31.10.2018 klo 20:52
Uutinen

Yrittäjien hyvinvointiryhmässä saa vertaistukea kollegoilta

Turussa järjestettiin tänä syksynä yrittäjien hyvinvointiryhmä, jossa osallistujilla oli mahdollisuus käsitellä yrittäjän elämän haasteita toisten yrittäjien kanssa kahdeksan tapaamiskerran ajan. Ryhmätapaamisten teemat oli valikoitu alkuhaastattelussa osallistujilta nousseiden tarpeiden mukaan.

Yrittäjien hyvinvointiryhmä on osa valtakunnallisen yrittäjien hyvinvointikillan toimintaa. Hyvinvointikilta on Suomen Mielenterveysseuran ja Suomen Yrittäjien kehittämä toimintamalli, joka tukee pk-yrittäjien henkistä hyvinvointia ja arjessa jaksamista koulutusten, vertaisryhmätoiminnan ja yhteistyön avulla. Ryhmä on maksuton.

– Ryhmälle on selkeästi paikkansa. Siinä on kiva sabluuna, toteaa vastaava vapaaehtoistyön koordinaattori Minna Pelkonen Lounais-Suomen Mielenterveysseurasta.

– Huomasin Turun Yrittäjänaisten sivuilla ilmoituksen ryhmästä ja ajattelin, että täältä voin saada uusia eväitä itselleni ja päätin ilmoittautua mukaan, kertoo yrittäjä Johanna Laakso, Cambridge Valmentaja.

– Minä huomasin ilmoituksen Yrittäjäjärjestöstä tulleessa sähköpostissa. Minulla on ollut viime aikoina paljon stressiä, enkä ole jaksanut töissä ihanteellisella tavalla. Olen huomannut, että yrittäjästä otetaan usein mallia, joten kaipasin eväitä jaksamiseeni. Kun yrittäjä voi hyvin, myös työntekijät voivat hyvin, kiteyttää yrittäjä Jari Heinonen, MC-Team Oy.

– Ensimmäisellä tapaamiskerralla oli aistittavissa jännitystä. Tilanne oli kaikille uusi ja Kriisikeskus kokoontumispaikkana saattoi jo tuntua jännittävältä. Nopeasti tunnelma rauhoittui ja ryhmään syntyi luottamuksellinen ilmapiiri, kertoo ryhmää ohjaava vapaaehtoistyön koordinaattori Jutta Simonen.

– On tosi kiva olla mukana tässä ryhmässä. Meillä on hauskaa keskenään. Olen kehunut ja suositellut vastaavaa ryhmää myös muille, kertovat osallistujat kokemuksiaan.

Asiat näkee eri tavalla toisen kertomana

Yrittäjän hyvinvointiryhmän kokoontumisen rakenne ja aiheet on melko vapaasti suunniteltavissa osallistujien mukaan. Ryhmä ei ole koulutus ja siksi kokoontumisissa ei luennoida, vaan tapaamisen aikana tehdään ryhmätöitä ja harjoitteita sekä keskustellaan ryhmässä ja pareittain.

– Tapaaminen alkaa kuulumisten kertomisella ja edellisen kerran kommentoinnilla. Yllättävän moni on tehnyt konkreettisia muutoksia, puhunut asioista läheisten kanssa tai työstänyt muutosta ajatuksen tasolla, kertoo Jutta Simonen.

Kullekin tapaamiselle on oma teema. Käsiteltäviä aiheita syksyn ryhmässä on ollut mm. työn imu ja ajankäytön hallinta, stressi, kriisit ja työasioiden nollaaminen.

– Ryhmässä voi jakaa yrittämiseen ja hyvinvointiin liittyviä ajatuksia ja kokemuksia toisten yrittäjien kanssa. Ohjaajien tehtävä ei ole opettaa, vaan nostaa keskusteluun erilaisia teemoja ja katsoa, että kaikki saavat suunvuoron. Osittain keskusteluissa on menty jo syvällisiin asioihin, kertoo Jutta Simonen.

– Toisen kertomana näkee asiat eri tavalla ja saa uutta ulottuvuutta. Ryhmä on edesauttanut muutosta, mm. itseni hallitseminen on helpottunut. Me olemme oppineet sanomaan ei, iloitsee Jari Heinonen.

– Rajaamisesta on puhuttu paljon. Yrityksissäni on aukioloajat, joten tavoitettavuus ei ole minulle niin suuri haaste kuin jollekin toiselle ryhmässämme, mutta jollain tavoin me kaikki kamppailemme sen asian kanssa, Heinonen lisää.

– Työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan on selkiytynyt. Olen ottanut kännykästä pois merkkiäänet. Se on lisännyt keskittymistä ja rauhaa. Ajanhallinta on parantunut, tiivistää Johanna Laakso.

– Stressi on vähentynyt ja hyvä olo lisääntynyt tämän ryhmän myötä. Olen myös ottanut oppia eräältä ryhmäläiseltä ja pyrin tekemään ikävät asiat ensin, niin niitä ei tarvitse loppupäivänä enää miettiä, kertoo Heinonen.

– Tämä on ollut hirvittävän hyvä ryhmä. Koen, että ryhmässämme olevat ihmiset, ovat juuri oikeita tähän ryhmään. Nauramme paljon yhdessä ja tapaamisen jälkeen työt maistuvat aina paremmalta, kertoo Laakso.

Seuraava ryhmä alkaa tammikuussa 2019. Jos olet kiinnostunut osallistumaan ryhmään, voit ilmoittautua Jutta Simoselle, jutta.simonen@turunkriisikeskus.fi. Lisätietoja ryhmästä antaa myös työtä valtakunnallisesti koordinoiva Paula Noresvuo, paula.noresvuo@mielenterveysseura.fi, puh. 040-6613511.

Kuvassa: Yrittäjä Johanna Laakso, ohjaaja Jutta Simonen ja yrittäjä Jari Heinonen kertovat, että yrittäjien hyvinvointiryhmässä on opittu, että vaikka yrittäjät ovat samojen ongelmien äärellä, niin ne koetaan eri tavalla. Toisten ajatuksista saa vinkkejä ja ryhmä edesauttaa muutosta.