14.9.2017 klo 15:02
Uutinen

Yrittäjien pääsihteeri: Komissiossa isoja asioita pöydällä – Yrittäjälle toinen mahdollisuus

Moni yrittäjä ajattelee, että EU sotkeutuu päivittäiseen bisnekseen tuomalla yritystoimintaan typeriä pikkutarkkoja sääntöjä ja byrokratiaa. EU:sta kuuluu myös hyviä uutisia, sanoo yrittäjien Euroopan kattojärjestön pääsihteeri Veronique Willems.

Komissio julkaisi viime vuoden lopulla aloitteen yritysten maksukyvyttömyyssääntelyn harmonisoimiseksi.

Suomen Yrittäjien eurooppalaisen kattojärjestön UEAPME:n pääsihteeri Veronique Willems pitää komission aloitetta erittäin tärkeänä. Willems vieraili eilen Helsingissä Suomen Yrittäjien tilaisuudessa ja tapasi vierailullaan myös keskeisiä valtionhallinnon virkamiehiä.

Maksukyvyttömyyssääntely komission pöydällä

Direktiiviehdotus pyrkii parantamaan taloudellisissa vaikeuksissa olevien yritysten mahdollisuuksia toteuttaa uudelleenjärjestely varhaisessa vaiheessa ja välttää näin konkurssi sekä henkilöstön irtisanomiset. Toisaalta ehdotuksen mukaan, jos yrittäjä kuitenkin epäonnistuu, hänelle suodaan toinen mahdollisuus vapautua nopeasti veloistaan ja aloittaa toiminta uudelleen.

Niin ikään SY kannattaa aloitetta. Juha Sipilän hallitus linjasi puoliväliriihen yhteydessä, että asiasta tehdään kansainvälinen vertailu.

– Tällä aloitteella annettaisiin rehellisille yrittäjille vapautus veloista pääsääntöisesti kolmen vuoden aikajänteellä. Aloitteen eräässä suosituksessa EU pyrkii käynnistämään varhaisen vaiheen varoitusmekanismin, joka pyrkii identifioimaan vaikeuksissa olevat yrittäjät hyvissä ajoin.

– Vaikeuksissa oleville yrittäjille annettaisiin mahdollisuus uudelleenjärjestellä yritys ja saada yritystoiminta jälleen kannattavaksi. Jos kannattava toiminta ei ole mahdollista, niin tavoitteena on hallittu konkurssi ja velkojen rajoittaminen, Willems jatkaa.

UEAPME on mukana Euroopan komission rahoittamassa “Early warning Europe” -projektissa. Järjestelmä on jo käytössä Tanskassa, Saksassa ja Belgiassa. Lisäksi neljässä maassa, Puolassa, Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa ollaan ottamassa järjestelmää käyttöön.

– Komission pitää huolehtia siitä, ettei vaikeuksissa oleville yrittäjille myönnettyjen helpotusten vuoksi velkojat ajaudu tämän seurauksena vaikeuksiin. Tähän mennessä ei ole kiinnitetty mitään huomiota konkurssin kolmanteen vaiheeseen, eli yrittäjän tilaan konkurssin ja mahdollisesti jopa kotinsa menettämisen jälkeen.

Saavatko pk-yritykset tarpeeksi huomiota ajatellen EU:n tulevaisuutta?

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti eilen Euroopan unionin tilaa käsittelevän puheensa.

– Aina voisi olla paremmin. Komissio puhuu paljon pk-yrityksistä mutta vaikutukset ruohonjuuritasolla eivät aina helpota liiketoiminnan tekoa.

Veronique Willemsin suurin huolenaihe on ollut, että EU keskittyy kansainvälisiin ja nopean kasvun yrityksiin, mikä on tietenkin hyvä, mutta he tapaavat unohtaa niin sanotut tavalliset yritykset, jotka tarjoavat päivittäiseen elämäämme tarvitut palvelut.

Keskimäärin eurooppalainen yritys työllistää neljä työntekijää. Tämä tarkoittaa, että yrittäjä itse on päivittäisessä suorittavassa työssä vahvasti mukana.

– Tärkein elementti muutama vuosi sitten käynnistetyssä EU:n Pienet ensin -periaatteessa on se, että lainsäädännön pitää olla ymmärrettävää myös mikroyrittäjälle. Yrittäjällä ei ole erikseen lakiosastoa yrityksessään. Periaatteen toteutumisessa on vielä tehtävää.

Sääntely vaivaa pk-yrityksiä

Komissio käy tällä hetkellä läpi mun muassa kuluttajalainsäädäntöä ja tekee ns. kuntotestejä tähän sisältyville direktiiveille.

Willems painottaa, että komission on ehdottoman tärkeää tarkastella eri direktiivien sisältämien sääntöjen ristiin kytkentöjä.

– Sanotaan esimerkiksi, jos maantieteellinen rajoite verkkokaupassa (geo-blocking) ei olisi sallittua ja toisen lainsäädännön mukaan yrityksen pitää maksaa kuljetuskustannukset, jos toimituksessa menee jotain pieleen. Yrittäjien täytyy noudattaa koko joukkoa lainsäädäntöä, Yrittäjien eurooppalaisen kattojärjestön pääsihteeri kertoo esimerkin lainsäädäntöketjun yhteensopimattomuudesta.

Willems toivoo, että yrittäjät jaksavat uskoa eurooppalaiseen projektiin. ”Meillä ei olisi ääntä globaalilla tasolla ilman Euroopan unionia.”

Kuvaaja: Pekka Sipola

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi