YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus. Kuva: Johanna Erjonsalo.
16.7.2024 klo 08:45
Uutinen

Yrittäjien Brotherus Ylellä: Konkurssien määrät laskuun aikaisintaan ensi vuoden puolella

Suomen Yrittäjien pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan ensin on tapahduttava käänne suhdanteessa.

Yli kaksi vuotta kasvussa olleisiin konkurssimääriin ei ole luvassa nopeaa käännettä.

– Konkurssimittarit ovat jälkijättöisiä mittareita eli ensin taloussuhdanteessa pitää tapahtua käänne ylöspäin, ja sitten vasta tovin jälkeen konkurssien määrät lähtevät vähenemään, Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo Ylelle.

Yrittäjät.fi kertoi viime viikolla Tilastokeskuksen tuoreista konkurssiluvuista. Tilastokeskuksen uusimmat tiedot kertovat, että kesäkuussa laitettiin vireille 252 konkurssia. Konkurssihakemuksista noin puolet oli palvelualoilla ja viidennes kaupan alalla. 

Yrittäjien pääekonomisti Brotherus arvioi Ylelle, että palvelualojen ja kaupan ahdinkoa selittää muun muassa yrityspohjan muutos ja verkkokauppaan siirtyminen.

Tilastokeskuksen mukaan konkurssihakemusten määrä on kasvanut jo yli kahden vuoden ajan.

– Kun tarkastellaan konkurssien liukuvaa vuosisummaa eli 12 kuukauden aikana konkurssiin haettujen yritysten lukumäärää, se oli pienimmillään 1 970 yritystä tammikuussa 2021. Nyt 12 kuukauden aikana konkurssiin on haettu 3 461 yritystä, eli kasvua vuodesta 2021 on 76 prosenttia, yliaktuaari Tommi Veistämö Tilastokeskuksesta kertoi viime viikolla tiedotteessa.

Myös uusia syntyy

Tilastokeskuksen viime viikolla julkaisemien tietojen mukaan lopettaneita yrityksiä oli vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä 20,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Tietojen mukaan vuoden 2024 tammi-maaliskuussa toimintansa lopetti 12 691 yritystä. Samaan aikaan toiminnan aloitti 12 852 yritystä.

– Yhä edelleen Suomessa aloitetaan enemmän uusia yrityksiä kuin nykyisiä lopettaa. Sen seurauksena yrityskanta pystyy uudistumaan. Lisäksi tulee myös uusia yrittäjiä, jotka tuovat meille uusia työpaikkoja, tuotteita ja palveluita, Brotherus sanoo Ylelle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus