärjestelmä tehtäisiin velvoittavaksi.

Kansanedustaja Mirka Soinikoski, Vihreät:
– Sotessa monituottajamalli, palvelusetelit ja vuokratyövoima on huomioitu, tietyt erikoistoimenpiteet kuten anestesia ovat sallittuja vain keskittämisasetuksen mukaisesti.

Kansanedustaja Johannes Koskinen, Sosialidemokraatit:
– Hallituksen esitys ei ole julkisen sektorin ylivaltamalli. Perustuslakivaliokunta korostaa, että kaikilla alueilla kaikissa oloissa palvelut on saatava. Jotkin palvelut ovat toimivampia lähipalveluina, kuten esimerkiksi vanhustenhuolto.

Kansanedustaja Hilkka Kemppi, Keskusta:
– En näe soteuudistusta kovin mustavalkoisena. Toinen lakiluonnos on huomattavasti myönteisempi monituottajamallin kannalta. Päijät-Hämeessä on myös tekemistä, että saataisiin pienemmät toimijat paremmin isojen yksityisten rinnalle.

LISÄTIETOJA SOTE-UUDISTUKSESTA